Nu va rămâne sfeclă în magazine după ce oamenii vor afla această rețetă!

Sfecla este o legumă obișnuită pentru noi și foarte benefică pentru organism. Ea ameliorează tranzitul intestinal, curăță ficatul de toxine, reglează colesterolul și tensiunea arterială și are proprietăți antiinflamatoare. De aceea, trebuie consumată cu înțelepciune. De altfel, dacă ar ști cât este de bună, oamenii ar mânca mai des această legumă. Pentru a prepara o salată de sfeclă crudă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

– 3 rădăcini de sfeclă roșie;

– o linguriță de miere;

– sare;

– câteva linguri de ulei de măsline;

– oțet de mere;

– hrean la alegere;

Alege trei rădăcini de sfeclă roșie puțin mai micuțe. Curăță-le de coajă și spală-le sub un jet de apă caldă. Poți coace sfecla cu tot cu coajă în cuptor sau o poți fierbe. Eu însă prefer să fac această salată cu sfeclă crudă, pentru că își păstrează mult mai bine vitaminele. Dă sfecla pe răzătoarea mică, așa încât să fie mai fină.

Într-un bol separat prepară un dresing pentru salată. Adaugă mai întâi o lingură de miere, apoi presară puțină sare, toarnă două linguri de oțet și patru linguri de ulei de măsline. Amestecă până obții un sos puțin mai omogen și toarnă sosul peste sfecla rasă.

Amestecă bine salata și dacă mai este nevoie de puțin oțet sau puțină sare, mai pune. Apoi, dă salata la frigider pentru 20 de minute. Iar la alegere, poți rade puțin hrean deasupra, folosind răzătoarea mică.

Această salată este plină de vitamine și poate fi consumată în orice anotimp.

În mod similar poate fi gătită și salata cu sfeclă fiartă. Numai că pentru un plus de aromă, de multe ori se adaugă ceapă tocată mărunt și prăjită câteva minute pe ulei încins, iar apoi amestecată cu pastă de roșii. De altfel, și sfecla fiartă poate fi încălzită ulterior pe ulei, cu tot cu ceapă și pastă.  Salata poate fi condimentată după gust.