Nu-i permite rutinei să te doboare: 10 sfaturi pentru persoanele de 30 de ani, de la cele trecute de 40!

Treizeci de ani înseamnă maturitate, caracter, stabilitate, înțelegere și chiar un pic de înțelepciune. Treizeci de ani mai înseamnă noi provocări, noi descoperiri, noi regrete și noi întrebări. Treizeci de ani e o vârstă când pare că nimic nu s-a schimbat, și totuși nimic nu mai e ca înainte. Treizeci de ani e vârsta când încetezi să te mai gândești la viitor.

În zadar, pentru că folosind experiența celor cu 10-20 de ani mai în vârstă, poți învăța din greșelile lor și ce poate fi mai eficient și mai prețios decât asta?

Sfaturi de viață înțelepte

1. Începe să strângi bani pentru bătrânețe de pe-acum!

Scapă cât mai rapid de datorii, credite, împrumuturi și începe să strângi bani pentru bătrânețe. 5, 10, 20 sau chiar 50% din câștigurile tale lunare trebuie să rămână în fondul tău de rezervă. În general, fiecare persoană este în stare să păstreze cel puțin 10% din venituri dacă nu face cumpărături de care nu are nevoie, de exemplu, gadget-uri de ultimă generație sau haine scumpe. Foarte multe persoane întâmpină dificultăți financiare după 50 de ani din cauza că nu au putut face economii după 30.

2. Ai grijă de sănătatea ta ACUM, nu mâine!

Alimentație corectă, sport și un somn liniștit și odihnitor. Da, e dificil și neplăcut să începi, dar după 40 de ani sănătatea te părăsește mai repede decât ai putea să crezi și doar un stil de viață sănătos poate încetini acest proces. Unchiul meu glumea uneori că dacă te trezești dimineața după 40 de ani și nu te mai doare nimic, înseamnă că ai murit. Orice glumă are o sămânță de adevăr, așa că ai grijă de sănătatea ta și nu amâna vizitele la medic.

Citește și: 4 lucruri de care trebuie să te descotorosești, dacă ești o gospodină care se respectă!

Sfaturi de viață pentru tineri

3. Fă sport!

Nimeni nu te obligă să faci sport de performanță. Fiecare persoană e predispusă spre un anumit sport, trebuie doar să înțelegi care din ele poate deveni hobby-ul tău: fotbal, tenis de masă, fitness, înot, ciclism, gimnastică, yoga, pilates etc, indiferent de alegere, sportul îți va menține sănătatea fizică, mentală și emoțională.

4. Continuă să crești și să te dezvolți!

Dacă la 20 de ani nu știi cum să-ți gestionezi timpul ca să faci și să înveți cât mai multe, la 30 de ani, de regulă începi să te relaxezi. Ai un job care îți aduce bani, ai statut, ai anumite realizări și te îndrepți încet, dar sigur spre zona de confort. Greșit – dacă poți să te dezvolți după 30 de ani, fă acest lucru. Interesul pentru noile tehnologii, dezvoltarea unor noi abilități și instruirea continuă îți vor menține creierul în formă și îți vor oferi un mare avantaj față de semenii tăi, care te va ajuta în plan profesional și financiar deja peste 10-15 ani.

Citește și: 8 greșeli de evitat, dacă ai trecut deja de 50 de ani!

Sfaturi de viață de la bătrâni

5. Fii alături de familia ta!

Dragostea necondiționată a părinților, soției, copiilor, fraților, surorilor, prietenilor este de neprețuit. Oamenii întotdeauna găsesc timp pentru ceea ce contează cu adevărat, dar nimic nu contează mai mult ca familia. Unul din cele mai mari regrete ale persoanelor trecute de 40-50 de ani este că nu au fost alături de părinți atunci când ar fi putut să fie.

6. Ai grijă de familia ta!

Învață să fii acea persoană pe care familia ta să poată conta. Toată lumea se confruntă cu diverse probleme și fiecare are nevoie de sprijin emoțional. Fii acea persoană care poate să le ofere acest sprijin, chiar și atunci când ai zeci de alte probleme de rezolvat. Nu uita că din această lume vom lua cu noi doar trei lucruri – amintirile, emoțiile și ceea ce am dat altora.

Citește și: Ai împlinit 40 de ani? E vremea să-ți etalezi rafinamentul – 15 ținute stilate pentru femei 40+

Sfaturi de la psihologi

7. Ascultă-ți vocea interioară!

Întotdeauna e greu să iei o decizie importantă. Cu siguranță merită să asculți opinia celor care te înconjoară, dar decizia trebuie luată independent, fără a muta responsabilitatea pe umerii altcuiva. Cântărește bine fiecare aspect și odată ce ai luat decizia, nu mai reveni la ea niciodată.

Chiar dacă cu trecerea timpului se va dovedi o decizie greșită, cel puțin va fi decizia ta, iar resentimentele sunt inutile, fiindcă dacă ai chibzuit mult asupra acesteia, înseamnă că așa ai găsit de cuviință să procedezi atunci și doar tu ești responsabil de consecințe.

8. Prețuiește timpul!

Dacă munca, relațiile cu prietenii sau soția, afacerea, sunt o povară pentru tine și nu îți aduc nici măcar un strop de plăcere, nu are sens să mai continui în acest tempou. Viața este efemeră și e stupid să o trăiești înconjurat de indiferență, supărări și dezamăgiri. Uneori trebuie să fii ca celebrul Baron Münchhausen din poveștile pentru copii, care s-a ridicat dintr-o mlaștină cu tot cu cal trăgându-se singur de păr.

Citește și: Vrei să fii tânără și frumoasă după 50 de ani? 21 de reguli de care trebuie să ții cont începând de astăzi!

Cum să depășești criza vârstei de 30 de ani

9. Îmbunătățește-ți talentele!

Dacă Dumnezeu te-a înzestrat cu talent, e un păcat capital să nu profiți de acest lucru. Viața este imprevizibilă și un șir de circumstanțe neprevăzute pot transforma un talent în singura modalitate de a câștiga bani.

10. Nu-i permite rutinei să te doboare!

Ai grijă ca viața ta să nu devină o copie, a unei copii, a unei copii, cum spunea naratorul din “Fight Club”, care avea 30 de ani, suferea de insomnie și trecea printr-o adevărată criză existențială. Rutina poate ruina o căsătorie, poate distruge o personalitate, poate duce la dependențe nocive. Scapă de monotonia amorfă cât mai curând posibil și îți vei reaminti ce înseamnă să trăiești.

Citește și: 10 lucruri pe care o femeie ar trebui să le facă înainte de 30 de ani!