Oprește îmbătrânirea creierului: 20 de exerciții care mențin creierul sănătos

Creierul trebuie antrenat. Cât mai mult și cât mai des posibil. De sănătatea lui depinde sănătatea ta la adânci bătrâneți. Corpul te poate da de gol, dar viața continuă atât timp cât mintea rămâne lucidă.

Demența, problemele de memorie, scleroza – toate sunt o realitate cu care se confruntă foarte multe persoane. Dar pe toate le putem preveni. Cum? Antrenând cel mai important organ! Nu există un mod sigur de a preveni demența, dar poți reduce riscul de apariție al acesteia dacă îți antrenezi creierul regulat. Iată ce trebuie să faci.

1. Schimbă rutina cotidiană

Fără efort intelectual, dendritele, care asigură funcționalitatea influxurilor nervoase, se contractă sau dispar complet. Experiențele, provocările și ideile noi, dimpotrivă, sporesc capacitatea și elasticitatea rețelei dendritice și îți îmbunătățesc abilitățile cognitive pe termen lung. De aceea, orice experiență nouă este binevenită.

2. Citește cu voce tare

Atunci când citești singur sau asculți pe cineva, citești în gând sau în glas, în șoaptă sau cu voce tare, creierul lucrează în mod diferit. Sfatul nostru este să-ți găsești un partener de citit, gata să-ți citească și să te asculte, alternând periodic rolurile de cititor și ascultător. Iar dacă nu ai un astfel de partener, citește singur cu voce tare.

3. Învață o limbă străină

Învățarea unei limbi străine este unul din cele mai bune exerciții pentru creier. Cercetătorii au demonstrat că acest exercițiu intelectual contribuie la extinderea cortexului cerebral și la creșterea nivelului de activitate a creierului. Chiar și o conversație frântă cu un străin stimulează percepția vizuală, auditivă, fonemică și capacitatea de înțelegere.

4. Joacă șah sau sudoku

De altfel, nu contează jocul, ci efortul intelectual. Jocurile care solicită efort intelectual întăresc abilitățile cognitive și conexiunile dintre emisfere, lucru care reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer. De asemenea, astfel de exerciții stimulează puterea de concentrare, capacitatea de atenție și gândirea analitică.

5. Învață să cânți la un instrument muzical

Chiar dacă trupul și mintea se împotrivesc, creierul adoră activitățile noi. Iar una dintre cele mai bune activități pentru creier este să înveți să cânți la un instrument muzical. Acest efort antrenează diferite zone ale creierului, optimizează viteza de procesare a informațiilor, întărește sinapsele și extinde rețelele funcționale ale organului.

6. Încearcă un sport nou

Să știi că nu doar învățarea unei limbi străine sau stăpânirea unui instrument muzical contribuie la dezvoltarea creierului. Învățarea unui sport nou te pune în aceeași situație. În afară de asta, activitatea fizică îmbunătățește nu numai corpul, ci și starea psiho-emoțională și performanțele cognitive ale omului.

7. Meditează

O altă tehnică eficientă este meditația. Conform ultimelor studii, meditația sporește cantitatea și densitatea de materie cenușie din zonele creierului responsabile de atenție și procesarea semnalelor senzoriale externe. Cu ajutorul meditației, literalmente, îți poți extinde capacitatea creierului în fiecare zi, fără a consuma mult timp pentru asta.

8. Dezvoltă-ți ambidextria

Ambidextria este capacitatea de a te folosi cu ușurință de ambele mâini. Cum o poți dezvolta? Simplu! Spală-te pe dinți cu mâna stângă (și invers). Nu contează ce anume faci, atât timp cât o faci cu cealaltă mână, de care e responsabilă zona non-dominantă a creierului. Acest lucru accelerează expansiunea suprafeței corticale a creierului.

9. Gătește bucate noi

Rutina este adversarul numărul 1 al creierului tău. De aceea, orice experiență nouă este binevenită. Dacă îți place să gătești, prepară cât mai multe bucate diferite. Experimentează, încearcă tehnici și rețete noi. Gătește cu copiii. Indiferent de stilul de viață, încearcă să-ți diversifici cât mai mult rutina cotidiană.

10. Închide ochii

De exemplu, încearcă să faci duș cu ochii închiși. Deschide robinetul, reglează temperatura, aplică șamponul etc. Senzațiile tactile activizează alte zone ale creierului. Mâinile tale observă ceea ce nu pot vedea ochii și transmit creierului semnale corespunzătoare despre asta. Nu există un antrenament mai bun pentru creier.

11. Mănâncă cu bețișoare

Mâncatul cu bețișoare poate să fie stresant și iritant, mai ales când ți-e foame. Dar creierul adoră să fie pus la încercare. “Când înveți ceva nou și simți că ai nevoie de odihnă emoțională și mentală, anume în acel moment creierul se dezvoltă”, spune psihologul american Jennifer Jones.

12. Citește în fiecare zi

În timpul lecturii, creierul tău descifrează date brute și simboluri abstracte, pe care le sintetizează și le revizuiește în rezultate concrete și idei complexe. Lectura antrenează percepția vizuală, auditivă, fonemică și capacitatea de înțelegere. Atunci când citim, se activizează aceiași neuroni care ar fi activi, dacă am experimenta în realitate ceea ce citim.

13. Comunică mai mult

Lipsa comunicării are un impact negativ asupra capacității cognitive generale. Prin urmare, interacționează mai mult cu alte persoane! Achită combustibilul la casierie, decât la terminalul de plată. Fă o vizită la vecini, la părinți, la rude. Mergi la o cafenea și fă o comandă, în loc să-ți iei cafeaua de la aparat.

14. Ține un jurnal

Ținerea unui jurnal te va ajuta să-ți cântărești corect prioritățile și să-ți sporești capacitatea de concentrare. Cu ajutorul acestuia, vei putea depăși mai ușor perioadele de stres și anxietate, care afectează integritatea creierului și starea sistemului imunitar. De asemenea, îți vei îmbunătăți memoria și spiritul de observație.

15. Calculează în gând

E plăcut când ai calculatorul la îndemână și poți face calculele în două secunde. Dar și creierul le poate face în două secunde. Dacă îl antrenezi. Cu părere de rău, ajutoarele moderne ne fac mai mult rău. Încearcă să faci calculele singur când ai timp și încearcă să memorezi informația nu să o cauți de fiecare dată pe google.

16. Învață, uneori, să nu faci nimic

Activitatea fizică și intelectuală are caracter marginal, cu alte cuvinte, începe să scadă dacă nu iei o pauză la un moment dat. Potrivit neurologilor, două ore de tăcere pe zi accelerează dezvoltarea celulelor din hipocampus, o zonă a creierului asociată cu formarea memoriei.

17. Povestește ceva

Depănarea amintirilor și formularea verbală a lor contribuie la dezvoltarea creierului. Acest exercițiu conectează emoțiile cu amintirile, stimulează memoria și crește starea de bine. Storytelling-ul este folosit pentru a lucra cu pacienții care suferă de boala Alzheimer – iar oamenii de știință au descoperit că această metodă le îmbunătățește calitatea vieții.

18. Vizualizează

Vizualizează în cele mai mici detalii diferite experiențe plăcute. Acțiunile, sentimentele și comportamentul nostru rezultă din propriile noastre imagini și credințe. Psihologii afirmă că sistemul nostru nervos nu face diferența dintre o experiență imaginată și una reală. Prin urmare, vizualizarea e bună nu numai pentru creier, ci și pentru starea de bine.

19. Deschide geamul mașinii

Hipocampul este partea creierului responsabilă de amintiri. Iar amintirile sunt mai intense dacă implică mirosuri, sunete și imagini. Așa că deschide geamul mașinii și încearcă să distingi noi mirosuri sau sunete în timp ce te îndrepți spre casă. Iar dacă ai această posibilitate – mergi pe jos. De preferat, pe trasee diferite.

20. Dormi pe săturate

Pentru omul modern, super ocupat și expus la stimuli, somnul sănătos este un adevărat exercițiu moral. Somnul sănătos reduce stresul fiziologic și mental, sporește productivitatea, viteza de reacție, capacitatea de concentrație, observație și abilitățile cognitive.