Oamenii de știință au numit 7 trucuri care te vor ajuta să rămâi tânără și frumoasă după 50 de ani!

Experții în derontologie, ce studiază problemele biologice, psihologice și sociale ale persoanelor în vârstă, consideră că există câțiva factori care încetinesc îmbătrânirea unei femei, atât din punct de vedere biologic, cât și psiho-emoțional. Mai mult decât atât, fiecare femeie poate profita de acest lucru, trecând prin bătrânețe frumos.

#1. Dieta femeii la 50 de ani

Cultura alimentară trebuie respectată cu mult înainte de ajunge la 50 de ani. Dar niciodată nu-i târziu să începi. Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul devine mai lent, țesutul muscular mai subțire, iar stratul de grăsime mai mare. Prin urmare, trebuie să fii tot mai atentă la conținutul de calorii și mărimea porției. Rația ta alimentară trebuie să fie bogată în fructe, legume și produse integrale.

Alimentele roșii, care conțin antociani – zmeura, căpșunile, strugurii, rodiile, roșiile, sfecla, sunt foarte utile. Acestea reduc fragilitatea capilară, cresc elasticitatea fibrelor și a țesutului conjunctiv. Iar alimentele mov, la rândul lor, conțin o groază de antioxidanți care încetinesc îmbătrânirea. E vorba în special de mure, afine și varza roșie. De asemenea, nutriționștii îți recomandă să consumi mai puțină carne, înlocuind-o cu pește, fructe de mare și nuci. Acizii grași din componența acestora sunt implicați în reglarea activității celulare.

#2. Sport la 50 de ani

După 40-50 de ani, oasele devin tot mai fragile și multe femei încep să ia medicamente pentru susținerea acestora. Dar există o modalitate și mai eficientă de a susține scheletul și sistemul muscular fără consecințe negative pentru organism – activitatea fizică moderată. Chiar și un program ușor de antrenamente întărește miocardul, previne apariția bolilor de inimă și îmbunătățește starea generală de sănătate.

Însă nu uita să te consulți cu un medic și cu un antrenor înainte de a începe. Mai întâi trebuie să te asiguri că nu ai contraindicații și să stabilești programul de antrenament în funcție de morfologia ta. Poți începe la sală, dar după ce ai memorat setul de exerciții și ai învățat să le efectuezi corect, poți continua antrenamentele la domiciliu.

#3. Hidratarea corectă a organismului

Hidratarea este esențială pentru sănătatea umană. La tineri, rezerva de apă din organism constituie 70-75% din masa corporală, dar acest indicator continuă să scadă odată cu înaintarea în vârstă. Iar după 50 de ani scade la 55%. Acest lucru încetinește procesele metabolice, crește vâscozitatea sângelui și accelerează îmbătrânirea tuturor celulelor din corpul uman.

Prin urmare, pentru a evita îmbătrânirea prematură, trebuie să menții echilibrul de apă în organism. Începe ziua cu 1-2 pahare de apă proaspătă – acest truc va activiza sistemul digestiv și va ajuta organismul să se trezească. În timpul zilei trebuie să consumi 2-2,5 litri de apă. Când corpul este suficient de saturat cu lichid, pielea devine netedă, elastică și strălucitoare. Și mai important – toate sistemele funcționează corect.

#4. Un somn liniștit și odihnitor

Oamenii de știință au demonstrat că insuficiența de somn declanșează mecanismul de uzură accelerată a corpului: ritmurile biologice sunt perturbate, apar dureri de cap, imunitatea scade și starea generală de sănătate se agravează. În schimb, un somn regulat și sănătos îți garantează un corp mai tânăr cu 5-10 ani.

Este sănătos, plăcut și util să te culci și să te trezești în fiecare zi la aceeași oră (nu mai târziu de ora 23, și să dormi cel puțin 7 ore). O femeie odihnită nu doar arată, ci și este mai tânără, deoarece procesul de îmbătrânire încetinește cu 12%. Iar pielea capătă o strălucire naturală, delicată și un aspect sănătos.

#5. Sfaturi pentru reducerea stresului

Expunerea regulată la stres epuizează corpul unei femei și contribuie la îmbătrânirea prematură a acesteia. O stare de spirit proastă afectează starea generală a organismului și-și lasă amprenta asupra aspectului exterior al femeii.

Plimbările, sportul, interacțiunea cu persoane care provoacă emoții pozitive, practicarea unui hobby sunt cele mai simple și eficiente metode de combatere a stresului, depresiei și anxietății. Și nu uita să te răsfeți cu deliciuri care cresc nivelul de enforfină: ciocolată, banane, căpșuni, lapte, nuci, portocale – dar fără excese. O femeie fericită și veselă arată cu câțiva ani mai tânără decât o femeie îngrijorată și supărată, deși ambele au aceeași vârstă.

#6. Îngrijirea tenului, părului și a unghiilor

O femeie îngrijită, înseamnă o femeie frumoasă. Unghiile, părul, pielea și tenul trebuie îngrijite chiar și la 90 de ani. Fiecare detaliu contează. Tunsoarea trebuie să fie potrivită vârstei, formei feței, tonalității pielii. În general, după 50 de ani se recomandă tunsori îngrijite pentru păr scurt, deoarece acestea nivelează contururile feței, adaugă volum părului și întineresc chipul.

Machiajul trebuie să fie decent, laconic, dar expresiv. Pielea, tenul și părul trebuie tratate cu creme, uleiuri, seruri și alte soluții naturale care hidratează și hrănesc epiderma. Totodată, scapă de lucrurile plictisitoare din garderobă, în favoarea celor care îți conferă expresivitate, hotărâre și încredere în sine.

#7. Ironia și simțul umorului

Râsul prelungește viața, sănătatea și tinerețea. Iar simțul umorului și ironia la adresa propriei persoane ajută în cele mai deznădăjduite situații. Râsul este un medicament gratuit, dar foarte eficient și un agent excelent de întinerire.

În timpul râsului, în organism crește nivelul de endorfine și serotonină, ce au un efect pronunțat de întinerire asupra corpului uman. Începe fiecare zi cu un zâmbet și vei rămâne tânără până la adânci bătrâneți.

Citește și: Totul depinde de tine: Oamenii de știință au numit factorii care accelerează îmbătrânirea umană