Orhideea: Cum o îngrijim ca să înflorească abundent și frumos?

Orhideea este considerată un simbol al frumuseții și feminității. În multe culturi se consideră că planta aduce fericirea și bunăstarea în casă. Nu e de mirare că orhideea este una dintre cele mai apreciate flori din lume.

Dar pe cât e de frumoasă, pe atât e de pretențioasă. Nu orice gospodar e în stare să o stăpânească. Ca să te bucuri de florile îmbietoare ale acestei plante, vei avea nevoie de puțină răbdare și un pic de îndemânare.

Ce să faci ca să înflorească orhideea?

Orhideea adoră căldura și nu tolerează frigul. Temperatura optimă, necesară ca planta să se dezvolte normal e cuprinsă între 18 și 28 de grade Celsius. Se recomandă ca în timpul zilei temperatura aerului să fie cu 4-5 grade mai mare decât în timpul nopții.

Ca orhideea să se simtă bine în casă, ea trebuie ferită soare. Frunzele de orhidee sunt foarte sensibile, iar razele solare le pot deteriora. În consecință, procesele metabolice ale plantei vor fi tulburate și ea nu va înflori deloc. Prin urmare, orhideea nu trebuie amplasată în partea de sud a camerei.

Udarea orhideei

Unii oameni consideră că este mai bine să udăm planta o dată în plus, decât să o udăm prea rar. Această abordare este greșită, deoarece excesul de umiditate duce la degradarea sistemului radicular al plantei. Rădăcinile putrezesc, iar frunzele devin moi și lipsite de vlagă. Planta trebuie udată o dată la 7 zile în timpul verii și de 2-3 ori pe lună în timpul iernii.

Fii atentă la starea acesteia. Dacă observi că frunzele inferioare se ofilesc la capete sau se lasă în jos ca urechile unui iepuraș înseamnă că planta are nevoie de mai multă apă, iar dacă frunzele sunt moi și încep să putrezească, înseamnă că o uzi prea des.

Apă oxigenată pentru orhidee

Pentru a face orhideea să înflorească frumos nu vei avea nevoie de îngrășăminte speciale. Îngrășământul-minune se află la tine în casă și nu costă aproape nimic.

Apa oxigenată poate fi utilizată în diferite scopuri: pentru dezinfectarea frunzelor, aerarea solului, combaterea mucegaiului, normalizarea proceselor metabolice, creșterea rezistenței la dăunători etc. Tratamentul plantei cu perhidrol accelerează înflorirea ei și reduce riscul de apariție a diferitor boli (numai soluția de 3%).

Peroxidul de hidrogen poate fi folosit chiar și la udarea plantelor. Dizolvă două linguri de peroxid într-un litru de apă de ploaie sau apă obișnuită (fără clor) și amestecă bine. După care, udă planta așa cum ai face-o în mod obișnuit. Dacă vrei să îi stropești frunzele și tulpinuțele din pulverizator, adaugă la soluția inițială câteva grame de zahăr. Datorită glucozei, frunzele vor rămâne robuste și tonificate.

Apa oxigenată este eficientă și împotriva dăunătorilor, precum musculițele, gărgărițele, acarienii și alții. Pentru a le da lovitura de grație, adaugă în loc de zahăr 40 de picături de iod și aplică soluția o dată pe săptămână. Iodul și apa oxigenată conțin microelemente esențiale pentru creșterea și înflorirea orhideelor. Prin urmare, nu ai nevoie de îngrășăminte suplimentare ca să le îngrijești.

Citește și: Mușcata – cum o plantăm și cum o îngrijim ca să înflorească tot anul?