Omul după maniere se cunoaște: 5 reguli de etichetă pe care le încălcăm fără să ne dăm seama!

De reguli de conduită e bine să ne folosim în fiecare zi. Cu cât sunt mai uzitate, cu atât e mai bine. Ele nu sunt demodate, ci din contra, sunt din ce în ce mai apreciate. Dar de multe ori se întâmplă să facem gafe, fără să ne dăm seama că încălcăm eticheta. Nu e vina noastră. Nimeni nu ne-a învățat cum să purtăm geanta, să ținem un toast sau să pasăm pâinea. Însă, omul cât trăiește învață. Iată câteva reguli simple, care vor da bine în societate de fiecare dată cânt sunt aplicate.

Reguli de etichetă în societate

#1. Nu ciocni paharele în timpul unui toast

În țara noastră există convingerea că după ținerea unui toast, neapărat se ciocnesc paharele. Nu știu cum și de unde a apărut această tradiție, dar în țările occidentale și în societatea înaltă e suficient doar să ridici paharul în semn de respect. Ce-i drept, mie îmi place mai mult tradiția românească. Dar e bine să știi și de ce această regulă ca să nu tragi rușinea mai târziu.

#2. Nu te grăbi să iei pâinea din coș

Noi, românii, ne-am obișnuit să mâncăm totul cu pâine. Dar ai puțintică răbdare, cum spunea Caragiale, și servește-i mai întâi pe ceilalți, fiindcă pâine, din fericire, ajunge pentru toată lumea. Oferă pâine celui din dreapta ta, apoi celui din stânga, și abia apoi ia o felie pentru tine.

#3. Nu te uita în ochii altei persoane când bei din pahar

Unii oameni au obiceiul de a-și privi interlocutorul în timp ce își sorb băutura. Ăsta e un ton rău. Nu ridica privirea în timp ce savurezi vinul. Este etic și practic să privești în pahar. Altfel, interlocutorul tău se poate simți stânjenit. Și în plus, la sigur nu vei vărsa vin peste tine.

#4. Dacă în farfurie au rămas doar câteva aperitive, abține-te

Dacă în farfurie au rămas doar câteva delicii sau aperitive, nu te grăbi să le mănânci. Așteaptă până ospătarul va suplini stocul sau până vor pleca oaspeții. Nu se cuvine să fii tu acela care mănâncă ultima bucățică.

#5. Poșeta se poartă pe umărul stâng

Bunele maniere ne învață că geanta trebuie purtată pe partea stângă. Nu e niciun mister la mijloc. Geanta se poartă pe stânga astfel încât mâna dreaptă să rămână liberă pentru salut și strângerea mâinilor. Mai multe despre cum se poartă poșeta corect, am scris în articolul de mai jos.

Citește și: Bunele maniere se cunosc după geantă: 7 reguli pe care femeile elegante nu le încalcă niciodată!