Nu vreau să fac curățenie – 10 trucuri simple ca să învingi leneșul din tine și să te apuci de făcut curat!

Dacă îți ia mai mult de 5 minute să găsești lucrul de care ai nevoie, dacă trebuie să le explici musafirilor de ce camera ta seamănă cu un câmp de luptă, dacă pentru a ieși din casă trebuie să parcurgi o adevărată cursă cu obstacole, înseamnă că e timpul să înveți să faci curat. Da, s-ar putea să-ți fie greu la început, dar peste ceva timp, nici măcar nu-ți vei aminti că ai trăit vreodată altfel.

Sfaturi curățenie în casă

1. Nu lăsa lucrurile de azi pe mâine

Cel mai greu este să începi. Dar vorba chinezilor – o călătorie de o mie de mile, începe cu un pas. Lucrurile “urgente” și ”mai importante de făcut” nu sunt decât o justificare. Omul întotdeauna găsește timp pentru ceea ce își dorește cu adevărat. Iar tu chiar îți dorești să faci curat, nu?

Citește și: Ghid pentru curățenia locuinței: 10 obiecte indispensabile pentru o curățenie de durată!

Tot ce trebuie să faci este să începi. Începe cu ceva simplu, de exemplu, fă ordine în dulap sau la masa unde lucrezi, iar cu timpul crește complexitatea sarcinilor, până vei găsi motivație pentru curățarea întregului apartament.

2. Motivează-te 

Învață să negociezi cu tine însuți/însăți. Care e slăbiciunea ta? Cafeaua, dulciurile, jocurile video, berea? Stabilește o recompensă pentru munca efectuată și ține-te de cuvânt. De exemplu, dacă menții ordinea în casă timp de o săptămână, sâmbătă poți să petreci toată după amiaza jucându-te la calculator sau făcând shopping cu prietenele.

Sfaturi curățenie rapidă

3. Aplică regula celor 20 de minute

Această regulă spune că alocând curățeniei câte 20 de minute în fiecare zi, nu va trebui să-ți petreci weekend-ul făcând curat. De regulă, 20 de minute sunt suficiente pentru spăla vesela, a șterge praful și a da cu aspiratorul. Iar dacă respecți această regulă în fiecare zi, nu va fi nevoie să mărești timpul alocat.

Citește și: Curățenia inutilă: 10 greșeli serioase din cauza cărora în casa ta nu este curat

4. Fă curățenie imediat

Nu aștepta să se adune o grămadă de rufe murdare în coș, curăță cada imediat după ce ai făcut baie, șterge masa și spală vasele imediat după ce ai mâncat, spală cana de cafea după ce ai băut, șterge praful de pe raft atunci când l-ai observat etc. Cu cât mai multe sarcini amâni de azi pe mâine, cu atât mai dificil îți va fi să le rezolvi în viitor.

Sfaturi curățenie generală

5. Începe cu masa la care lucrezi

Poți trece cu vederea peste straturile de praf de pe rafturi sau lucrurile care atârnă pe ușa dulapului, dar biroul de acasă trebuie să arate întotdeauna impecabil. Un birou dezordonat este o sursă suplimentară de stres, care te mai și sustrage de la procesul de lucru.

Citește și: Simplu și ingenios: 10 trucuri pe care le folosesc doar gospodinele adevărate!

Pe masă nu trebuie să rămână nimic în afară de ceea ce îți trebuie nemijlocit pentru muncă. Dacă ești nevoit să scrii un raport pe marginea mesei, nu-i de mirare că munca îți provoacă doar emoții negative.

6. Scapă pentru totdeauna de lucrurile inutile

Aruncă o privire critică, atentă, asupra lucrurilor care te înconjoară. De câte din ele ai nevoie cu adevărat. Toate vechiturile (lucruri vechi, deteriorate, inutile, asociate cu amintiri negative) nu au ce căuta în casa ta. În noua ta casă. Într-o casă curată și ordonată. Ele nu fac decât să-ți dubleze volumul de muncă la fiecare curățenie.

Trucuri pentru curățenie în casă

7. Identifică ceea ce NU îți place să faci

Ca să înțelegi mai bine natura haosului și dezordinii din casa ta, studiază un pic propriul comportament. De regulă, persoanele care nu iubesc să gătească au bucătăria murdară.

Citește și: Irezistibil de elegante: 5 obiceiuri vestimentare ale femeilor care își cunosc adevărata valoare!

Cei care nu iubesc să așeze lucrurile în dulap, țin hainele atârnate de ușa acestuia sau pe orice suprafață din imediata proximitate. Cei care nu iubesc să-și curețe încălțămintea, au covoare dezastruoase în hol. Doar înțelegând propriile carențe și slăbiciuni, vei putea lupta eficient cu ele.

8. Transformă curățenia într-un proces plăcut și satisfăcător

Totul depinde de preferințele tale. Poți cânta, dansa, asculta muzică sau cărți audio, viziona seriale sau filmulețe pe youtube – toate în timp ce faci curat. Curățenia este o activitate care solicită efort fizic, prin urmare poți face acest lucru mecanic, fiind cu mintea și sufletul cu totul în altă parte.

Sfaturi practice pentru curățenie

9. Învață să pui lucrurile de unde le-ai luat

Fiecare obiect din casa ta trebuie să-și aibă propriul loc, astfel încât în timpul curățeniei să nu apară întrebarea unde ai putea pune un lucru sau altul. Hainele trebuie să stea în dulap, periuța de dinți să fie în baie, încălțămintea pe suportul din hol, iar vesela numai la bucătărie. Când te vei obișnui cu o asemenea organizare, curățenia va deveni la fel de simplă ca spălatul pe dinți.

10. Planifică curățenia din timp!

Curățenia poate fi și trebuie planificată din timp. Poți distribui sarcinile între membrii familiei, în dependență de preferințele fiecăruia sau stabili ziua curățeniei generale cu câteva săptămâni înainte de eveniment.

Citește și: Ten curat și tunsoare nouă: 10 condiții simple ca o femeie să devină mai încrezătoare