Nu știi să gătești, dacă nu le cunoști: 15 trucuri învățate la școala de bucătari

Internetul este foarte generos când vine vorba de sfaturi și recomandări. Unele sunt bune, altele mai puțin bune, unele sună convingător, altele sună absurd. Și nu ai cum să afli până nu încerci. Dar fii pe pace, astăzi avem doar trucuri testate în timp, pe care le-am învățat la școala de bucătari. Ele îți vor economisi timpul, energia, nervii și banii. Cu alte cuvinte, îți vor face viața mai ușoară.

Sfaturi utile în bucătărie

1. Dacă în rețetă scrie să adaugi doi căței de usturoi, înseamnă că trebuie să adaugi cinci.

2. Nu folosi ulei de măsline extravirgin pentru prăjit. În ciuda speculațiilor, uleiul de măsline e bun mai degrabă ca dressing pentru salate, decât ca bază pentru gătit. El are un punct de fumegare scăzut și experimentul deseori se termină cu alimente arse și fum în bucătărie.

3. Spală vasele înainte de a trece la următoarea etapă de gătire. De exemplu, dacă ai terminat de folosit tocatorul, curăță-l înainte de a începe să bați albușurile de ou (sau care o fi următorul pas). În acest fel, nu va trebui să speli un munte de vase la urmă.

4. Dacă unui fel de mâncare îi lipsește ceva, aproape întotdeauna e vorba de acizi. Adaugă puțin vin, lămâie sau suc de portocale și gustul va reveni la normal.

5. Intensitatea aromei usturoiului depinde de momentul când îl adaugi în bucate. Pentru o aromă mai pronunțată, usturoiul se adaugă la final, iar pentru una mai fină, cățeii se adaugă la început.

6. O oală fierbinte arată la fel ca o oală rece.

7. Când faci o omletă, adaugă sarea la începutul gătitului în așa fel ca textura să fie mai moale, gustul mai intens și aroma distribuită uniform. Condimentarea întârziată va denatura consistența omletei.

8. Dacă vrei ca peștele să aibă o crustă crocantă, ai grijă să ștergi surplusul de apă cu un șervețel de hârtie. Altfel tigaia se va umple cu aburi și gustul va fi denaturat.

9. Nu uita că e ușor să adaugi puțin mai multă sare, piper, condimente, lămâie, unt – dacă este nevoie. Dar odată ce le-ai adăugat, nu le poți extrage înapoi.

10. Ca peștele să-și păstreze proprietățile gastronomice, carnea NU trebuie dezghețată la temperatura camerei și cu atât mai mult în cuptorul cu microunde. Pur și simplu mută carnea din congelator în frigider sau pune-o într-un vas cu apă rece (într-o pungă ermetică).

11. Prăjește condimentele uscate pe tigaie înainte să le adaugi în bucate. Acest truc le intensifică simțitor aroma.

12. Prăjirea ouălor într-o tigaie prea fierbinte este una din cele mai răspândite greșeli. Încinge tigaia la foc mediu, altfel ouăle nu vor fi tratate uniform. Fundul se va arde, în timp ce partea de sus va rămâne nepregătită.

13. Taie ceapa în două și pune-o în apă rece înainte să o toci. Aceasta e o modalitate sigură de a scăpa de lacrimi în timpul tocatului.

14. Cel mai bun piure de cartofi se prepară din cartofi netezi cu coaja gălbuie. După ce cartofii vor fierbe, scurge complet lichidul din oală, zdrobește și amestecă cartofii, apoi adaugă lapte sau unt. Piureul obținut va fi delicat, aerat și cremos.

15. Dacă vrei ca sosul să fie dens și strălucitor, adaugă câteva bucăți de unt rece înainte de a scoate sosul de la gătit. Așteaptă până untul se va topi și abia apoi scoate sosul de la foc.

Bonus: Cum să gătești clătitele rapid și eficient!

Citește și: 7 lucruri pe care le facem greșit atunci când gătim ouă!