O gură de aer proaspăt: 11 flori de interior pentru fiecare cameră din casa ta!

Plante de interior și îngrijirea lor

1. Aloe Vera

Aloe Vera este o plantă cunoscută mai întâi de toate pentru proprietățile sale medicinale. Seva gelatinoasă din frunzele de aloe este utilizată pentru a vindeca rănile și arsurile solare. Dacă vrei să-i încerci efectul pe propria piele, alege frunzele inferioare, care sunt mult mai consistente și nu tăia mai mult de 1/3 ca planta să se poată regenera.

Îngrijire Aloe Vera

Lumina: Aloe este o plantă originară din Africa, prin urmare nu se teme de raze solare sau aer cald și uscat. Floarea poate fi păstrată pe pervaz chiar și vara.

Cât de des trebuie udată: Planta trebuie hidratată rar, o dată în fiecare săptămână fiind mai mult decât suficient, iar toamna și iarna, o dată la 2-3 săptămâni. Fii atentă ca apa să nu cadă pe miezul acesteia, fiindcă floarea poate putrezi.

Schimbarea ghiveciului: Ghiveciul poate fi schimbat doar dacă este necesar, o dată la câțiva ani.

Ce trebuie să mai știi? Pe timp de iarnă, din cauza insuficienței de lumină naturală, se recomandă să muți planta într-un loc întunecos cu o temperatură ce nu depășește 14 grade Celsius. Floarea va intra în hibernare: creșterea și procesele sale metabolice vor încetini. Dacă nu ai un asemenea loc, folosește o lampă pentru a suplini necesarul său de energie.

2. Ficus Elastica

Spre deosebire de ruda sa, ficus benjamin, ficusul elastica este foarte ușor de îngrijit. Ce-i drept, cel mai probabil nu vei vedea flori din partea sa. Pentru aceasta are nevoie  de anumite condiții, care sunt aproape imposibil de realizat într-un apartament și chiar într-o seră de țară. Dar e frumos și fără flori.

Îngrijire Ficus Elastica

Lumina: Ficusul adoră lumina, așa că încearcă să-l așezi lângă fereastră, dar nu pe pervaz, deoarece expunerea directă la soare îi poate afecta frunzele. În principiu, îl poți păstra și la umbră, dar rândul inferior de frunze s-ar putea să cadă.

Cât de des trebuie udată: Îți sugerăm să uzi floarea când stratul superior al solului se va usca complet. Vara și primăvara – de două ori pe săptămână, iar toamna și iarna – o singură dată. Ai grijă să nu verși apă peste ficus, fiindcă planta s-ar putea să se îmbolnăvească.

Schimbarea ghiveciului: Atâta timp cât floarea e tânără, ghiveciul trebuie schimbat în fiecare an, iar când ficusul e adult, deja în funcție de necesitate.

Ce trebuie să mai știi? În natură, ficusul crește până la 30 de metri înălțime. Din fericire, în apartament nu e capabil de asemenea performanțe, dar dacă nu îi tai vârfurile din când în când (în fiecare primăvară), s-ar putea să îți pară rău.

Citește și: Periculoase pentru cei mici: 8 plante de interior de care trebuie să scapi urgent dacă ai copii!

Îngrijire flori de cameră

3. Echinocactusul și alte tipuri de cactus

Aceste plante mici, spinoase, relativ ieftine, au un aspect neobișnuit și nu sunt deloc pretențioase în ceea ce privește condițiile. Chiar și dacă uiți de ele pentru câteva săptămâni, nu li se va întâmpla nimic.

Îngrijirea cactușilor de apartament

Lumina:  În natură, cactușii cresc în locuri aride și însorite, prin urmare, ai grijă să le găsești un colț adecvat în apartament. Un dulap, o masă, un raft, pervazul, cu alte cuvinte, oriunde ar putea să ajungă lumina solară. Iarna, se recomandă să le asiguri o sursă de lumină suplimentară.

Cât de des trebuie udată: Udă cactusul doar atunci când solul este complet uscat. O dată în lună vara și la două-trei luni iarna, altfel rădăcinile pot putrezi.

Schimbarea ghiveciului: Pentru cactușii mai tineri de 4 ani – în fiecare an. Pentru restul, mai rar. Nu uita să te protejezi de ace!

Ce trebuie să mai știi? Alege un vas cu găuri pentru drenaj. Umezeala se va evapora, iar căldura se va păstra în interior.

4. Zygocactus-Schlumbergia (Crăciunel)

Această plantă diferă de cactușii obișnuiți atât vizual, cât și în ceea ce privește condițiile de îngrijire. Acesta nu are spini și înflorește în perioada sărbătorilor de iarnă.

Îngrijire Crăciunel

Lumina: Spre deosebire de alți cactuși, Schlumbergia este foarte susceptibilă la lumina directă a soarelui, deci nu trebuie așezată pe pervaz sau balcon.

Cât de des trebuie udată: Floarea trebuie hidratată regulat, de 2 ori pe săptămână.

Schimbarea ghiveciului: Mai întâi, o dată pe an, și apoi o dată la trei-patru ani, preferabil la sfârșitul lunii februarie.

Ce trebuie să mai știi? Pentru a preveni creșterea exagerată a acestuia, în fiecare an, la începutul verii, se recomandă să tai o parte din lăstari. Astfel, planta va înflori și mai abundent și frumos.

Citește și: 6 plante de interior care aduc beneficii locuinței tale

Îngrijire flori de apartament

5. Spathiphyllum

Spathiphyllum înflorește primăvara sau vara. Florile sale seamănă puțin cu crinii, dar necesită mult mai puțină atenție.

Planta Spathiphyllum îngrijire

Lumina: Spathiphyllum iubește lumina, dar fără să fie expus direct la soare. Dacă nu arzi de nerăbdare să vezi cum înflorește, pune floarea la umbră. Nu te teme. Acesta nu se va ofili, doar frunzele vor deveni mai închise și mugurii nu vor apărea.

Cât de des trebuie udată: În sezonul cald, Spathiphyllum trebuie udat abundent, dar numai o dată la două-trei zile. Pe vreme rece – mai rar. Dacă pe frunze apar pete întunecate, înseamnă că trebuie să-l uzi mai puțin. De asemenea, îți recomandăm să-l stropești din pulverizator.

Schimbarea ghiveciului: E suficient să o faci la fiecare 2-3 ani ca rădăcinile să se simtă confortabil în ghiveci.

Ce trebuie să mai știi? Nici într-un caz nu-l lăsa într-o încăpere unde sunt mai puțin de 10 grade Celsius.

6. Aspidistra

Spre deosebire de Spathiphyllum, Aspidistra nu înflorește aproape deloc. Dacă vei avea noroc, poate va da o floare pentru o singură zi, vara. Frunzele sale sunt lungi și subțiri. Nu te alarma dacă are pete sau dungi întunecate – nu e bolnavă, e doar specificul său. Floarea are multe rădăcini, prin urmare vei avea nevoie de un ghiveci spațios.

Îngrijire Aspidistra

Lumina: Aspidistra se simte minunat la umbră, așa că poate fi amplasată chiar și într-un colt mai întunecos. În general, mai bine să nu o expui la soare.

Cât de des trebuie udată: Doar atunci când stratul superior al solului se va usca complet, de 2-3 ori pe săptămână – vara și o singură dată – iarna.

Schimbarea ghiveciului: O dată la 3-4 ani, deoarece are o rădăcină foarte fragilă.

Ce trebuie să mai știi? Înlătură frunzele galbene și decolorate pentru a-i îmbunătăți aspectul și a o face mai sănătoasă.

Citește și: 10 flori care îți vor colora frumos grădina și te vor ajuta să scapi definitiv de buruieni!

Îngrijire plante de apartament

7. Floarea Dracena

Floarea Dracena mai este numită “bambusul fericirii”, datorită trunchiului său asemănător cu cel al plantei tropicale.

Floarea Dracena îngrijire

Lumina: Planta adoră lumina, dar crește bine și la umbră. De preferat să o protejezi de razele directe ale soarelui.

Cât de des trebuie udată: Hidratarea trebuie făcută pe măsură ce solul se usucă, o dată sau de 2 ori pe săptămână. Frunzele sale trebuie șterse periodic cu o cârpă umedă sau un tampon de bumbac.

Schimbarea ghiveciului: O dată în fiecare an.

Ce trebuie să mai știi? Frunzele inferioare se pot îngălbeni. Dacă îngălbenirea are loc treptat , e-n regulă, dar dacă s-a întâmplat subit, înseamnă că planta are nevoie de nutrienți. De asemenea, dacă frunzele florii încep să se strângă, e un semnal că floarea se simte inconfortabil din cauza temperaturii scăzute.

8. Crasulla

Crasulla sau “arborele banilor” poate să rămână pentru toată viața mică sau poate crește într-un adevărat copăcel. Totul depinde de condițiile de întreținere.

Planta Crassula îngrijire

Lumina: Crassula tolerează lumina directă a soarelui, așa că poate sta pe pervaz. Nici umbra nu o sperie, dar unele frunze vor cădea, iar tulpina se va alungi.

Cât de des trebuie udată: Planta trebuie udată o dată în fiecare săptămână. Ce-i drept, poate rezista fără apă mai mult de o lună. E o plantă potrivită pentru iubitorii de călătorii.

Schimbarea ghiveciului: Dacă vrei să rămână mică, nu e nevoie să o transferi într-un ghiveci mai mare și viceversa. În schimb, îți sugerăm să înlocuiești stratul superior al solului o dată pe an.

Ce trebuie să mai știi? Nu o păstra în încăperi cu temperaturi mai mici de 10 grade Celsius.

Citește și: 5 moduri uimitoare de a folosi apa oxigenată pentru îngrijirea plantelor din locuința ta!

Flori de apartament ușor de întreținut

9. Bromelia

Bromelia seamănă cu vârful unui ananas. Deloc întâmplător. Aceste plante sunt rude: ambele aparțin familiei bromeliade. Când bromelia este în floare, vârful acesteia devine roșu intens sau galben strălucitor.

Flori Bromelia îngrijire

Lumina: Bromeliile au nevoie de lumină difuză, de la o fereastră sau de la o lampă. Razele directe o pot arde, iar dacă le ții prea mult la umbră, se pot ofili.

Cât de des trebuie udată: Vara, Bromelia trebuie udată des, aproape în fiecare zi, dar iarna, o dată în săptămână este suficient.

Schimbarea ghiveciului: O dată la 2-3 ani într-un ghiveci mai mare.

Ce trebuie să mai știi? După ce planta va înflori, așteaptă ca floarea să se usuce și taie vârful acesteia, astfel va înflori din nou.

10. Clivia

Clivia înflorește frumos o dată pe an, iar plantele mature, chiar și de două ori.

Îngrijire Clivia

Lumina: Ține planta departe de lumina soarelui, dar nici în colțurile umbroase.

Cât de des trebuie udată: Când Clivia înflorește, aceasta trebuie udată de câteva ori pe săptămână, cu apă caldă, iar în perioada inactivă, poți să nu o uzi deloc.

Schimbarea ghiveciului: Nu trebuie schimbat niciodată, fiindcă este o plantă foarte fragilă și se simte comod în spațiul acordat initial.

Ce trebuie să mai știi? Din noiembrie până în februarie Clivia se află în stare de hibernare. Ține-o într-un loc răcoros și încetează să o mai uzi, dar verifică-i, din când în când, starea.

11. Echeveria

Această plantă din America mai este numită “trandafirul de piatră”, datorită frunzelor sale mari și cărnoase.

Echeveria îngrijire

Lumina: Echeveria poate fi expusă la razele soarelui și aer uscat. Planta tolerează umbra, dar s-ar putea să-și piardă din culoare.

Cât de des trebuie udată: Vara – o data pe săptămână, iar iarna – o dată pe lună.

Schimbarea ghiveciului: În primii ani de viață – în fiecare an. Iar ulterior, mai rar.

Ce trebuie să mai știi? Iarna floarea trebuie mutată într-o cameră unde temperatura nu depășește 10 grade.