Nu mai sunt actuale: 10 trucuri culinare, moștenite de la bunici, care nu funcționează așa cum credeai!

Secretele culinare sunt păstrate și transmise cu cordialitate din generație în generație, de la mamă la fiică, din cele mai bune și sincere intenții. Însă o bună parte din ele nu mai sunt actuale de ceva vreme și totuși continuăm să le repetăm cu înverșunare, fără să ne dăm seama că nu mai e necesar să o facem. Prin urmare, în continuare vom discuta despre 10 trucuri și obiceiuri culinare, care sunt irelevante și depășite în ziua de azi.

Sfaturi practice pentru bucătărie

Spălarea cărnii de pui înainte de preparare

Spălarea cărnii crude de pui reprezintă o practică comună, dar periculoasă. Cu toate că în aparență carnea ar avea nevoie de o spălătură prealabilă, e mai bine să renunți la această idee. Oricât de curată ar părea, aceasta conține bacterii.

De obicei, gospodinele spală produsul sub un jet de apă rece sau caldă și în acest fel nu fac decât să împrăștie bacteriile pe suprafețele vecine, sporind riscul de toxiinfecție.

Reține: Numai tratamentul termic va ajuta la distrugerea microbilor de pe suprafața cărnii, prin urmare, ei sunt exterminați în timpul gătirii. Dar dacă vrei să tratezi carnea înainte de asta, poți turna apă clocotită peste pui, deși nu e deloc neapărat.

Citește și: De ce să pui ceapa în congelator și încă 12 trucuri culinare de la gospodinele ingenioase

Stingerea bicarbonatul de sodiu cu oțet

Bicarbonatul de sodiu este un bun agent de dospire, ceea ce înseamnă că facilitează creșterea produselor coapte. Multe femei picură un pic de oțet peste bicarbonat ca să obțină o reacție acido-bazică, care ajută la o textură poroasă a aluatului. Dar pentru a profita de această reacție, bicarbonatul trebuie stins în interiorul aluatului, nu în afară.

Prin urmare, substanța trebuie adăugată în făină și abia atunci când amestecul are o consistență lichidă, trebuie să adaugi oțetul. Apropo, jumătate de linguriță de bicarbonat e mai mult decât suficient, iar în ceea ce privește cantitate de oțet, vei avea nevoie, literalmente, de doar o picătură.

Sfaturi pentru gospodine bucătărie

Marinarea cărnii pentru grătar timp de 24 h

Există o convingere populară potrivit căreia carnea pentru grătar trebuie marinată cel puțin 24 de ore (sau 12 ore, în cazuri extreme), ca produsul să devină moale și suculent. Însă totul depinde de marinadă și de tipul de carne.

Citește și: Simplu și ingenios: 10 trucuri pe care le folosesc doar gospodinele adevărate!

Carnea de porc, vită și miel are nevoie de doar 5-6 ore, dacă marinada e pe bază de vin, minimul pentru pui este de 1-3 ore, iar peștele nu are nevoie de tratament.

Clătirea pastelor cu apă

Ce poate merge prost dacă clătești pastele sub un jet de apă caldă imediat după fierbere? Aparent, nimic. Dar apa va spăla amidonul, astfel încât sosul nu se va lipi de paste așa cum se cuvine. Iar pe deasupra, acestea se vor răci mai repede și își vor pierde din intensitatea gustului.

Sfaturi culinare în bucătărie

Tratarea cepei cu apă clocotită

Ca să nu plângă în timp ce taie ceapa și să înlăture gustul înțepător al acesteia, unele gospodine o tratează în prealabil cu apă clocotită, dar leguma își pierde crocantul caracteristic și nu mai poate fi numită ceapă în tot sensul cuvântului.

Pentru a scăpa de gustul și mirosul înțepător, păstrând consistența acesteia, înmoaie leguma în apă rece timp de 10-15 minute, iar pentru a-i da o aromă intensă, pune ceapa într-o marinadă pe bază de sare, zahar și acid citric.

Citește și: Ghid pentru curățenia locuinței: 10 obiecte indispensabile pentru o curățenie de durată!

Decongelarea cărnii la cald

Carnea trebuie decongelată în apă rece, ambalând-o într-o pungă ermetică, altfel nu vei face decât să creezi un teren fertil pentru răspândirea bacteriilor. Din când în când, înlocuiește apa din recipient pentru a menține temperatura rece.

Dacă nu ai timp, e suficient doar să o muți din congelator în frigider și să aștepți să se dezghețe.

Sfaturi utile în bucătărie

Clătirea cratiței cu apă rece, înainte de a fierbe laptele

Se spune că acest truc împiedică laptele să se lipească de vas, dar în realitate nu funcționează, fiindcă totul depinde de metal. Oala trebuie să aibă fundul gros sau să fie acoperită cu teflon, astfel laptele nu se va prinde de suprafața acesteia.

De asemenea, după ce clătești vasul cu apă rece, adaugă puțină apă și las-o să fiarbă, după care adaugă lapte și fierbe-l la flacără medie, amestecând lichidul din când în când. Redu temperatura treptat și după un minut sau două oprește aragazul.

Citește și: Plinuță și scundă? Vei arăta impecabil dacă ții cont de aceste 8 trucuri!

Clătirea fructelor uscate în strecurătoare

Nu e suficient să clătești fructele uscate sub un jet de apă caldă pentru a scăpa de murdărie și diferiți agenți chimici. Pentru o curățare eficientă, fructele trebuie înmuiate în apă pentru 40-60 de minute, iar apa trebuie schimbată de 2-3 ori pentru a spăla toți conservanții. Abia atunci poți să clătești minuțios fructele în strecurătoare.

Sfaturi și trucuri culinare

Lingura pentru a împiedica scurgerea apei

Contrar aparențelor, o lingură de lemn nu va împiedica apa să se scurgă din oală în timpul fierberii. Controlează flacăra în timpul gătitului și redu din intensitate atunci când este necesar. Atâta tot.

Carnea din frigider direct în tigaie

Carnea trebuie adusă la temperatura camerei înainte de a o găti. Astfel, produsul se va încălzi mai uniform și vei evita situația când totul arată bine în exterior și este crud în interior.

Citește și: 7 trucuri care vă vor intineri cu 10 ani