Ce NU trebuie să faci: 6 greșeli pe care le facem când gătim cartofii prăjiți!

La prima vedere nu există nimic mai simplu în bucătărie decât să prepari niște cartofi prăjiți. Probabil e unul din primele lucruri pe care înveți să le faci la bucătărie, în rând cu ouă ochiuri.

Cu toate astea, chiar și cele mai vrednice gospodine întâmpină dificultăți când prepară cartofii la tigaie. Nemaivorbind de începători. Prin urmare, astăzi vom discuta despre cum se fac cartofii prăjiți astfel încât să iasă delicioși și crocanți. Iată 6 greșeli pe care trebuie să le eviți!

#1. Alegi cartofi nepotriviți!

În primul rând, trebuie să alegem cartofii potriviți. Dacă îți dorești un soi anume, mergi la piața agroalimentară, deoarece comercianții de acolo știu exact ce soiuri vând și la ce folosesc. Pentru cartofi copți – alege soiuri albe, pentru cartofi fierți și salate – alege soiuri noi și mici, ori soiuri roșii.

Pentru cartofi prăjiți sunt bune atât soiurile albe, cât și cele roșii. Cartofii trebuie să fie netezi, tari și de aceeași dimensiune. În acest fel ei se vor prăji uniform.

#2. Îi pui imediat în tigaie!

După ce i-ai curățat și i-ai tăiat, pune cartofii într-o oală cu apă rece și lasă-i să stea timp de o oră. Apa trebuie să fie cât mai rece, pentru a îndepărta amidonul din componența cartofilor.

Amidonul împiedică cartofii să rumenească și îi face moi în loc să fie crocanți. Cu cât cartofii sunt mai proaspeți, cu atât mai mult trebuie să-i ții în apă. Dacă nu ai timp, cel puțin clătește cartofii sub un jet de apă rece!

#3. Nu îi usuci!

După ce ai înmuiat cartofii, ei trebuie uscați. Scurge apa folosind o strecurătoare și întinde cartofii pe un prosop de hârtie. Legumele trebuie să se usuce, pentru că din cauza apei cartofii nu se prăjesc cum trebuie. În plus, contactul dintre apă și ulei afectează tigaia și generează mai mulți stropi încinși.

15-20 de minute la temperatura camerei e suficient pentru a-i aduce la condiția normală. Dacă îi acoperi cu un prosop de hârtie pentru a îmbiba umezeala e destul și 5 minute. Mărimea și forma cartofilor contează mai puțin, atât timp cât cartofii sunt tăiați uniform.

#4. Nu încingi tigaia!

Tigaia trebuie încinsă, iar uleiul încălzit. De asta trebuie să te ocupi în prealabil. Și nu te lăcomi când vine vorba de ulei. Cartofii trebuie să se îmbibe bine, dacă vrei să fie ușori, gustoși și crocanți. De altfel, îți recomandăm să alegi ulei rafinat de floarea soarelui, la care poți adăuga slănină sau untură.

În ceea ce privește tipul de tigaie, alege o tigaie subțire, cu acoperire non aderentă sau una clasică, din oțel sau fontă, dar să fie cu fundul gros.

#5. Îi amesteci prea des!

Pentru a obține cartofi rumeni, delicioși și crocanți, așază legumele în 2-3 straturi. Nu se recomandă să umpli tigaia sau să prăjești un singur strat de cartofi. Și nu întoarce cartofii la fiecare două minute pentru că banal nu se vor prăji. Așteaptă până apare crusta.

De asemenea, nu se recomandă să acoperi tigaia în timpul prăjirii. În acest caz, vaporii de apă se vor acumula pe capacul tigăii, iar asta înseamnă umiditate în plus, care va da peste cap toate eforturile pe care le-ai depus până atunci.

#6. Adaugi sarea prea devreme!

Adaugă sarea și condimentele abia după ce cartofii sunt gata. Dacă sărezi cartofii în timpul prăjirii, sarea va elibera apa din componența lor, iar apa va împiedica formarea crustei. Prin urmare, cartofii vor fi moi și jilavi. De altfel, aceștia trebuie sărați abia în farfurie.

Poftă bună!

Citește și: Cartofii: 5 sfaturi cum să-i alegi ca rețeta să iasă perfect!