Nu lua niciodată credite! 10 sfaturi de la Nassim Taleb, unul din cei mai de seama intelectuali contemporani!

Nassim Taleb este un eseist, scriitor, statistician, analist financiar și expert în teoria probabilității și ingineria riscurilor. Cu toate că acesta trăiește retras, dedicându-și viața fie studiului intens, fie hoinărelii melancolice prin diverse locuri ale lumii, toată lumea e cu ochii pe el, fiindcă prognozele și sfaturile sale sunt cu adevărat vizionare.

Sfaturi de viață înțelepte

“Atunci când mă întâlnesc, oamenii mă întreabă: – Nassim, ce se va întâmpla cu economia în perioada următoare? Când de fapt ar trebui să mă întrebe ce am în portofel. Nu spune niciodată cu voce tare ce se poate întâmpla în viitor, dacă ești protejat de consecințe.

Am economii în euro, dolari sau lire sterline? Pe naiba. Ceea ce fac cu banii mei e doar treaba mea. La fel ca actele de caritate. Nimeni nu vorbește în public despre un act de caritate, decât dacă urmărește alte dividende din asta.

Citește și: Te regăsești printre ele? 10 trăsături comune ale oamenilor inteligenți!

Niciodată în viața mea nu am luat un credit sau un împrumut. Deci am un istoric de credit nul. Absolut. Fără ipoteci, fără rate, fără împrumuturi. Sunt alergic la credite și am o atitudine disprețuitoare față de oamenii care au datorii. Nu ascund acest lucru. Romanii spuneau că debitorii nu sunt oameni liberi.

Sfaturi de viață pentru tineri

Mai bine să ratezi un milion de oportunități, decât să o pățești o singură dată. Majoritatea oamenilor nu pot face față incertitudinii. Aceștia evită riscurile mici, fără să conștientizeze că astfel și-l asuma pe cel mai mare. Oamenii de succes procedează diametral opus: fac toate greșelile posibile, dar niciodată nu-și asumă riscuri mari. Ei sunt siguri în ziua de mâine.

Nu pierde timpul și energia negociind, decât dacă e vorba de o sumă cu multe zerouri. E ok să pierzi jocurile mici, păstrându-ți puterea pentru cele mari.

Citește și: “Oamenii deștepți nu se ofensează, dar trag concluzii”-Citatele înțelepte ale Agathei Christie

Poți să nu fii corect, atâta timp cât ești gata să te răsplătești pentru asta. Dealerii de mașini second-hand sunt buni de gură, chiar dacă promisiunile lor nu au legătură cu realitatea. Adevăratul răufăcător nu e cel care greșește, ci acel care nu își asumă răspunderea pentru aceste greșeli.

Sfaturi înțelepte despre viață

Omenirii îi lipsește sentimentul de implicare și responsabilitate personală, de acum 50 sau chiar 20 de ani. Prea multe persoane decid soarta altora fără nici o consecință pentru ei înșiși. Implicarea personală înseamnă risc personal. Aceasta înseamnă că persoanele care iau decizii în orice domeniu nu ar trebui să fie niciodată izolate de consecințele acelor decizii.

Dacă repari un elicopter, trebuie să fii pilot de elicopter. Dacă vrei să invadezi Irakul, trebuie să fii soldat sau să ai copii în armată pentru a obține acest drept de vot. Dacă iei decizii economice, trebuie să suferi pierderi în caz de eșec.

Citește și: Cum își imaginau oamenii că va fi viața în 2021 acum 100 de ani? 5 previziuni neobișnuite din trecut!

98% din oameni au această implicare personală – vorbim de instalatori, dentiști, șoferi de autobuz, dar mă îngrijorează acele 2% de intelectuali, politicieni și afaceriști, care iau decizii importante, distrugând sute de vieți, fără să suporte nici o consecință. Acum 30 de ani, Adunarea Națională a Franței era alcătuită din comercianți, fermieri, medici, veterinari și avocați din orașe mici, implicați activ în viața reală. Astăzi, aceasta este alcătuită din politicieni profesioniști, care nu au nici o legătură cu realitatea sau trăiesc într-o lume paralelă.

Sfaturi de viață de la bătrâni

Banii nu pot cumpăra fericirea, dar lipsa banilor poate duce la nefericire. Banii pot cumpăra libertatea: libertatea intelectuală, libertatea de a alege pentru cine să votezi și ce să faci în plan profesional. Dar banii necesită multă disciplină. Dacă banii sunt principala preocupare a ta, nu vei fi niciodată liber.

Cel mai bun lucru pe care am cheltuit vreodată bani sunt cărțile. Cel mai prost lucru pe care am cheltuit vreodată bani? Cărțile. În afară de asta, nu-i înțeleg pe oamenii care cheltuie bani pentru a-și îmbunătăți imaginea în ochii celorlalți.

Citește și: „Când te simți obosit, dă-ți un ghiont”. Top 10 sfaturi de la Osho

Odată ce nimeni nu-mi plătește salariul, nu mă pot defini nici într-un fel. Mi se pare arogant titlul de filozof sau intelectual. Mi se potrivește mai mult statutul de flaneur. Până la urmă, după cum spunea Cato cel Bătrân, mai bine să nu fie ridicat un monument în cinstea ta și oamenii să se întrebe de ce nimeni nu a făcut acest lucru, decât să fie ridicat unul și oamenii să se întrebe de ce naiba au făcut-o.”