Păcălește-ți foamea: Alimentele pe care să NU le consumi înainte de somn!

Este adevărat că somnul copiilor și adulților depinde de alimentația lor? De ce seare nu e bine să îi oferi dulciuri copilului? Cum să îți potolești senzația de foame nocturnă? Și în ce poziție să dormi, dacă a avut loc o cină festivă? În acest articol vei găsi multe răspunsuri interesante și lucruri utile!

Cum să eviți coșmarurile?

Pentru început, adoptă un obicei alimentar stabil în familie: să nu mâncați în exces înainte de culcare și să nu consumați alimente grele pe noapte.

Încercați să le insuflați acest obicei și copiilor. Este bine pentru sănătate, iar responsabilitatea ta parentală include formarea obiceiurilor sănătoase la copii (cele rele, le vor învăța și fără tine).

În al doilea rând, nu folosi somnifere. De obicei, medicii recomandă să nu faci abuzuri, să nu iai mai mult de zece zile la rând astfel de medicamente, dar dacă ești predispus la coșmaruri, este mai bine să excluzi complet somniferele.

Și alcoolul înainte de culcare nu este binevenit, contrar concepției greșite conform căreia un pahar de tărie te ajută să dormi mai bine. Alcoolul etilic este capabil să faciliteze adormirea, dar nu și procesul de somn nocturn.

Cel mai bun timp și produse pentru cină

Atunci când alegi meniul pentru cină, ia în cosiderare timpul necesar pentru digestia alimentelor – până la adormire, stomacul ar trebui să fie aproape gol, deci trebuie să treacă cel puțin 45 – 60 de minute între ultima masă și adormirea.

Carnea, peștele și ciupercile sunt digerate cel mai mult timp (între patru și cinci ore cel mult), în special în combinație cu cartofii.

Legumele fără adăugarea de proteine animale sunt digerate rapid de stomac (o oră și jumătate sau două), dar salatele de legume în combinație cu ulei vegetal sunt digerate într-o perioadă de timp mai lungă (de la trei la patru ore).

Cele mai bune produse pentru cină pot fi considerate cele lactate și ouăle în orice combinație.

Despre foamea falsă

De fapt, spre sfârșitul zilei, de obicei, îți este mai mult sete decât foame.

Studiile confirmă faptul că, în momentul adormirii în organism nu există deficiență de nutrienți, dar lipsește lichid, așa că ceea ce obișnuim să percepem ca pe o senzație de foame seara este, de fapt, o foame falsă.

Aceasta este setea, care este confundată cu foamea nu numai de copii, dar și de adulți!

Pentru a nu provoca o foame falsă, nici copiii, nici adulții nu trebuie să aștepte până în ultimul moment înainte de a merge la culcare pentru a lua o gustare ușoară. Este mai bine să introduci un ritual alimentar rezonabil (la fel cum este spălarea dinților, de exemplu): cu o oră înainte de a merge la culcare, bea un pahar de suc, lapte sau iaurt.

Lupta cu înfulecările nocturne

O situație destul de cunoscută: copilul, deja culcat în pat, cere să-i dai ceva de mâncare. Și adulții se comportă uneori ca copiii: trezindu-se noaptea dintr-un motiv oarecare, merg la frigider să mănânce ceva. Acest fenomen este nimic altceva decât o înfulecare nocturnă.

După cum am menționat deja, nu te culca cu senzația de foame, respectă ritualul familial, „o gustare ușoară cu o oră înainte de culcare” te va ajuta în acest sens.

Păcălește-ți foamea

Metoda Nr. 1 – dacă simți că vrei să mesteci ceva înainte de somn, folosește guma de mestecat. Un mic secret: pentru a combate cu succes foamea, guma de mestecat trebuie să fie cu aromă puternică de mentol. Adică, cu gust maxim de mentol!

Metoda Nr. 2 – în cel mai extrem caz, nu uita de sfaturile nutriționiștilor: un pahar de apă caldă băută înainte de somn provoacă o senzație falsă de sațietate. Creierul nu își dă seama că a fost înșelat – după un pahar de apă caldă vei adormi mai liniștit.

Pozițiile de somn

Somnul perfect, conform preceptelor lui Avicenna, începe pe partea dreaptă și continuă pe partea stângă.

Nu dormi pe spate. Avicenna considera că doar oamenii bolnavi și slăbiți dorm pe spate.

Dacă totuși s-a întâmplat să exagerezi cu mâncarea sau ai consumat alcool înainte de culcare, atunci dormi pe burtă! Nu, nu te îndemnăm deloc la astfel de obiceiuri proaste, pur și simplu, îți sugerăm o poziție sigură de somn.