Nu lăsa de azi pe mâine: 5 motive pentru care în casa ta nu e niciodată curat!

O locuință dezordonată este o sursă inepuizabilă de stres și una din cauzele mai puțin evidente ale depresiei. Iar ordinea, dimpotrivă, ajută la găsirea echilibrului emoțional, îți structurează gândurile și îți potolește emoțiile. Și decât să faci ordine în fiecare zi e mult mai simplu să o păstrezi. Învață să cureți aceste lucruri imediat ce le-ai folosit, și în casa ta va fi întotdeauna curat.

#1. Vesela

Gândește-te la bacterii, la gândaci de bucătărie, la musculițe, la furnici, la miros, la timp, la energie, la bani. Experiența arată că dacă speli vesela imediat după masă, consumi mai puțin detergent, mai puțină energie și mai puțin timp. Iar spălarea este mult mai plăcută.

Mormanul de veselă murdară este un generator de stres, mai ales dimineața, când trebuie să pleci la muncă. Și e un mod sigur de a începe ziua cu stângul.

#2. Pantofii

Te-ai întrebat vreodată de unde apare gunoiul? În primul rând, de pe pantofi! Ei sunt ambasadorii murdăriei în casa ta. Încearcă să-i ștergi cu un șervețel umed imediat ce te întorci de afară, nu invers. Asta te va scuti de un task la ieșire și va menține holul curat.

Dar nu-i destul să cureți pantofii. Trebuie să ai grijă și de covoraș. Când l-ai spălat (schimbat) ultima dată? Știai că acesta trebuie spălat săptămânal? Nu-i destul să dai cu aspiratorul. Dacă nu respecți această regulă, să nu te mire că praful și gunoiul se vor răspândi încet, dar sigur, prin toată casa ta.

#3. Masa

Șterge masa după ce mănânci, altfel degeaba mai aspiri la o casă curată. În general, e bine să ai obiceiul de a face curățenie imediat. Nu aștepta să se adune o grămadă de rufe murdare în coș, curăță cada imediat după ce ai făcut baie, șterge masa și spală vasele imediat după ce ai mâncat, spală cana de cafea după ce ai băut, șterge praful de pe raft atunci când l-ai observat etc. Cu cât mai multe sarcini amâni de azi pe mâine, cu atât mai dificil îți va fi să le rezolvi în viitor.

#4. Masa de lucru

Poți trece cu vederea peste straturile de praf de pe rafturi sau lucrurile care atârnă pe ușa dulapului, dar biroul de acasă trebuie să arate întotdeauna impecabil. Un birou dezordonat este o sursă suplimentară de stres, care te mai și sustrage de la procesul de lucru.

Pe masă nu trebuie să rămână nimic în afară de ceea ce îți trebuie nemijlocit pentru muncă. Dacă ești nevoit să scrii un raport pe marginea mesei, nu-i de mirare că munca îți provoacă doar emoții negative.

#5. Hainele

Strânge hainele în dulap, oricât de mare ar fi ispita să le lași pe pat sau pe scaun. Dacă te-ai întrebat vreodată de unde vine praful din casă, să știi că una din principalele surse de praf sunt hainele și așternuturile tale.

Orice țesătură se descompune și lasă particule de praf în aer. În special țesăturile vechi. Prin urmare, scapă de tot ceea ce este vechi, inutil și urât. Cu cât mai multe lucruri inutile ai, cu atât mai mult praf se adună în casa ta.

Citește și: O garderobă curată, o minte ordonată: 11 moduri de păstra ordinea în garderobă!