Nu-ți va lua decât un minut să citești aceste sfaturi, dar într-o zi îți pot salva viața!

Viața este imprevizibilă și uneori ne poate lua pe nepregătite. Nimeni nu este asigurat a priori. Dacă te afli într-o situație extremă, e mai bine să fii pregătit. Mai ales că doar câteva trucuri simple te pot ajuta să scapi cu viață!

#1. Sindromul înecului secundar

Uneori oamenii mor la câteva ore sau la o zi după ce au fost salvați de la înec. Persoana salvată pare în regulă la prima vedere, dar după câteva ore adoarme și nu se mai trezește. În acest caz e vorba de sindromul înecului secundar. Moartea este întârziată din cauza edemului pulmonar. Cu alte cuvinte, de la acumularea de lichide în plămâni.

Edemul poate surveni chiar dacă în plămâni rămâne foarte puțină apă – chiar și dacă ai înghițit apă în timpul unei partide de înot. Prin urmare, dacă simți dificultăți de respirație, dureri în piept, tusă excesivă și persistentă – neapărat trebuie să mergi la spital.

#2. Cum să scapi dintr-o mașină care se scufundă?

Încearcă să deschizi geamurile și să ieși din mașină până a te scufunda sub apă. Dacă nu se deschide, sparge-l cu piciorul, cu stingătorul, cu centura de siguranță etc. Să spargi geamul sub apă va fi destul de complicat, chiar și cu un stingător din metal la îndemână. Apropo, e mult mai ușor să spargi geamul lateral, decât cel frontal.

#3. Primul ajutor în caz de rănire

Nici într-un caz nu scoate obiectul din rană. Decât dacă e vorba de o așchie, un cui sau un ciob care a străpuns ușor pielea. Dar dacă rana este gravă, fiind cauzată de un cuțit, o bară metalică sau un harpon – lasă extragerea pe mâna profesioniștilor. Paradoxal, dar arma care te-a rănit, te menține în viață, încetinind hemoragia.

#4. Comportament în caz de incendiu

Respiră printr-o cârpă umedă. Stai cât mai aproape de podea și târăște-te spre ieșire. Într-o încăpere înflăcărată, aerul curat se îndreaptă spre podea, iar monoxidul de carbon spre tavan. Potrivit specialiștilor, riscul de a muri din cauza intoxicării cu monoxid de carbon este mai mare decât din cauza incendiului.

#5. Rașină de pin în pădure

Dacă te-ai rătăcit în pădure, riști să fii atacat de țânțari, insecte, tufișuri spinoase și alți factori care provoacă răni ușoare. Nemaivorbind de bătăturile la picioare. Prin urmare, dacă nu ai o trusă medicală la îndemână, îți poți vindeca rănile cu ajutorul rășinei de pin. Aceasta are proprietăți hemostatice și antiinflamatoare și se va descurca la fel de bine ca orice preparat farmaceutic.

#6. Primul ajutor în caz de înec cu mâncare

Dacă simți că te îneci, nu aștepta până te faci vânăt! Multe decese cauzate de asfixiere se datorează timidității și jenei. Oamenii aleargă la toaletă pentru a-și curăța gâtul în loc să cheme după ajutor. Mai bine să tragi rușinea decât să mori, nu? Sparge o farfurie, flutură din mâini. Fă totul pentru a atrage atenția și oamenii o să-ți sară în ajutor.

#7. Semne tsunami

Dacă apa oceanului s-a retras rapid de la mal, ia-ți tălpășița! Acesta este un semnal sigur că se apropie un tsunami. Vestea proastă este că dacă vezi valul, cel mai probabil nu vei reuși să fugi suficient de departe. Fluxul se apropie cu viteza de 800 de km/h, iar la coastă încetinește până la 80 km/h. De regulă, ai 15-20 de minute la dispoziție din momentul în care apa se retrage. Acest răstimp e destul ca să fugi suficient de departe.

#8. Sfaturi în caz de cutremur

În caz de cutremur, incendiu, inundații sau atacuri teroriste – nu folosi ascensorul. Mai bine să alergi pe scări, chiar dacă e vorba de 15 etaje. În situații extreme întotdeauna există riscul de a rămâne blocat în lift.

#9. Sfaturi pentru zile caniculare

Nu lasă sticle cu apă la soare. Mai cu seamă după un picnic în natură. Acestea acționează asemenea unei lupe și pot da foc suprafeței pe care se află.

#10. Prim ajutor în caz de leșin

Dacă o persoană și-a pierdut cunoștința, nu încerca să o ridici. Într-o astfel de situație trebuie să-i ridici tălpile deasupra nivelului inimii și să o ții așa până când își revine. În această poziție sângele va oxigena mai rapid creierul.

Citește și: În caz de incendiu, culcă-te la podea: 10 informații puțin cunoscute, care îți pot salva viața într-o zi