
Mașina de spălat rufe este o adevărată comoară pentru fiecare gospodină. Nici măcar nu-mi imaginez cum spălau rufele mamele și bunicile noastre. Dar mă bucur foarte mult că astăzi nu mai trebuie să pierdem ore în șir cu spălarea. Ai apăsat pe câteva butoane și aparatul face totul pentru tine. Dar chiar și așa reușim să facem greșeli care strică hainele și aparatul de spălat. Iată care sunt ele.
1. Umplem tamburul prea tare
De regulă, capacitatea tamburului este specificată pe aparat. Dacă tamburul este aproape gol, mașina funcționează degeaba, iar hainele se deteriorează ușor. Iar dacă tamburul este supraîncărcat, hainele nu se vor spăla cum trebuie, iar mașina va scoate un zgomot infernal (de la zguduituri). În mod ideal, între rufe și plafonul tamburului trebuie să rămână circa 10 cm.
De asemenea, de multe ori turnăm prea mult detergent. Spălarea nu va fi mai eficientă dacă în loc de o lingură de detergent vei pune două. Dimpotrivă, excesul de spumă se va depune pe guler și manșete, iar mașina de spălat rufe se va uza mai rapid.
2. Sortăm hainele numai după culoare
Hainele trebuie sortate după culoare, greutate și textură. În primul rând se sortează după culoare și țesătură. Deci nu pui o eșarfă roșie împreună cu lenjeria albă de pat, sau ciorapi de lână cu bluzițe albe de vară.
Al doilea pas constă în sortarea rufelor după greutate. Cele grele se spală separat de cele ușoare, pentru a nu le deteriora pe cele din urmă.
Iar într-un final, poți sorta hainele în funcție de cât de murdare sunt, ca să nu trebuiască să speli o parte din haine de două ori.
3. Folosim balsam de rufe
Balsamurile de rufe sunt bune, dar nu întotdeauna. Nu adăuga balsam atunci când speli prosoapele de in și bumbac, lenjeria de mătase sau țesăturile hidrofuge (care îmbibă greu apa). Nici atunci când speli adidașii, îmbrăcămintea sport sau hainele pentru copii. De asemenea, balsamul nu se folosește la spălarea hainelor din poliester, elastan și nailon, adică din materiale sintetice.
În toate aceste cazuri, balsamul dezvoltă o membrană subțire deasupra țesăturii, care împiedică îmbibarea normală a apei și duce la deteriorarea fibrei. În plus, balsamul de rufe reduce capacitatea de absorbție a țesăturii în timp și riști să te trezești cu mucegai și miros neplăcut.
Citește și: De ce să ștergi covorul cu balsam de rufe și încă 6 sfaturi utile în gospodărie!