Oțetul, cafeaua și alte 5 lucruri din casă pe care le folosim GREȘIT!

Uneori suntem tentați să folosim produsele altfel decât cere întrebuințarea lor convențională. Spălăm podeaua cu soluție de oțet; turnăm prea mult detergent de rufe sau îl punem în sertarul greșit; ne batem joc de buretele de spălat vase și bem cafeaua în mod eronat. Iată 8 greșeli pe care le facem aproape în fiecare zi, fără să ne dăm seama că orice greșeală are un preț.

#1. Oțetul

Multe gospodine șterg mesele, dulapurile, podeaua și alte suprafețe cu acest produs, deoarece este ieftin, ecologic și eficient. Oțetul îndepărtează excelent murdăria, asigură un efect antibacterian durabil, iar în casă miroase întotdeauna frumos.

Dar ai grijă să nu faci abuz de el, deoarece parchetul și mobila lăcuită nu prietenesc cu acest lichid. Oțetul conține acid acetic concentrat, care erodează vopseaua, deteriorând podeaua și blatul de bucătărie. Podeaua își va pierde culoarea, iar blatul va deveni pal.

#2. Detergentul de spălat rufe

Majoritatea oamenilor toarnă prea mult detergent la spălare. Cu cât mai mult, cu atât mai curat, nu-i așa? Nu chiar. Această tehnică are 2 dezavantaje mari. În primul rând e costisitoare, iar în al doilea rând nu ajută la nimic. Spălarea nu va deveni mai eficientă dacă în loc de o lingură de detergent vei pune două. Dimpotrivă, excesul de spumă se va depune pe guler și mâneci. Iar pe deasupra, mașina de spălat rufe se va uza mai rapid.

De altfel, multe persoane toarnă detergentul în compartimentul greșit, și anume în sertarul cu numărul 1. Însă acolo se toarnă detergentul pentru prespălare. Detergentul de bază se toarnă în sertarul cu numărul 2. Acest lucru este specificat în manualul de utilizare! Dacă sertarele nu sunt etichetate, să știi că, de regulă, compartimentul mai mic este pentru prespălare.

#3. Prosoapele de hârtie

Unele femei apelează la prosoape pentru a șterge oglinzile, ferestrele sau alte suprafețe netede și lucioase. Și, într-adevăr, ele sunt mai eficiente decât cârpele sau prosoapele vechi de bucătărie.

Însă fibrele moi de hârtie se rup și lasă scame pe care nu le observăm când ștergem oglinda, dar ies la iveală deja peste câteva minute. O lavetă din microfibră e ceea de ce ai nevoie, la urma urmei, nu costă un pumn de bani. Printre altele, aici e cazul când oțetul îți poate fi de ajutor.

Toarnă într-un recipient de plastic 2-3 litri de apă, 10 picături de iod și câteva linguri de oțet. Amestecă soluția bine și moaie laveta în apă. După care șterge ferestrele cu ajutorul acesteia. Dacă vrei să ștergi oglinda, renunță la iod.

#4. Cutiile alimentare

Deci, să fie clar. Nu toate cutiile alimentare sunt bune pentru a încălzi mâncarea în cuptorul cu microunde. De regulă, pe etichetă sau la fundul acestora sunt imprimate marcajele corespunzătoare. De altfel, recomandarea noastră e să folosești un recipient de ceramică sau de sticlă, care sunt mult mai ecologice și sănătoase.

#5. Șervețelele umede

Ori de câte ori apare o situație imprevizibilă, șervețelele umede se dovedesc a fi absolut necesare. Unii oameni le folosesc de fiecare dată când au ocazia. Dar șervețelele sunt mai întâi de toate un produs pentru igiena corpului și NU se recomandă să ștergi ecranul laptopului cu ele, deoarece pot deteriora suprafața acestuia, iar unele picături pot pătrunde în interiorul dispozitivului.

#6. Buretele de vase

Oamenii au obiceiul să spele cu el tot ce arată urât: masa, blatul de bucătărie, oglinda, chiuveta, chiar și podeaua, dacă a căzut o picătură de gem pe ea. Înțelegi absurditatea momentului, nu-i așa?

Contaminarea încrucișată nu a dispărut nicăieri și milioanele de bacterii de pe blatul de bucătărie cu mare drag vor migra pe burete, care este cald, umed și murdar – numai bun pentru răspândirea activă a lor. Buretele trebuie schimbat sau dezinfectat în fiecare săptămână.

#7. Cafeaua

Trezirea forțată este stresantă pentru organism și e urmată de secreția de cortizol. Dacă bei cafeaua imediat după ce te-ai trezit, cortizolul va neutraliza efectul cofeinei și eficiența acesteia va scădea de câteva ori. Rabdă 3 ore, până când nivelul de cortizol va reveni la normal.

Bonus: Îngrășămintele pentru plante

Multe persoane se grăbesc să hrănească plantele din grădină cu îngrășăminte imediat cum apar primii lăstari. Dar grădinarii sunt de părerea că e mai bine să începi fertilizarea solului când planta se află în faza activă de creștere, altfel ea va crește multe prea vulnerabilă.

Citește și: 8 lucruri de care ne folosim zilnic, fără să știm care este întrebuințarea reală a lor!