Oprește îmbătrânirea creierului: 5 exerciții care mențin creierul sănătos

Creierul trebuie antrenat. Cât mai mult și cât mai des posibil. De sănătatea lui depinde sănătatea ta la adânci bătrâneți. Corpul te poate da de gol, dar viața continuă atât timp cât mintea rămâne lucidă.

Demența, problemele de memorie, scleroza – toate sunt o realitate cu care se confruntă foarte multe persoane. Dar pe toate le putem preveni. Cum? Antrenând cel mai important organ! Nu există un mod sigur de a preveni demența, dar poți reduce riscul de apariție a acesteia dacă îți antrenezi creierul regulat.

1. Cuvinte colorate

În imagine vezi mai multe cuvinte scrise cu diferite culori. Pronunță culoarea cuvântului, nu cuvântul în sine. Iar când ajungi la capăt, recitește cuvintele în ordine inversă. Problema este că emisfera dreaptă a creierului încearcă să numească culoarea, iar emisfera stângă încearcă să pronunțe cuvântul. Exercițiul întărește abilitățile cognitive și conexiunile dintre emisfere, lucru care reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

2. Tabelul lui Schulte

Iar acest exercițiu stimulează puterea de concentrare, capacitatea de atenție și viteza de reacție. Când faci exercițiul, tabelul trebuie să fie la 25-30 de centimetri de ochi, de parcă ai citi o carte. Concentrează-te pe cifra din centru (19) și încearcă să cuprinzi cu vederea periferică întreaga imagine. Încearcă să găsești restul cifrelor de la 1 la 25 fără să ridici privirea și fără să le spui cu voce tare. Începătorii au nevoie de un minut. Scopul e să reușești în zece secunde.

3. Fă semne diferite cu ambele mâini

Cu o mână fă semnul victoriei, iar cu alta semnul ok. Apoi invers. Schimbă gesturile cât mai rapid posibil. Aproape nimeni nu reușește din prima. Fă o listă cu semne și exersează de multe ori. Acest exercițiu sporește puterea de concentrare, legătura dintre emisfere și viteza de reacție.

4. Dezvoltă-ți ambidextria

Ambidextria este capacitatea de a te folosi cu ușurință de ambele mâini. Cum o poți dezvolta? Simplu! Spală-te pe dinți cu mâna stângă dacă ești dreptaci și invers. Nu contează ce anume faci, atât timp cât o faci cu cealaltă mână, de care e responsabilă zona non-dominantă a creierului. Antrenarea acesteia accelerează expansiunea suprafeței corticale, stimulând dezvoltarea abilităților cognitive.

5. Schimbă rutina cotidiană

Studiile arată că orice sarcină nouă, atipică, care diferă de rutina ta cotidiană, contribuie la extinderea cortexului cerebral și la creșterea nivelului de activitate a creierului. Ce poți face în acest sens? Aproape orice. Plimbă câinele pe un traseu nou, citește o carte, ascultă un post de radio nou, fă cunoștință cu o altă persoană etc.

Citește și: Mulți români le au în casă: 5 plante toxice de care trebuie să te ferești!