Nu lua decizii înainte de culcare: 10 sfaturi care te vor ajuta să iei decizii corecte

Să iei decizii nu-i deloc ușor. Dar trebuie. Iată 10 metode care îți vor face sarcina mai ușoară. Ele au fost inventate de psihologi, filosofi, politicieni și oameni de știință renumiți precum Platon, Descartes, Leonardo Da Vinci, Eisenhower, Dale Carnegie și alții.

1. Metoda cap sau pajură

Principiul e simplu și e numai bun atunci când ai două opțiuni. Iei o monedă, îi aloci fiecărei părți una dintre opțiuni și o arunci în sus. La prima vedere pare iresponsabil să lași o decizie importantă la voia întâmplării. Dar experiența arată că atunci când aruncă o monedă, oamenii încep să spere la un anumit rezultat (de exemplu, sper să cadă pajură). Cu alte cuvinte, alegerea a fost deja făcută.

2. Metoda celor două scaune

Acest truc este folosit de psihologi. Să presupunem că vrei să-ți schimbi locul de muncă și nu ești sigur dacă e o dorință autentică sau un impuls de moment. Ia două scaune și așază-te pe unul din ele. Stând pe scaun, imaginează-ți cum va arăta viitorul tău dacă îți schimbi locul de muncă. Te simți confortabil? fericit? împlinit? Apoi așază-te pe celălalt scaun și imaginează-ți ce se va întâmpla dacă nu schimbi nimic. Fii foarte atent la ce emoții îți trezește un eveniment sau altul.

3. Metoda balanței

Această metodă a fost inventată încă de marele filosof grec, Platon. Cu alte cuvinte, e veche de când lumea. Ia o foaie și împarte foaia în două. În stânga enumeră toate plusurile și avantajele unei situații, a unei potențiale decizii, iar în dreapta – toate neajunsurile. Într-un final, vezi care listă este mai lungă sau care argumente cântăresc mai greu.

4. Pătratul lui Descartes

Această metodă este asemănătoare cu metoda lui Platon, dar de data asta va trebui să împarți foaia în patru. Să zicem că vrei să-ți iei o mașină. Pătratul va arata în felul următor.

– Ce se va întâmpla dacă îmi cumpăr mașină? – Voi ajunge mai rapid la birou.

– Ce se va întâmpla dacă nu îmi cumpăr mașină? – Mă voi duce în continuare cu bicicleta.

– Ce NU se va întâmpla dacă îmi cumpăr mașină? – Nu voi fi într-o formă fizică bună.

– Ce NU se va întâmpla dacă NU îmi cumpăr mașină? – Nu voi cheltui bani pe combustibil.

5. Metoda 10/10/10

Să zicem că ești director de firmă și trebuie să dai afară un angajat. E o decizie grea, cerută de conjunctură, nu pentru că angajatul e prost. Dar trebuie să o faci. Pentru a face acest lucru, trebuie să-ți pui trei întrebări.

– Cum mă voi simți peste 10 minute?

– Dar peste 10 luni?

– Dar peste 10 ani?

Peste 10 minute te vei simți mândru că ai găsit putere să o faci. Te vei simți ușurat pentru că decizia a fost comunicată și ai trecut peste momentul stânjenitor. Te vei simți ușor stânjenit, pentru că angajatul va trebui să-și caute un nou loc de muncă, dar stânjeneala se va estompa curând. La urma urmei, nu depindea de tine. Peste 10 luni nu te vei gândi la asta, iar peste 10 ani nu îți vei aminti deloc.

6. Matricea lui Eisenhower

Această metodă este utilă când trebuie să iei mai multe decizii, dar nu te poți gândi la toate concomitent. Ea ajută la prioritizarea sarcinilor prin împărțirea lor în patru categorii.

– urgent și important (nu acceptă amânare)

– important, dar nu urgent (poate fi amânată)

– urgent, dar nu important (poate fi delegată)

– nici urgent, nici important (se face în ultimul rând)

7. Metoda Brainstorming

Brainstorming este o tehnică pentru stimularea gândirii creatoare, bazată pe emiterea liberă de idei pentru rezolvarea unei probleme. Cu alte cuvinte, atunci când trebuie să iei o decizie importantă – întreabă cât mai multe persoane ce-ar face ei în situația dată. Opiniile colectate trebuie analizate și comparate cu opinia ta. Dar nu uita că anume tu ești responsabil pentru decizia finală.

8. Analiza SWOT

Analiza SWOT presupune grupare alternativelor după patru criterii: Strengths – puncte tari; Weaknesses – puncte slabe; Opportunities – oportunități; Threats – riscuri; Să presupunem că stai la dubii dacă să-ți cumperi chipsuri sau nu. Analiza SWOT ar arăta în felul următor.

– Puncte tari: pot satisface rapid foamea, sunt delicioase, sunt ușor de cumpărat.

– Puncte slabe: nu sunt sănătoase, sunt scumpe.

– Oportunități: pot să le mănânc pe drum și să economisesc timp.

– Riscuri: tulburări digestive, dacă mânânc des pot avea probleme pe termen lung.

9. Metoda lui Leonardo Da Vinci

1. Formulează problema

2. Formulează 100 de întrebări legată de problemă.

3. Grupează întrebările în 10 categorii câte 10.

4. Formulează câte o întrebare generală pentru fiecare categorie.

5. Răspunde la ele.

10. Metoda lui Mendeleev

Bine, nu a inventat-o el, dar el ne-a oferit un exemplu. Nu lua niciodată decizii înainte de somn. Culcă-te, odihnește-te și ia decizia în dimineața următoare.

Citește și: Nu deschide ușa pe care nu o poți închide: 20 de învățături din folclorul persan!