NU încălzi aceste bucate la microunde: Iată la ce pericole te expui!

Cuptorul cu microunde este o adevărată comoară pentru cei care nu au timp să gătească în fiecare zi. El ne face viața mai ușoară și ne scutește de multe sarcini cotidiene. Dar nu uita că microundele afectează moleculele de apă din bucate și atunci când sunt încălzite, alimentele își pierd adesea proprietățile benefice sau devin mai dăunătoare decât înainte de încălzire. Iată 15 alimente pe care se recomandă să nu le încălzești.

#1. Ouăle 

Atunci când încălzești un ou (crud sau fiert), apa din componența lui se transformă în aburi, care exercită o presiune enormă asupra cojii. La un moment dat, coaja nu mai rezistă și poate exploda în cuptor, în farfurie sau chiar sub nasul tău.

#2. Ardeiul iute

Ardeii, în special soiurile foarte picante, conțin cantități mari de capsaicină, care are proprietăți inflamatorii. Sub acțiunea undelor electromagnetice, acest compus se transformă în aerosol (fum) care provoacă arsuri și iritații pe piele imediat cum deschizi ușa de la cuptor. Uneori, ardeiul poate lua foc.

#3. Carnea congelată

Cuptorul cu microunde nu a fost conceput pentru a dezgheța carnea. Dezghețarea în cuptorul cu microunde duce la înmulțirea rapidă a bacteriilor din componența ei. Lucru care aproape întotdeauna se termină rău. În afară de asta, carnea niciodată nu se va dezgheța complet – chiar dacă stratul superior se topește, interiorul va rămâne intact.

#4. Lactatele

Nu căuta căi ușoare. Oricât de mult ți-ai dori, mai bine să încălzești laptele pe vechi, deoarece sub acțiunea undelor electromagnetice, bacteriile bune din lapte mor, iar produsul își pierde valoarea nutritivă.

#5. Laptele și piureurile pentru bebeluși

Piureurile pentru copii și produsele lactate fermentate nu trebuie încălzite în cuptorul cu microunde. Radiația de căldură este distribuită inegal. Din această cauză, laptele este încălzit neuniform și unele zone pot fi prea fierbinți pentru bebeluș, fără ca măcar să-ți dai seama. În afară de asta, studiile au demonstrat că undele electromagnetice distrug proteinele imunostimulente din componența acestor produse și proprietățile benefice sunt reduse la minimum.

#6. Carnea procesată

Mai întâi de toate, e bine de știut că aceste produse nu sunt deloc sănătoase, deoarece conțin cantități mari de sare, grăsimi, aditivi și conservanți, iar efectul microundelor nu face decât să amplifice nocivitatea lor. Dacă nu te poți dezice de cârnați și bacon, sugestia noastră este să încălzești carnea procesată pe vechi, la grătar sau la plită.

#7. Cartofii

Cartofii conțin o cantitate mare de amidon, care sub influența microundelor trece prin hidroliză. Ca urmare a reacției, valoarea nutrițională a produsului este redusă la minimum și se formează izomeri grei – compuși chimici care, atunci când sunt consumați, cresc sarcina pe pancreas și dăunează organismului.

#8. Terciul de cereale

Încălzirea cerealelor poate distruge celulele sănătoase din organism. Când sunt expuși la microunde, radicalii liberi, așa-numitele „molecule vampir”, sunt eliberate din boabe. Iar atunci când pătrund în corpul uman, aceste molecule încearcă să-și recreeze structura, folosind componente utile din membrana mucoasă a tractului gastro-intestinal.

#9. Fructele de pădure congelate

Congelarea fructelor de pădure este o practică obișnuită și corectă, mai ales că proprietățile lor benefice se păstrează de-a lungul timpului. Însă, dacă le dezgheți în cuptorul cu microunde, 60% din componentele utile se pierd. În special vitamina C. Iar o parte din fructe pot exploda.

#10. Ciupercile

Ciupercile nu trebuie încălzite în cuptor, din cauza conținutului ridicat de proteine ​​al produsului. Sub acțiunea undelor electromagnetice, structura proteinelor se schimbă, iar acest lucru afectează negativ sistemul digestiv.

#11. Mierea

Cu timpul, mierea devine dură și vâscoasă și se zaharisește. Acest proces natural este dovada calității produsului. Prin urmare, nu încerca să o faci moale din nou. Dacă este încălzită în cuptor, mierea își pierde toate proprietățile benefice.

#12. Verdețurile

Verdețurile își pierd gustul și proprietățile în cuptorul cu microunde. Plantele conțin nitrați, care, atunci când temperatura crește, se transformă în nitrozamină (un compus organic periculos), care poate duce la indigestie.

#13. Morcovii

Morcovii pot fi încălziți în cuptor, dar nu se recomandă să faci acest lucru. Dacă aceștia nu sunt curățați corect și au resturi de murdărie, mineralele din componența solului pot genera scântei în interiorul cuptorului, afectând integritatea lui.

#14. Carnea de pui

Puiul se numără printre agenții care duc la răspândirea salmonelei, mai ales atunci când nu este gătit corect. Cuptorul cu microunde nu asigură întotdeauna o prelucrare corectă și uniformă a alimentelor, fapt care mărește riscul de contaminare bacteriană.

#15. Roșiile și sosul de roșii

Apa se transformă în vapori, care exercită presiune asupra legumei și transformă cuptorul într-un festival de culori.

Citește și: 9 alimente care nu sunt gustoase, dar oamenii le consumă doar pentru că sunt la modă!