Nu găti în ulei de măsline: 12 trucuri care se învață la școala de bucătari!

Internetul este foarte generos când vine vorba de sfaturi și recomandări. Unele sunt bune, altele mai puțin bune, unele sună convingător, altele sună absurd. Și nu ai cum să afli până nu încerci. Dar fii pe pace, astăzi avem doar trucuri testate în timp. Ele îți vor economisi timpul, energia, nervii și banii. Iar cel mai important, îți vor face mâncarea mai bună!

Sfaturi utile în bucătărie

1. Dacă în rețetă scrie să adaugi doi căței de usturoi, poți fără griji să adaugi cinci.

2. Cel mai bun piure de cartofi se prepară din cartofi netezi cu coaja gălbuie. După ce cartofii vor fierbe, scurge complet lichidul din oală, zdrobește și amestecă cartofii, apoi adaugă lapte sau unt. Piureul obținut va fi delicat, aerat și cremos.

3. Prăjește condimentele uscate pe tigaie înainte să le adaugi în bucate. Acest truc le intensifică simțitor aroma.

4. În loc de sare, adaugă în salată un pic de oțet sau suc de lămâie. Aroma va fi mai pronunțată, iar prânzul va fi mai sănătos. De altfel, dacă unui fel de mâncare îi lipsește ceva, aproape întotdeauna e vorba de acizi (adaugă vin, lămâie sau suc de portocale).

5. Nu folosi ulei de măsline extravirgin pentru prăjit. În ciuda speculațiilor, uleiul de măsline e bun mai degrabă ca dressing pentru salate, decât ca bază pentru gătit. Uleiul de măsline, în special cel extravirgin, are un punct de ardere scăzut. Iar când e depășit punctul de ardere, uleiul elimină aldehide și alte toxine.

6. Dacă vrei ca peștele să aibă o crustă crocantă, ai grijă să ștergi surplusul de apă cu un șervețel de hârtie. Altfel tigaia se va umple cu aburi și gustul va fi denaturat.

7. Temperatura înaltă nu este echivalentă cu gătirea rapidă. Dacă gătești alimentele la foc mare există riscul ca ingredientele să nu fie tratate uniform. Fundul se va arde, în timp ce partea de sus va rămâne nepregătită.

8. În timpul procesului de fierbere, făina eliberează amidon. Iată de ce apa de la paste devine albicioasă. Puțini cunosc acest lucru, dar apa de la paste poate fi folosită ca bază pentru sos. Amidonul din componența ei face sosul dens, delicios și cremos. Iar pastele nu se lipesc între ele. De aceea, nu se recomandă să le clătești.

9. Taie ceapa în două și pune-o în apă rece înainte să o toci. Aceasta e o modalitate sigură de a scăpa de lacrimi în timpul tocatului.

10. Intensitatea aromei usturoiului depinde de momentul când îl adaugi în bucate. Pentru o aromă mai pronunțată, usturoiul se adaugă la final, iar pentru una mai fină, cățeii se adaugă la început.

11. Ghimbirul proaspăt este mai gustos dacă e scos din congelator. Așa cum e înghețat, se trece printr-o răzătoare și se adaugă în bucate. Eu, de pildă, îl spăl, îl curăț și îl pun într-o pungă direct în congelator, iar când am nevoie de el, tai o bucată și o mărunțesc prin răzătoare.

12. Nu adăuga sos de grătar la carne, până nu este gata. Dacă adaugi sosul la început sau în timpul gătitului, carnea se va arde pentru că sosul conține zahăr.