Nu știi să gătești, dacă nu le cunoști: 15 trucuri culinare învățate de la bunica

Cum să prepară un bulion savuros? Cum se gătește carnea corect? De ce să prăjești condimentele pe o tigaie uscată? Și de ce să pui ceapa în apă rece înainte să o toci. Răspunsurile la toate aceste întrebări și la multe altele le vei afla în continuare.

Sfaturi utile în bucătărie

1. Dacă vrei să dai bucatelor aromă, dar te temi să pui prea multe condimente, șterge vasul cu un cățel tăiat de usturoi. Acest truc lasă un miros apetisant și discret, dar nu afectează gustul bucatelor.

2. Înainte de a tăia tortul, clătește cuțitul sub un jet de apă fierbinte. Feliile se vor tăia uniform, iar cuțitul va rămâne curat. De asemenea, poți răci cuțitul în congelator deoarece condensul va da același efect.

3. Crupele de mei îndepărtează perfect excesul de sare. Prin urmare, dacă ai sărat prea tare supa, coboară în apă o sită măruntă cu crupe de mei.

4. Adaugă sarea și condimentele abia după ce cartofii sunt gata. Dacă sărezi cartofii în timpul prăjirii, sarea va elibera apa din componența lor, iar aburii vor împiedica formarea crustei. De aceea, cartofii vor fi jilavi și moi.

5. Înainte de a găti carnea sau peștele pe tigaie, ele trebuie uscate. Altfel tigaia se va umple cu aburi și gustul va fi denaturat. Pentru a le usca, folosește un prosop de hârtie, care îmbibă surplusul de apă și facilitează gătirea lor.

6. Dacă vrei ca orezul să devină alb și strălucitor, adaugă în apă câteva picături de oțet.

7. Ca supa să aibă o aromă intensă, un gust savuros și o culoare aurie, taie ceapa și morcovul în jumătate și prăjește-le un pic pe tigaie. Abia apoi adaugă-le în oala cu supă. Iar dacă vrei să faci bulionul mai limpede, adaugă o bucată de gheață când supa începe a fierbe.

8. Ca să devină moale și suculentă, carnea are nevoie de acizi. Dar dacă o gătești cu legume, de exemplu, cartofi cu carne – nu te grăbi să adaugi roșii, suc de lămâie sau oțet, pentru că toate sunt bogate în acizi. Iar acizii încetinesc gătirea legumelor și le neutralizează proprietățile gastronomice. Prin urmare, adaugă roșiile la sfârșit. De asemenea, cartofii se pot stinge cu bere.

9. Vinetele tăiate și sărate, puse în apă rece, își vor pierde amăreala rapid.

10. Prăjește nucile și condimentele pe o tigaie uscată înainte de a le adăuga în bucate. Acest truc îndepărtează uleiurile esențiale și sporește intensitatea aromei.

11. Taie ceapa în două și pune-o în apă rece înainte să o toci. Aceasta e o modalitate sigură de a scăpa de lacrimi în timpul tocatului.

12. Adaugă câteva fire de sare și cafeaua ta va căpăta o cu totul altă aromă, o aromă mult mai „aristocratică”.

13. Amestecă mierea cu apă (1 la 3), unge carnea cu această soluție și pe friptură va apărea o crustă apetisantă.

14. După ce scoți carnea din tigaie, de exemplu, când gătești un steak – nu te grăbi să o tai. Friptura trebuie să se răcească 10 minute, altfel toate sucurile se vor scurge, iar carnea va avea un gust uscat.

15. Dacă unui fel de mâncare îi lipsește ceva, aproape întotdeauna e vorba de acizi. Adaugă puțin vin, lămâie sau suc de portocale și gustul va reveni la normal.

16. Intensitatea aromei usturoiului depinde de momentul când îl adaugi în bucate. Pentru o aromă mai pronunțată, usturoiul se adaugă la final, iar pentru una mai fină, cățeii se adaugă la început.

17. Nu uita că e ușor să adaugi puțin mai multă sare, piper, condimente, lămâie, unt – dacă este nevoie. Dar odată ce le-ai adăugat, nu le poți extrage înapoi.