Nu te juca cu focul: De ce am renunțat la cafea și cum această decizie mi-a schimbat viața!

Michael Easter, redactorul revistei Men’s Health și profesor la Universitatea din Nevada explică cum și de ce a pus capăt dependenței sale de cafea:

Renunțarea la cafea efecte

Toată viața am băut cafea. Iar prima zi când am renunțat la această băutură mi-a amintit de scenele din filmul Trainspotting a lui Danny Boyle (povestea a patru prieteni din Scoția, dependenți de heroină). Imaginează-ți un bărbat în toată firea, transpirat și imobilizat din cauza faptului că nu-și poate lua doza. Capul mă durea rău de tot și am avut migrene pe tot parcursul săptămânii care a urmat.

Apoi am început să mă simt mai bine și să dorm mai ușor. Cu toate că în fiecare dimineață eram în continuare tentat să încerc o ceașcă ispititoare de cafea. Dar am rezistat, deoarece ispita devenea tot mai mică. Începeam să mă simt tot mai odihnit în a doua parte a zilei. Treptat am devenit mai calm decât eram de obicei și chiar am scăpat de câteva kilograme în plus.

Dependența de cafea simptome

Modul în care cofeina îți influențează organismul depinde de specificul corpului tău și de doza zilnică de cafea. Până a renunța la acest produs, consumam câte 3 cești pe zi și eram ferm convins că acestea îmi îmbunătățesc starea de spirit și performanța. Dar discutând cu diferiți nutriționiști, biologi, neurologi și specialiști în somn am realizat cât de dăunătoare era cafeaua pentru somn, performanță și pentru sănătatea mea fizică, mentală și emoțională.

Citește și: Scapă de insomnie în doar 2 minute: Metoda piloților militari americani!

Mai mult decât atât, am realizat că în adâncul inimii simțeam aceste efecte nocive asupra organismului meu, dar continuam să mă mint, deoarece eram dependent. Sunt convins că și tu le simți. Iar dacă vrei să scapi de acest obicei, încearcă să înțelegi câtă cafea consumi și care sunt efectele reale ale acesteia asupra ta. După care, poți ține cont de următoarele sfaturi.

Doza maximă de cofeină zilnică

Știai că 90% din adulții americani consumă cofeină în fiecare zi? Doza zilnică admisibilă este de 300 mg. Un pahar de cafea prăjită mediu conține 310 mg de cofeină. Prin urmare, eu consumam aproape 1200 mg de cofeină pe zi, deoarece alegeam băuturi mai tari. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Clinica Mayo, 400 mg de cofeină pe zi, consumate cu regularitate, pot provoca dureri de cap, insomnie, indigestie și anxietate. Și cel puțin 14% dintre locuitorii SUA consumă zilnic această doză.

“Nu putem numi cu certitudine ce cantitate de cofeină este periculoasă pentru organismul uman, deoarece totul depinde de gene și de stilul de viață al consumatorilor”, dezvăluie Maggie Sweeney, cercetătoare la Institutul Medical John Hopkins. ”În unele cazuri, dacă este consumată în cantități mari, cofeina crește probabilitatea de mini-accident vascular cerebral (numit atac ischemic tranzitoriu), atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă pe termen scurt.” afirmă neurologul Chris Winter.

Când lucram ca matematician, consumam aproape 1200 mg de cofeină pe zi. Literalmente – în fiecare zi, din 2001 până în prezent. Jumătate din cantitatea de cofeină este eliminată din organism timp de 6 ore. Prin urmare, dacă consumi un pahar de cafea la ora 12.00, la ora 18.00 în corpul tău vor fi 150 mg de cofeină, iar la miezul nopții – 75 mg. Cu alte cuvinte, am fost non stop sub influența cofeinei timp de două decenii.

Cafeaua efecte pozitive si negative

Am înțeles că fac abuz de cofeină și mă joc cu focul abia după ce am discutat cu Trevor Kashi, doctor în biochimie și nutriționist profesionist. Acesta le-a propus pacienților săi să renunțe la cafea timp de 2 săptămâni. Era vorba atât de oameni obișnuiți, cât și de sportivi de performanță. Scopul experimentului era să cerceteze efectele cofeinei asupra tulburărilor de somn, indigestiei și stării generale a organismului. Potrivit lui Kashi și Sweeney, cafeaua s-a dovedit a fi un iritant gastro-intestinal puternic.

Cofeina blochează acțiunea adenozinei, o substanță chimică care ajută corpul să adoarmă. De asemenea, aceasta declanșează eliberarea de cortizol, un hormon care agravează reacția la stres și perturbă starea de veghe și de somn a organismului.

Citește și: Nu lua niciodată credite! 10 sfaturi de la Nassim Taleb, unul din cei mai de seama intelectuali contemporani!

Chris Winter susține că îmbunătățirea calității somnului are un efect benefic asupra obiceiurilor alimentare. Acesta este motivul pentru care am slăbit cu câteva kilograme într-o săptămână după ce am renunțat la cafea.

Un studiu realizat în 2013 a demonstrat că persoanele care suferă de tulburări de somn, consumă zilnic cu 600 de calorii mai mult decât cele care au un regim sănătos. Din cauza oboselii provocate de lipsa de somn, crește nivelul de grelină, hormonul care provoacă foamea, în timp ce leptina, care semnalează senzația de sațietate, scade.

Cofeina ne afectează negativ și în plan emoțional. Asociația Americană de Psihiatrie a recunoscut oficial legătura dintre anxietate și abuzul de cofeină.

Renunțarea bruscă la cafea

Trevor Kashi mi-a dezvăluit că are o modalitate specifică de a determina dacă un pacient este gata să renunțe la cofeină. „Atunci când le spun pacienților mei că vor trebui să renunțe la cafea, le urmăresc atent reacția feței. Cel mai des citesc în ochii lor o adevărată teroare existențială.”

Iar pentru a-i convinge să facă acest pas, Maggie Sweeney le atrage atenția asupra sevrajului provocat de abstinența de la cofeină, sevraj însoțit de dureri de cap, amețeală, slăbiciune, scăderea randamentului fizic și intelectual, apatie și iritabilitate, demonstrând pacienților că sunt dependenți și asta nu e deloc bine.

Vestea bună e că sevrajul de cofeină nu este atât de complicat cum pare la prima vedere. Chinurile dispar după 1-2 săptămâni, iar rata de recidivare este foarte mică. O metodă bună de a renunța treptat este să amesteci cafeaua obișnuită cu cafea decofeinizată. De asemenea, te poate ajuta consumul de ceai și alte lichide. Dar din punctul meu de vedere, cea mai eficientă metodă este să încetezi cât mai brusc posibil. Prima zi va fi un adevărat calvar, dar treptat viața ta va deveni mai frumoasă.