Nu bea cafea la ora 7! 9 obiceiuri care îți strică ziua fără să știi

Dacă ești obosit și stresat dimineața și tot mai des se întâmplă să începi ziua cu stângul, înseamnă că obiceiurile tale matinale nu sunt eficiente. Iată 9 greșeli care îți fac viața mai proastă, iar dimineața mai grea.

1. Încă 5 minute

Multe persoane au obiceiul de a seta alarma la 6.30, ca să mai doarmă încă 30 de minute și să se ridice din pat la 7.00. Acest reset crește riscul de deces prematur și facilitează dezvoltarea depresiei, din simplul motiv că ciclul de somn (1,5 ore) nu trebuie perturbat. După deșteptare, încearcă să rămâi treaz. Iar ca să nu te simți zdrobit dimineața, culcă-te puțin mai devreme.

2. Te ridici prea brusc

Odată ce te-ai trezit, nu te grăbi să te ridici din pat. Stai în pat 5-10 minute, fără să te uiți în telefon. O deșteptare bruscă este însoțită de o eliberare bruscă a hormonilor de stres (adrenalină, cortizol), care pot provoca amețeli, palpitații cardiace și anxietate.

3. Te îmbraci în întuneric

După ce te ridici din pat, aprinde lumina sau trage draperiile și lasă razele solare să pătrundă înăuntru. În acest fel corpul tău va primi un semnal că e timpul deșteptării, acesta va genera un impuls corespunzător de energie, iar dimineața va decurge mai bine.

4. Nu faci gimnastică

Exercițiile de dimineață îți pot da un impuls de energie pentru toată ziua. Chiar și 10 minute de mișcare în fiecare dimineață te vor ajuta să te trezești mai repede și îți vor încărca bateriile până seara târziu.

5. Nu faci duș

Un duș rece de dimineață este mai bun decât gimnastica sau oricare alt ritual. Un duș rece întărește sistemul imunitar, îmbunătățește aspectul pielii și al părului, ameliorează disconfortul muscular, ameliorează depresia, accelerează circulația sângelui și întărește sistemul cardiovascular.

6. Bei cafea

Trezirea forțată este stresantă pentru organism și e urmată de secreția de cortizol. Dacă bei cafeaua imediat după ce te-ai trezit, cortizolul va neutraliza efectul cofeinei și eficiența acesteia va scădea de câteva ori. Rabdă 3 ore, până când nivelul de cortizol va reveni la normal. Cel mai bine e să iei cafeaua pe la 10.

7. Nu mănânci

Majoritatea oamenilor sacrifică micul dejun. În zadar, pentru că anume micul dejun formează un metabolism sănătos, iar masa de dimineață se transformă aproape complet în energie.

8. Stai pe internet

Dacă începi ziua pe facebook sau, mai rău, pe portaluri de știri – riști să-ți strici dispoziția de dimineață. Știrile despre politică, accidente, inechitate socială, pandemie, viața celebrităților nu fac decât să te întristeze. Ascultă muzică sau cărți audio dacă vrei să-ți colorezi puțin dimineața.

9. Nu te pregătești de cu seară

Pregătește-ți ținuta pentru ziua de mâine de cu seară. Dacă vei descoperi dimineață că rochia ta preferată este pătată sau cămașa nu e călcată cum trebuie, atunci vei fi foarte supărată și dimineața se va transforma într-un adevărat calvar. Mai puține surprize (neplăcute), mai puțin stres și o ținută mai bună.

Citește și: Mănânci și slăbești: 12 sfaturi ca să mănânci mai puțin și să nu faci burtă!