Magia ordinii: 10 lucruri din casă de care trebuie să scapi imediat!

O locuință dezordonată este o sursă inepuizabilă de stres și una din cauzele mai puțin evidente ale depresiei. Iar ordinea, dimpotrivă, ajută la găsirea echilibrului emoțional, îți structurează gândurile și îți potolește emoțiile. Dar decât să faci ordine în fiecare zi, e mai simplu să o păstrezi. Iar ca să o păstrezi, trebuie să scapi de lucrurile inutile, care îți poluează câmpul vizual. Iată cu ce ar trebui să începi.

#1. Ramele foto

Când vorbim de rame foto, vorbim în primul rând despre amintiri și nu poți pur și simplu să le arunci. Nici nu trebuie. Dar decât să le ții pe etajeră, mai bine ancorează-le de perete.

Acest decor extinde peretele din punct de vedere optic și îi conferă amploare, iar locuința instantaneu devine mai curată. Designerii de interior consideră că excesul de rame așezate pe rafturi îți face casa să arate dezordonat și sărăcăcios. Scutește etajerele de această povară și dă-le un rol mai practic în viitor.

#2. Pernele cu imprimeuri

Oamenii de știință au demonstrat că pernele, pilotele și așternuturile în culori vibrante sau cu imprimeuri complexe îngreunează relaxarea. Tot ce arată viu, dinamic și strălucitor irită retina și activizează regiunile cerebrale responsabile de rezolvarea problemelor. Cu alte cuvinte, ele literalmente nu-ți dau voie să adormi.

Recomandarea psihologilor și designerilor profesioniști este să decorezi dormitorul în tonuri neutre, liniștitoare și să renunți odată pentru totdeauna la lenjeria de pat multicoloră sau cu imprimeuri complexe.

#3. Prea multe perne

Bun, am înțeles deja că pernele trebuie să fie monocrome. Dar de câte perne avem nevoie de fapt? Unii oameni sunt atât de entuziasmați când vin vorba de amenajarea interiorului încât vor să le încerce pe toate. Și nu se sfiesc să umple canapeaua sau dormitorul cu perne.

Dar să fim serioși. Acest design nu este nici confortabil, nici practic, nici plăcut din punct de vedere vizual. Excesul de perne dăunează grav sănătății emoționale. Un asemenea design arată pretențios, artificial și inconfortabil. Minimalismul întotdeauna a fost mai elegant decât belșugul.

#4. Maculatura

Facturi, chitanțe, bonuri, reviste, ziare – chiar crezi că ai nevoie de ele? Dacă obiectul cumpărat nu e cu adevărat valoros, bonurile fiscale sunt absolut inutile. De ce să le aloci un sertar întreg, alături de facturi, cecuri, note de plată și alte hârtii care trebuie să plece direct la gunoi?

#5. Umerașele

Umerașele vechi de lemn sunt demodate și lipsite de gust. În plus, mult spațiu este irosit în zadar. Astăzi există o groază de alternative mult mai practice, stilate și ergonomice. Despre cum să organizezi spațiul din interiorul unui dulap cu haine am scris în articolul de mai jos.

Citește și: O garderobă curată, o minte ordonată: 11 moduri de păstra ordinea în garderobă!

#6. Electrocasnicele de care nu ai nevoie

Cu cât mai multe electrocasnice am, cu atât sunt o gospodină mai bună – se pare că ăsta e principiul de care se ghidează femeile care își umple bucătăria cu tot felul de prăjitoare de pâine, extractoare de nutrienți, uscătoare de legume, oale multifuncționale și roboți de bucătărie.

Toate acestea ocupă spațiu și nu sunt nimic altceva decât suport pentru praf. E mai ieftin și mai ușor să-ți cumperi fructe uscate, decât să folosești un uscător de câteva ori pe an, atunci când îți amintești de existența lui.

#7. Covorașe vechi în baie și în hol

Cea mai simplă cale de a înțelege dacă ai de a face cu o gospodină bună sau cu una care doar pretinde că e bună, e să verifici starea covorașului din baie și din hol. Dacă acestea sunt vechi și murdare, nu-ți fă așteptări prea mari. La urma urmei, e vorba de curățenia casei și igiena propriului corp.

#8. Mărunțișuri împrăștiate prin toată casa

De câte ori ai pățit să te trezești cu telefonul descărcat și să pierzi jumătate de oră căutând încărcătorul? Cât de des cauți telecomanda? Ți s-a întâmplat să nu găsești cheile de la mașină sau masca de protecție înainte de a ieși din casă?

Bineînțeles că nu trebuie să le arunci. Dar trebuie să scapi de acest obicei nociv. Indiferent cât de ocupat sau obosit ești, de fiecare dată întoarce lucrurile de unde le-ai luat. Ar fi bine ca fiecare obiect să aibă locul său și să te debarasezi o dată pentru totdeauna de lucrurile de care nu te folosești.

#9. Prosoape vechi de bucătărie

Pe de o parte știm că acestea au o durată mică de viață, iar grăsimea și murdăria se îmbibă pe veci în țesătura lor, iar pe de alta sperăm că vor prinde și ele bine la ceva. Nu! cârpele trebuie aruncate în momentul în care nu mai respectă igiena.

#10. Perdelele de tul, swag și alte monstruozități

Perdelele de tul sunt demodate. În plus, tulul imaculat atrage tot praful, murdăria și grăsimea din apartament. Țesătura se îngălbenește și se întunecă aproape instantaneu, stricând aspectul întregului interior.

Citește și: Ghid pentru curățenia locuinței: 10 obiecte indispensabile pentru o curățenie de durată!