Renunță la ele: 10 lucruri care au expirat de mult timp, dar continui să le folosești!

Aproape toate lucrurile au termen de valabilitate. Periile pentru păr sunt bune doar un an, după care trebuie aruncate, iar periuțele de dinți țin doar trei luni, dar le folosim cu anii fără să ne dăm seama că sunt inutile și periculoase. Hai să vedem care sunt acele 10 lucruri care trebuie schimbate mai des decât ne-am obișnuit.

#1. Adidașii – 400 km sau 6 luni

Adidașii își pierd capacitatea de amortizare după primii 500-600 de kilometri parcurși, ceea ce înseamnă că încetează să-și îndeplinească funcția de bază – de a reduce presiunea pe articulații.

Pe deasupra, timp de jumătate de an se uzează tălpile și tălpicii. Nu întâmplător sportivii profesioniști și semi-profesioniști pot schimba până la 10 perechi de pantofi anual.

#2. Ochelarii de soare – 2 ani

Radiația solară are un efect negativ asupra lentilelor. Odată cu trecerea timpului, capacitatea acestora de a respinge razele ultraviolete se estompează și ochelarii încetează să mai protejeze retina de soare. Perioada de valabilitate depinde de grosimea stratului protector, dar și de durata expunerii la soare.

#3. Pasta și periuța de dinți – 3 luni

Periuța de dinți trebuie schimbată la fiecare trei luni dacă nu vrei să se transforme într-un teren fertil pentru bacterii. Chiar dacă o dezinfectezi – deja după 3-4 luni firele acesteia se deformează și devin periculoase pentru smalțul dinților.

Firele periuței de dinți nu sunt colorate pentru frumusețe. Majoritatea producătorilor adaugă un colorant slab, care își pierde intensitatea atunci când periuța trebuie schimbată. În ceea ce privește pasta de dinți, ea expiră la 6-8 luni după disigilare. Prin urmare, nu cumpăra tuburi foarte mari.

#4. Periile de păr – 1 an

Chiar dacă le speli cu regularitate, pe suprafața lor oricum se acumulează bacterii, care provoacă mătreață și probleme cu părul. Prin urmare, periile de păr trebuie schimbate în fiecare an.

#5. Pensulele și bureții de machiaj – 6 luni 

Pensulele trebuie curățate după fiecare utilizare și schimbate o dată la 5 ani, iar bureții la fiecare jumătate de an. E demonstrat științific că circa 30% din iritațiile tenului sunt provocate de instrumente de machiaj murdare.

#6. Tocatorul de bucătărie – 3 ani

Tocătoarele de bucătărie trebuie înlocuite la fiecare 2-3 ani, deoarece cu timpul acestea devin un mediu fertil pentru bacterii și se deformează sub acțiunea continuă a cuțitelor și a apei.

Fisurile negre de pe tocator sunt pline de microbi și bacterii. De pe tocator, ele ajung direct în farfurie. Pentru a prelungi durata de viață a tocatorului de lemn, clătește-l regulat cu oțet alb. Oțetul îndepărtează excelent murdăria, asigură un efect antibacterian durabil, iar tocatorul va mirosi întotdeauna frumos.

#7. Pliculețele de ceai – 6 luni 

Chiar dacă pliculețele poroase sunt sigilate, produsul își pierde proprietățile în doar 6 luni, din cauza oxidării (fermentării) frunzelor de ceai.

#8. Prosoapele – 3 ani

Studiile arată că în 7 din 10 cazuri, cel mai murdar loc din baie nu e colțul îndepărtat de sub cadă, ci prosopul cu care te ștergi. Prosoapele constituie un mediu foarte fertil pentru microorganisme și bacterii.

Pentru a preveni răspândirea bacteriilor, prosoapele trebuie spălate la fiecare 3-4 utilizări. Dar spălarea frecventă deteriorează țesătura. Din aceste considerente, prosoapele trebuie schimbate cel puțin o dată la trei ani.

#9. Sutienele – 1 an

După un an de utilizare acest articol vestimentar își pierde forma, se întinde și încetează să mai susțină sânii corect. În consecință, forma sânilor se poate modifica și poți avea dureri de spate.

#10. Lenjeria de pat – 3 ani

Patul este un mediu fertil pentru acarieni, ciuperci și bacterii, care provoacă diferite afecțiuni pe termen lung. În afară de asta, așternuturile sunt pline de celule moarte, de sebum, de secreții ale corpului, de praf și, bineînțeles, de transpirație.

În timpul somnului omul secretă circa 100 de litri de transpirație pe an, care transformă patul într-un teren numai bun pentru răspândirea diferitor ciuperci, ce nu vor ezita să migreze pe piele, transformându-se în micoze cutanate.

Ultimele studii arată că atât pernele sintetice, cât și cele cu pene pot ascunde până la 17 tipuri de ciuperci. Prin urmare, vara se recomandă ca așternuturile să fie spălate o dată la 3-4 zile, iar iarna la fiecare 10 zile!

Pernele trebuie înlocuite complet la 2-3 ani, plapumele au durata de viață de la 7 până la 10 ani, în funcție de măsura în care le îngrijești, iar salteaua ține 8-10 ani. Mai multe despre lenjeria de pat am scris în articolul de mai jos.

Citește și: Lenjeria de pat: Ce pericole ascunde și cât de des trebuie schimbată?