Oprește îmbătrânirea respectând aceste 6 reguli în fiecare zi!

Oamenii de știință au demonstrat că fiecare din noi poate încetini bătrânețea. Studiile au confirmat ipoteza că persoanele născute în același an pot avea vârste biologice diferite. Iar uneori decalajul se măsoară în decenii. Iată câteva reguli simple pe care le poate urma fiecare din noi și care încetinesc ritmul de îmbătrânire al corpului.

1. Consumă alimente bogate în proteine

După 40 de ani, pierdem până la 8% din masa musculară în fiecare deceniu – iar asta poate deveni o problemă. Pentru a rămâne în formă, merită să crești treptat cantitatea de proteine consumate zilnic. În mod ideal, ar trebui să consumi 20-25 de grame de proteine ​​la fiecare masă.

Începe prin a include în rația ta alimentară cât mai multe lactate, nuci, semințe, cereale integrale, pește și carne slabă. Alimentele trebuie adăugate treptat, ca organismul să se obișnuiască cu un asemenea regim alimentar. Dar nu uita să-ți diversifici rația din când în când, pentru o digestie mai bună.

2. Ieși afară

Expunerea la soare este benefică pentru sănătate, deoarece razele solare reprezintă o sursă naturală și abundentă de vitamina D, iar asta înseamnă mai multă energie, dinți mai sănătoși și un risc redus de apariție a cancerului. Vitamina D nu numai că ajută la menținerea oaselor și articulațiilor puternice, dar și protejează împotriva bolilor legate de vârstă.

Totodată, statul la soare este periculos din cauza razelor ultraviolete, care afectează elasticitatea pielii și pot provoca melanoame. Prin urmare, dacă vrei să faci o baie de soare în aer liber, nu uita să folosești cremă pentru protecție solară SPF 30-50, să folosești ochelari de soare și să-ți acoperi capul. Pentru a acoperi pe deplin necesarul zilnic de vitamina D, este suficient să petreci 30 de minute la soare.

3. Dormi pe săturate

Oamenii de știință au demonstrat că insuficiența de somn declanșează mecanismul de uzură accelerată a corpului: ritmurile biologice sunt perturbate, apar dureri de cap, imunitatea scade și starea generală de sănătate se agravează.

În schimb, un somn regulat și sănătos îți garantează un corp mai tânăr cu 5-10 ani. Vârful secreției de melatonină, așa-numitul hormon al tinereții, este atins la miezul nopții. Prin urmare, la această oră ar trebui deja să dormi. O femeie odihnită nu doar arată, ci și este mai tânără, deoarece procesul de îmbătrânire încetinește cu 12%. Iar pielea capătă o strălucire naturală, delicată și sănătoasă.

4. Bea apă

Apa este esențială pentru sănătatea organismului nostru, iar sănătos înseamnă frumos. Starea tenului, a unghiilor și a părului depind de măsura în care organismul uman este hidratat. Dacă corpul duce lipsă de apă, tenul va avea un aspect bolnăvicios și plictisitor, iar părul își va pierde din elasticitate, devenind uscat și fragil. Lipsa de energie îți va afecta postura, ochii vor arăta obosiți și inflamați, iar organele interne vor avea de suferit.

Problema e că pe măsură ce îmbătrânim, rinichii noștri funcționează mai puțin eficient și este mai puțin probabil să recunoaștem semnalele de sete. Cantitatea zilnică optimă este de 20 de ml de apă la fiecare kilogram de greutate corporală. Deci dacă cântărești 60 de kilograme trebuie să consumi cel puțin 1,2 litri de apă în fiecare zi. Nu îți recomand să înlocuiești apa cu ceai, cafea, iaurt sau alte băuturi, fiindcă o bună parte din lichid nu va fi asimilată de organism.

5. Ai grijă de… dinți

Tot mai multe studii confirmă legătura directă între sănătatea orală și dezvoltarea bolilor legate de vârstă, cum ar fi accidentul vascular cerebral, diabetul și bolile cardiovasculare. Acest lucru se datorează cel mai probabil faptului că bacteriile care provoacă boli ale dinților și gingiilor pot pătrunde în sânge și în organele interne.

De asemenea, studiile au confirmat legătura dintre afecțiunile gingiilor și un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer. Așa că nu uita să vizitezi medicul dentist de două ori pe an pentru a-ți menține dinții și gingiile sănătoase.

6. Și de sistemul gastrointestinal

Microflora sănătoasă care trăiește în intestinele noastre nu asigură doar o bună digestie, dar afectează și ritmul de îmbătrânire a întregului organism. Cert este că în intestin se află peste 70% din celulele care asigură funcționarea sistemului imunitar – iar capacitatea organismului nostru de a rezista multor boli, inclusiv demența, depinde de asta.

Prin urmare, este foarte important să te alimentezi corect și să monitorizezi atent starea sistemului gastrointestinal. Sugestia noastră este să mănânci sănătos și să consumi alimente bogate în probiotice și fibre.

Citește și: Sănătatea la control: 7 semne că ești cu adevărat sănătos, chiar dacă nu crezi așa!