Renunță la aceste 6 obiceiuri dacă îți pasă de mediul înconjurător!

Ai auzit vreodată de marea insulă de gunoaie din Pacific? Dacă nu, iată un lucru interesant despre ea. E de 3 ori mai mare decât Franța și de 8 ori mai mare ca România. Cine se face vinovat? Fiecare din noi. Problema poluării e una din cele mai discutate la nivel mondial, iar să fii eco-friendly nu mai e un stil de viață pretențios, ci o necesitate. A fi eco înseamnă a respecta mediul înconjurător. De la tine nu se cere atât de mult. Pentru început, renunță la aceste 6 obiceiuri mai puțin evidente.

#1. Folosești o cană filtrantă

O cană filtrantă este mai ecologică decât un pet cu apă, dar cartușele trebuie schimbate la fiecare 2-3 luni. Și asta înseamnă gunoi. E mult mai eco să montezi un sistem de filtrare sub chiuvetă, deoarece cartușele trebuie înlocuite o dată pe an, iar unii producători le acceptă pentru reciclare. Cel puțin așa fac oamenii responsabili din țările nordice. Dar noi cu ce suntem mai răi?

#2. Arunci gunoiul în același container

Știai că în Suedia oamenii au câte 7-8 containere pentru gunoi în fiecare casă? Și se descurcă. Sortarea deșeurilor nu e o noutate nici în țara noastră. Încă din perioada comunistă e promovată această idee, dar nimeni nu o respectă cum se cuvine, nici autoritățile, nici cetățenii.

Dar să știi că am făcut pași mari în ultimele decenii și astăzi există posibilitatea de a recicla gunoiul, cel puțin în orașele mari. Ce ne lipsește este un pic de responsabilitate și atitudine. E suficient să folosești două recipiente: unul pentru deșeuri nereciclabile și unul pentru plastic, hârtie, metale și sticlă.

#3. Folosești baterii pentru lavoar cu două intrări

Poate că apa la general este o resursă inepuizabilă, dar apa potabilă se termină și nu-i deloc ușor să transformi apa sărată în apă dulce. Prin urmare, cele 2% de apă potabilă pe care le are planeta trebuie economisite. Unii oameni au obiceiul stupid de a lăsa apa să curgă continuu în timp ce își spală dinții sau spală vesela. Foarte și foarte iresponsabil.

De altfel, pentru a optimiza consumul de apă și a contribui la protejarea naturii, se recomandă renunțarea la bateriile de baie cu două intrări, în favoarea celor cu manetă unică. Sunt mult mai ușor de mânuit și consumă mai puțină apă, deoarece îți ia mai puțin timp să oprești jetul și să reglezi temperatura.

#4. Cumperi prea multe produse perisabile 

E bine să-ți faci provizii de cereale, leguminoase, sare, zahăr, ulei șamd. Dar e un obicei prost să cumperi mai mult lapte decât consumi, mai multe fructe și legume ambalate, mai multe ouă, carne și pește. Ele se alterează rapid, iar ambalajul îl arunci la gunoi, cu tot cu produs. De altfel, și deșeurile organice contribuie la efectul de seră.

Cumpără doar ceea ce e necesar. Nu te lenevi să ieși o dată în plus la magazin, mai ales că supermarket-uri sunt acum la fiecare colț. Mai bine să ieși de fiecare dată când ai nevoie, decât să cumperi alimente în plus. Și nu uita să monitorizezi termenul de valabilitate al produselor. Chiar e păcat să le arunci degeaba.

#5. Înfășori mâncarea rămasă în folie alimentară

Unii oameni înfășoară mâncarea și o lasă în frigider. E mult mai ecologic și practic să folosești containere din plastic. Da, aceste recipiente sunt mai dăunătoare prin natura lor, în schimb sunt durabile. Cu alte cuvinte, dacă folia o arunci la gunoi în fiecare zi, un container bun îți poate servi câțiva ani, mai ales că acum sunt fabricate și modele eco, care nu dăunează nici mediului, nici sănătății.

Bonus! Șervețele cu ceară în loc de folie alimentară

Unii nu folosesc nici polietilenă, nici plastic. Ei apelează la șervețele ecologice cu ceară, care nu costă un pumn de bani, în schimb sunt reutilizabile. Deci pot fi curățate ușor și folosite ori de câte ori ai nevoie.

Citește și: O casă ecologică pentru un viitor sănătos: Idei despre cum să-ți construiești o casă în sânul naturii!