O casă ecologică și sănătoasă pentru familia ta – Cum arată cei 75 mp. care îți pot schimba viața?

Casele ecologice, din materiale naturale, prind teren pe piața construcțiilor din România. Deși sunt scumpe, tot mai mulți români își construiesc astfel de locuințe din dorința de întoarcere la tradiție, la un stil de viață sănătos, dar și pentru a proteja mediul înconjurător. Da, costă puțin mai scump decât casele obișnuite, dar în schimb sunt durabile și sunt o investiție pe termen lung în propria sănătate.

Casele naturale au un design contemporan, care păstrează identitatea rustică locală, dar nu arată demodat. Ele sunt construite din materiale naturale, neprocesate, exact cum obișnuiau să facă bunicii noștri, dar cu nivel ridicat de autonomie energetică.

Design casa ecologică

În articolul de astăzi vom discuta despre o astfel de casă, construită din lemn pătrat, care se întinde pe o suprafață de 75 de mp., și este echipată cu terasă și cu ferestre panoramice imense. Iar la final de articol vei găsi și proiectul acesteia.

Primul element care iese în evidență este terasa. Împreună cu pridvorul, aceasta ocupă o arie totală de 21 de mp. Galeriile exterioare extind suprafața locuinței și îi adaugă un colorit deosebit. La fel ca pereții, acestea sunt făcute din lemn natural, de calitate superioară.

Interiorul este foarte spațios, iar efectul e amplificat de tavanul înalt, vederea aproape panoramică, tonurile deschise și designul ascetic. Pereții au fost acoperiți cu lac incolor, iar tavanul a fost vopsit în alb. Camera de zi este decorată cu o masă ovală, un fotoliu și o canapea. Pe centru atârnă un candelabru care luminează zona de luat masa.

Desigur că o casă rustică amplasată la marginea unei păduri nu poate exista fără o instalație pentru încălzit. Prin urmare, proprietarii au montat un astfel de “monstru” care arată neobișnuit în schimb se descurcă bine cu încălzirea.

Amenajare casă ecologică

Zona de luat masa e combinată cu camera de zi și bucătăria. Zona pentru gătit e mică, dar în schimb este ergonomică. Pentru un plus de confort, aceștia au echipat peretele cu două dulapuri suplimentare, o hotă și un panou. În acest fel, totul este la îndemână. În ceea ce privește culorile, principalele motive au devenit alb, galben și bej.

Tonalitatea este aleasă inteligent, toate nuanțele se asociază una cu alta, iar camera devine vizual mai mare și mai luminoasă. O astfel de paletă cromatică are un efect bun asupra ochilor și asupra stării de spirit, fiind calmantă, dar nu plictisitoare.

În afară de living, sufragerie și bucătărie (combinate), în casă mai există două dormitoare mici. Primul dormitor a fost echipat cu un pat dublu, mare, iar al doilea cu o canapea și un dulap imens. Nici dormitoarele nu duc lipsă de ferestre.

Holul de la intrare este izolat termic și echipat cu minimul necesar – cuier, lampă, oglindă și o bancă. Vizavi de hol, a fost amenajată o cameră specială cu cazan, unde a fost instalată și o mașină de spălat.

Proiect casă ecologică

Mai jos găsești planul arhitectural al casei. Din câte poți observa, locuința este ergonomică și confortabilă din toate punctele de vedere. Ce părere ai despre o asemenea casă de vacanță? O realitate cotidiană sau un moft desprins de realitatea românească?

Citește și: O casă ecologică pentru un viitor sănătos: Idei despre cum să-ți construiești o casă în sânul naturii!