O viață fără stres – 8 modalități de combatere a stresului la locul de muncă!

Munca fizică și intelectuală, mai devreme sau mai târziu, duce la epuizarea profesională, caracterizată prin tulburări de somn, oboseală, diminuarea randamentului profesional, o proastă interacțiune cu cei din jur și lipsa poftei de viață. Iar cel mai rău este când stresul se strecoară în propria ta casă. E greu să ai grijă de familia ta și să trăiești din plin fericirea vieții de familie atunci când te gândești numai la serviciu. De aia, astăzi discutăm despre cum poți ține stresul în afara casei tale, protejând casa de pătrunderea acestui cal troian.

Combaterea stresului la locul de muncă

O metodă eficientă de a lupta cu stresul sunt ritualurile de dimineață și seară. Ca să nu începi dimineața cu stângul, trebuie să te pregătești de cu seară. Imaginează-ți cum ar arăta un început de zi ideal pentru tine și pune planul în aplicare.

O ceașcă de cafea de dimineață? Ți-ai pregătit stocurile de cereale din timp? Dar prânzul pentru ziua de mâine? Poate vrei să începi ziua cu muzică clasică sau, dimpotrivă, cu o doză de metal energizant? Ți-ai pregătit ținuta în care știi că o să te simți bine?

Sarcina este următoarea: să creezi toate condițiile necesare pentru cea mai bună dispoziție și bunăstare posibilă înainte de a ieși din casă, fiindcă dacă o să te trezești dimineață și o să descoperi că rochia ta preferată este pătată sau cămașa nu e călcată cum trebuie, atunci vei fi foarte supărat (ă) și dimineața se va transforma într-un adevărat calvar. Mai puține surprize (neplăcute), mai puțin stres.

Citește și: În Finlanda se va lucra 4 zile pe săptămână, câte 6 ore pe zi. Modificarea urmează a fi aprobată

O casă fără stres: Sfaturi pentru amenajarea locuinței

Aspectul vizual și modul în care e organizat spațiul în casa ta este esențial pentru combaterea stresului. Casa trebuie să fie un loc unde să te simți confortabil, nu? Iar dacă printre grămezile de lucruri ai pierdut telecomanda, s-ar putea să te indispui.

Organizează spațiul din casa ta și nu numai că vei transforma locuința într-un loc plăcut și confortabil în care vrei să revii după muncă, ci și vei reduce stresul ocupațional.

Apropo, culorile care te înconjoară au o influență mare asupra confortului tău emoțional. Culorile strălucitoare sunt iritante și stresante pentru ochi. Prin urmare, îți sugerăm să alegi tonuri neutre, pastelate. Cele mai liniștitoare culori sunt: albastru deschis, gri deschis, turcoaz, roz deschis, bej, verde deschis și culoarea lavandei.

Nu uita de iluminare! Evită lumina puternică sau estompată și alege lămpi care-ți permit să reglezi intensitatea după bunul tău plac.

Citește și: Vrei să scapi de stres? Primele 7 obiecte pe care să le arunci cât mai urgent din casă

Diminuarea stresului în timpului liber

Apelează la servicii externalizate pentru a scăpa de treburile casnice. Nu e o batjocură. Știm că nu fiecare își permite să cheltuie bani în plus pentru externalizarea treburilor casnice, dar dacă acestea îți iau mult timp, energie și îți strică starea de spirit, care nu se schimbă de luni întregi, trebuie să găsești o modalitate de a remedia acest lucru, mai ales dacă simți că nu ai timp liber pentru familie și prieteni.

Bineînțeles, modelul de afaceri funcționează numai dacă timpul tău este mai prețios, mai bine plătit decât serviciile respective. A apela la o firmă de curățenie, nu e deloc rușinos, nu trebuie să porți fiecare povară pe umerii proprii.

Prânz la caserolă pentru reducerea stresului la serviciu

Ca să petreci mai puțin timp în fața aragazului și să fii mai puțin stresat în legătură cu pregătirea prânzului pentru serviciu sau efectuarea de cumpărături, îți sugerăm să pregătești mâncarea din timp, pentru câteva zile înainte, iar ulterior să o încălzești.

Alege produsul care-ți place cel mai mult, de exemplu, pieptul de pui. Pregătește o cantitate mare de piept de pui și folosește-l în diferite feluri de mâncare pe parcursul săptămânii: salată cezar, pastă cu pui, sandvișuri etc. În plus, când ai un sandviș gata preparat, nu mai e nevoie să apelezi la fast-food, care are un impact negativ asupra sănătății fizice și emoționale.

Practică sport pentru a reduce stresul

Sportul este unul din cele mai bune remedii pentru combaterea stresului. Dacă ai destui bani poți merge la sală, iar dacă nu, sau dacă îți ia prea mult timp, ia o pereche de adidași și ieși în parc să faci jogging. Nu ezita să te împărtășești cu rezultatele tale pe rețele, deoarece interacțiunea socială te va ajuta să rămâi focusat pe antrenamente chiar și atunci când ți-e lene să te scoli din pat.

Citește și: Tragi de timp: 5 obiceiuri aparent nepericuloase, prin care te autodistrugi

Tehnici de meditație pentru anxietate

Găsește și echipează un colț liniștit în locuința ta, pe care să-l transformi într-un loc potrivit pentru a medita. Alege tehnica de meditație care ți se potrivește. Ca și în cazul exercițiilor fizice, trebuie să practici meditația cu regularitate ca această să devină un obicei și să scapi pentru totdeauna de anxietate și stres.

Lasă stresul la locul de muncă

Munca trebuie să se încheie la birou. A fi online 24/7 este o abordare nesănătoasă de a lucra, indiferent cât de mult îți iubești profesia, rolul sau afacerea. Învață să lucrezi conform unui program și să nu mai mesteci continuu problemele legate de muncă după ce ieși din birou. Casa ta trebuie să fie o zonă neutră în acest sens.

Un somn mai bun – mai puțin stres

Ecranele telefoanelor, tabletelor, televizorului sau laptopului te împiedică să adormi. Expunerea la lumina albastră emisă de ecrane perturbă ceasul biologic al organismului și stârnește tulburări de somn. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului și a reduce stresul, trebuie să te obișnuiești să adormi în întuneric. Cumpără un ceas cu alarmă și lasă telefonul în camera alăturată.

Citește și: Igiena somnului: Cum să alegi perna potrivită pentru un somn liniștit!