Nu usca pantofii la soare: 5 greșeli banale, care îți distrug încălțămintea!

Pantofii sport sunt încălțămintea secolului 21. Ei sunt stilați, universali și la modă. Mai mult decât atât, pot fi asortați cu orice – și cu blugi, și cu un sacou și cu o rochie. Dar cum să îi speli ca să arate întotdeauna perfect? Iată 5 greșeli pe care trebuie să le eviți.

1. Nu ții cont de material

Înainte de a spăla adidașii, evaluează materialul din care sunt fabricați. Dacă pantofii sunt din piele de căprioară, au abțibilduri sau alte elemente lipite, cel mai bine este să-i cureți manual, fiindcă aceste elemente se pot deteriora. De regulă, adidașii sunt confecționați din materiale sintetice care pot rezista la zeci de spălări, dar dacă preferi adidașii din piele naturală sau artificială, cel mai bine este să nu îi pui în mașina de spălat.

2. Îi pui direct în mașină

Înainte de a-i pune în mașina de spălat, scoate șireturile și tălpicii și clătește adidașii sub un jet de apă rece. Ulterior, cu ajutorul unei scobitori, înlătură pietricelele, frunzele și lemnul care a rămas blocat în talpa acestora. După care, fă rost de un sac de rufe sau o față de pernă veche, înfășoară încălțămintea și umple spațiul gol din tambur cu un prosop, ca pantofii să nu deterioreze mașina.

3. Alegi un program de spălare greșit

Nu toate mașinile au un program de spălare pentru încălțăminte. Dacă această opțiune lipsește, setează temperatura minimă, deoarece apa trebuie să fie rece. Altfel, încălțămintea își poate pierde forma și culoarea. Alege cea mai scurtă durată și cel mai fin program de spălare și dezactivează modulul de uscare.

4. Folosești detergent de rufe

Detergentul de rufe nu e pentru încălțăminte. Dacă folosești detergent standard, pe adidași vor rămâne urme și depuneri de săpun. Pe care, din nou, va trebui să le cureți. Adidașii se spală doar cu detergent în capsule, care nu lasă urme și pătrunde adânc în țesătură. Însă dacă pantofii sunt albi, poți folosi detergent obișnuit.

5. Îi usuci la soare

Pantofii trebuie uscați la temperatura camerei, într-o încăpere bine ventilată. Pentru a accelera uscarea lor, îi poți umple cu șervețele uscate sau hârtie mototolită, care îmbibă excesul de umezeală. Nu îi usca lângă radiator, cu un uscător sau alte surse de căldură, deoarece acestea pot deteriora țesăturile și compoziția adezivă. Expunerea la soare, la fel, lasă de dorit.

Citește și: Scapă de miros și mucegai: 5 pași simpli pentru a curăța mașina de spălat