Nu mai ai loc în bucătărie? 15 idei de organizare eficientă a spațiilor mici!

Amenajarea bucătăriei nu e o treabă deloc ușoară. Dacă ai senzația că blatul este mereu încărcat, toate colțurile sunt ocupate, iar dulapurile și sertarele “supărate” pe povara pe care trebuie să o poarte, atunci e timpul să pui capăt acestor probleme, selectând mobilierul potrivit.

Atunci când vorbim de bucătărie, soluțiile universale de depozitare trebuie să întrunească următoarele caracteristici: să fie spațioase, ergonomice, accesibile, iar la necesitate, să poată ascunde toate lucrurile în interior, fiindcă nimic nu reduce spațiul la fel de eficient cum o face dezordinea. Mobilierul contemporan ține cont de toate aceste principii și nu rămâne decât să alegi designul și accesoriile ce ți se potrivesc, din lista care urmează.

Amenajare bucătărie mică

Sertare de formă neobișnuită

Cine a zis că sertarele trebuie să fie dreptunghiulare? Bucătăriile contemporane, cu fronturi rotunjite și netede îți vor oferi posibilitatea să câștigi puțin spațiu în plus la nivelul sertarelor. Acest spațiu este perfect pentru stocarea borcanelor pentru condimente, pentru cereale și tacâmuri sau pentru hârtia de copt.

Un singur front pentru mai multe compartimente

O asemenea decizie de organizare a bucătăriei va contribui la extinderea vizuală a spațiului și la ameliorarea confortului tău emoțional, fiind suficient să tragi de un singur sertar pentru a găsi lucrurile de care ai nevoie. Aici poți stoca atât tacâmurile, cât și vesela mai mare.

Amenajare bucătărie mică, dreptunghiulară

Organizatoare pentru bucătărie

Un asemenea dispozitiv ascuns în interiorul sertarului îți va optimiza nu numai spațiul din bucătărie, ci și timpul petrecut în căutarea mărunțișurilor de care ai nevoie. Organizatoarele sunt folosite în special pentru tacâmuri și sunt o adevărat salvare pentru bucătăriile mici, unde fiecare centimetru contează.

Citește și: Stilul Hygge și alte 8 idei de interior pentru o locuință confortabilă și primitoare!

Amenajarea colțurilor din bucătărie

Atunci când își proiectează bucătăria, majoritatea persoanelor, din start, renunță la colțuri, fiindcă este incomod să păstrezi ceva acolo. Dar orice problemă are o soluție. De exemplu, un mecanism retractabil îți va permite să profiți cu ușurință de această zonă.

Amenajare bucătărie îngustă

Sertare masive, extensibile

Acestea pot stoca până la 80 de kilograme, dar în același timp, pot fi trase lejer cu o singură mână. În interiorul lor poți păstra sticle, electrocasnice, ceaune și alte elemente care ocupă tot spațiul din bucătărie. Sertarele se închid moale, fără zgomot și au o durată lungă de viață.

Compartiment distinct pentru gunoi

E mult mai ușor să stochezi gunoiul în acest mod, decât în găleata din cel mai îndepărtat colț al bucătăriei – în care uneori e atât de tentant să arunci ceva de la mare distanță. Nu uita să duci gunoiul cu regularitate pentru a evita contaminarea încrucișată și mirosul neplăcut.

Citește și: Vor fi întotdeauna în vogă: 10 idei superbe de interior, moștenite de la bunici!

Amenajare bucătărie apartament

Organizatoare ergonomice pentru sticle și farfurii

Atunci când e vorba de farfurii, depozitarea pe verticală este mult mai comodă și ergonomică decât cea pe orizontală, și invers, atunci când vorbim de sticle. Aceste articole sunt foarte fragile și trebuie fixate bine pentru a evita spargerea lor atunci când deschizi sertarul.

Dulapuri fără mânere

Dulapurile nu trebuie neapărat să aibă mânere, mai ales atunci când sunt fixate sub tavan și e dificil să ajungi la ele. Această sarcină poate fi ușurată de ușițele care se deschid în sus cu o mișcare ușoară a mâinii. Această soluție este mult mai ergonomică și stilată în comparație cu ușile clasice.

Idei amenajare bucătării mici și înguste

Sertar cu extensie completă

Sertarele obișnuite nu se deschid până la capăt, astfel încât pierzi 30% din spațiul pe care ai fi putut să-l folosești. Prin urmare, îți sugerăm să atragi atenția la modelele care descoperă tot conținutul. Apropo, uneori e suficient doar să schimbi feroneria.

Citește și: Lipsă de spațiu în bucătărie? 7 sfaturi pentru a profita la maximum, de o bucătărie mică

Secțiuni verticale înguste

O asemenea construcție este utilă pentru depozitarea sticlelor, cutiilor de lapte, cerealelor sau detergenților. Conținutul ei este separat și fixat datorită organizatoarelor, astfel încât structura sa rămână rigidă, iar lucrurile să fie întotdeauna la îndemână.

Idei amenajare bucătărie lungă și îngustă

Sertare fără mânere

Deși, la prima vedere, pentru țara noastră acest design pare să fie unul sci-fi, sertarele care se deschid automat, la o ușoară atingere a frontului, sunt foarte ergonomice și fac parte din realitatea de zi cu zi a multor români. Plus la asta, sistemul e capabil să recunoască obstacolele din calea sa, astfel încât copiii sau animalele de companie nu vor avea de suferit.

Iluminarea corectă

Dacă în bucătăria ta există rafturi deschise, asigură-te că acestea sunt ordonate. Decorează rafturile cu cele mai atrăgătoare detalii de interior, iar lumina albă de la lămpile fluorescente le va adăuga un farmec aparte, mărind vizual spațiul din bucătăria ta.

Citește și: Idilă rustică: 7 idei de amenajare a cabanei de care pur și simplu te vei îndrăgosti!

Design bucătărie mică

Celule laterale

Aceste compartimente jucăușe sunt numite gullwing, ce din engleză înseamnă „aripă de pescăruș”. Când sertarul este împins în interior, celulele se pliază la loc, și viceversa.

Compartimente suplimentare

O altă „zonă oarbă” a bucătăriei, unde spațiul este irosit, e marginea îndepărtată a blatului. Însă problema se poate rezolva încorporând acolo câteva organizatoare pentru tacâmuri sau accesorii mărunte, de care avem nevoie atunci când gătim. Plus la asta, organizatoarele pot fi acoperite cu un capac, făcând structura aproape invizibilă.

Citește și: Mici și super confortabile: 20 de ogrăzi de vis în care ai vrea să-ți petreci serile

Vizibilitate bună

Sertarele cu suprafață laterală transparentă sunt utile și stilate, în același timp. Dar ai grijă ca materialul ales să fie foarte rezistent.