Ordinea sau dezordinea? 6 principii ale unui cămin cu adevărat fericit

Am citit recent că oamenii sunt fericiți într-o casă în care este dezordine, lucru demonstrat chiar de cercetători. Nu știu cât de veridice sunt aceste date, cert este că eu văd altfel fericirea într-o casă.

S-ar părea că totul e simplu: oameni fericiți – un cămin fericit. Însă pentru fiecare în parte, fericirea înseamnă ceva individual. Și ce treabă are aici locuința? Poate fi un om fericit indiferent unde locuiește? Sau totuși lucrurile aruncate, patul nefăcut și vesela nespălată vorbesc despre faptul că cei ai casei au ocupații mai interesante, care îi fac fericiți?

Eu am decis să ignor opinia cercetătorilor și să-mi fac propria listă de semne ale unui cămin fericit.

1. Ordinea în casă

Nu mă refer la curățenia obsesivă, când de dimineață până seara stai cu cârpa în mână să nu apară vreun praf pe undeva. Vorbesc despre casa bine planificată și ordonată, în care curățenia îți ia puțin timp și efort. În care fiecare obiect are locul său, în care nimic nu este în plus și în care poate fi menținută cu ușurință ordinea. De exemplu, eu știu unde stau mereu cheile și nu am situații în care să le caut dimineața, fiind în întârziere la serviciu. La fel, eu nu păstrez lucruri de genul „într-o zi o să-mi trebuiască”. Nimic inutil – acesta este secretul!

2. Un cămin fericit nu trebuie să demonstreze nimic nimănui și să nu fie prefăcut

Mă amuză articolele de tipul „7 metode ieftnie ca să-ți faci casa să arate mai bogat”. Pentru ce? Pentru cine să-mi fac locuința mai bogată? Eu pot s-o fac mai confortabilă pentru mine, asta e cel mai important. Casa mea trebuie să corespundă intereselor și așteptărilor membrilor familiei mele. Iar cu obiecte ieftine care par scumpe nu creezi decât o iluzie. O casă trebuie să conțină lucruri necesare și care să-ți placă. Locuința trebuie să fie în primul rând confortabilă și să fie reflexia celor ce trăisc în ea.

3. Să aibă toate condițiile pentru odihnă și relaxare

Din păcate, se acordă puțină atenție acestui fapt. Sunt foarte importante temperatura, umiditatea și aerul curat. Este important ca mobila să fie nu doar frumoasă, dar și comodă. Este important ca fotoliul în care citești să fie moale și confortabil. Este important ca salteaua să mențină spatele în poziția corectă, iar perna să fie de dimensiunile potrivite. Este important ca prin perdelele din dormitor să nu pătrundă lumina, astfel încât atunci când dormi producția de melatonină să fie la maximum. S-ar părea că sunt lucruri obișnuite, dar de ele depinde calitatea vieții.

4. Folosirea lucrurilor frumoase fără ocazie

Folosește zilnic farfurii frumoase, nu doar de sărbători. Folosește lenjeria de pat nouă, pe care ai planificat s-o lași pentru perioada în care te vei muta la casă nouă. Trăiește și savurează fiecare zi. Nu știi ce poate fi mâine.

5. Amenajează-ți casa cum îți spune inima

Nu te lăsa exclusiv pe mâna designerilor sau a revistelor de design. Nu trebuie să fii categorică în ceea ce privește asta e la modă, cealaltă nu. În acest fel o să-ți amenajezi o casă care o să-ți placă cel mult un an. Încearcă ceva nou, refă dacă nu-ți place. Replanifică, mută mobila, schimbă ceva. Casa trebuie să se schimbe odată cu tine.

6. Relația dintre cei ai casei

Până la urmă, oricât de frumoasă și confortabilă ar fi casa în care trăim, dacă relația ta cu familia nu este una bună, nimic n-o să te poată face fericit.