„Nu economisiți!” – sfatul bunicii după care mă conduc și îmi trăiesc viața!

Cu mulți ani în urmă, când bunica mea înțeleaptă era încă în viață, ne-a spus odată mie și mamei, când atârnam niște perdele noi înainte de Paște, un lucru minunat. La acea vreme, erau perdele la modă, cu detalii asimetrice și alte elemente complexe. Nu voiau să se agațe de șine, ne cădeau în cap… înjuram, ne enervam, râdeam, apoi o luam iarăși de la capăt.

Atunci bunica ne-a spus așa:

-Până nu demult, aș fi sărit până la tavan dacă aș fi avut astfel de perdele… iar acum nu am niciun pic de dorință. Se trece, fetelor… dorința trece. Pentru toate. Și pentru lucruri, și pentru oameni.

Faceți totul atâta timp cât aveți dorință. Cheltuiți banii pe mărunțișuri și fleacuri – nu economisiți! Lucrurile mărunte ne dăruiesc bucurie, iar economiile – nu. Pentru ce să aduni banii? Pentru înmormântare? Nimeni nu a rămas neîngropat. Bucurați-vă, cât încă mai aveți bucurii. Iubiți, cât încă mai doriți să o faceți.

Vine un moment în viață, în care nu îți mai dorești nimic, nici căldura altui om. Nu mai dorești nimic. Probabil, natura o face în mod intenționat, astfel încât să plecăm mai calmi, să nu ne agățăm de toate fleacurile, de tot ce este material sau de oamenii care ne înconjoară.

Iată așa și eu sunt gata să plec. Și dacă aș putea acum să mă întorc la anii voștri, atunci aș trăi cu momentul prezent și m-aș bucura de orice dorință.

Bunica demult nu mai este în viață. Dar eu trăiesc așa cum m-a sfătuit ea: cu ziua de astăzi și mă bucur de fiecare dorință.