Nu au nevoie de lumină: 10 plante de apartament care preferă umbra!

Ce să faci dacă adori plantele de interior, dar nu mai ai loc pe pervaz, astfel ca florile să primească lumina și energia necesară?

Cauți plante care nu au nevoie de lumină sau, cel puțin, de expunere directă la soare sau în apropierea ferestrei, mai ales că acestea sunt nepretențioase și ușor de întreținut. Despre 10 plante de acest fel, vom discuta în articolul de astăzi.

Plante de cameră care iubesc umbra

Aspidistra

Aspidistra este o plantă de cameră cu frunze verzi, lucioase, saturate, care se simte minunat la umbră și nu suferă expunerea directă la soare, decât dimineața și seara. Floarea se simte confortabil până la temperatura de 26 ° С și nu tolerează arșița. Iarna, aceasta se află într-o stare latentă și trebuie păstrată la 15-16 ° С.

Aspidistra trebuie udată doar atunci când stratul superior al solului este uscat complet, de 2-3 ori pe săptămână, vara și primăvara și o singură dată, iarna. De asemenea, poți să înlături frunzele galbene și decolorate ale acesteia pentru ca planta să crească sănătos și abundent.

Zamioculcas

Zamioculcas este o plantă de apartament, care se simte bine atât la umbră, cât și lângă fereastră. Floarea poate crește până la un metru înălțime și are nevoie de mult spațiu în ghiveci. Iar ca frunzele sale să se dezvolte uniform, în fiecare săptămână planta trebuie întoarsă cu fața opusă spre sursa de lumină.

Totodată, Zamioculcas este o plantă ușor de întreținut. Aceasta crește la temperatura obișnuită a camerei, iar vara poate fi scoasă chiar și la balcon. Important e să o ferești de acțiunea directă a soarelui. Udă floarea atunci când solul din ghiveci este uscat în proporție de o treime și, o dată pe lună, îndepărtează praful de pe frunze cu ajutorul unei cârpe umede.

Citește și: 6 plante de interior care aduc beneficii locuinței tale

Flori de apartament care cresc la umbră

Monstera

Monstera se simte bine în semiumbră și nu tolerează lumina intensă a soarelui, curenții de aer și temperaturile scăzute. Planta se dezvoltă într-un ritm accelerat, ajungând până la câțiva metri lungime și frunze cu un diametru de zeci de centimetri. De aia, s-ar putea să ai nevoie de suporturi verticale pentru a susține scheletul acesteia.  Monstera trebuie udată abundent o dată la 2-3 zile, astfel încât pământul să fie umed, dar nu mlăștinos.

Feriga de cameră

Nephrolepis sau feriga de cameră este o plantă de interior care se simte excelent departe de soare. Razele solare sunt periculoase pentru frunzele sale delicate, de aia, vara îți sugerăm să o păstrezi departe de pervaz. Temperatura potrivită pentru această ferigă în sezonul cald este de până la 25 ° С, iar iarna – nu mai mică de 16 ° С. De la sfârșitul primăverii până toamna, Nephrolepis poate fi scos pe balcon, dar fără să fie expus direct la soare.

Feriga de cameră trebuie udată o dată la câteva zile, astfel încât solul să rămână ușor umed. Nu trebuie să-l lași să se usuce complet.

Citește și: 10 Plante de cameră care vor crea microclimatul perfect în casa ta!

Plante de interior rezistente la umbră

Sansevieria

Sansevieria este o plantă de casă cu frunze cărnoase, ascuțite și saturate. Semiumbra se potrivește exemplarelor cu frunze verzi, în timp ce culturile cu dungi luminoase au nevoie de lumină puternică și difuză. Aceasta preferă temperatura obișnuită a camerei și un nivel de umiditate moderată în ghiveci. Prin urmare, îți recomandăm să o uzi regulat, dar nu exagerat de des, astfel încât solul să aibă timp să se usuce. De asemenea, o dată în lună, ai grijă să-i ștergi frunzele de praf.

Aralia japoneză (Fatsia)

Aralia japoneză poate fi amplasată atât în colțul camerei, cât și aproape de fereastră. Statul la umbră nu îi afectează aspectul, dar floarea crește mai lent. Din primăvară până toamnă planta se simte bine la 20-23 ° C, iar iarna la 15 ° C, deși se poate adapta la temperaturi mai înalte. Udă floarea la fiecare câteva zile, astfel încât solul din ghiveci să fie întotdeauna umed, dar nici mlăștinos. Altfel, frunzele o să cadă. Dacă planta hibernează într-un loc răcoros, aceasta trebuie umezită mai rar.

Citește și: Periculoase pentru cei mici: 8 plante de interior de care trebuie să scapi urgent dacă ai copii!

Flori de cameră care nu iubesc lumina

Iedera

Iedera se simte minunat în semiumbră, atunci când temperatura nu depășește 25 ° C vara și 16 ° C iarna. Din primăvară până în toamnă, planta poate fi scoasă la balcon și udată de câteva ori pe săptămână, astfel încât solul să nu se usuce complet, dar fără exces de umiditate. În timpul iernii, planta trebuie hidratată mai rar.

Chlorophytum (planta păianjen)

Chlorophytum este o plantă de interior foarte  populară și ușor de întreținut. Temperatura camerei este prielnică pentru dezvoltarea corectă a florii, indiferent de anotimp. Aceasta trebuie udată la fiecare 2-3 zile, fără a lăsa solul să se usuce în totalitate, iar frunzele stropite din pulverizator de 2 ori pe săptămână.

Citește și: 5 moduri uimitoare de a folosi apa oxigenată pentru îngrijirea plantelor din locuința ta!

Plante de interior ușor de întreținut

Papirusul (Ciperus)

Papirusul poate fi plasat într-o umbră ușoară sau în lumină difuză. Nu e nevoie să-i creezi condiții speciale nici vara, nici iarna, atâta timp cât nu-l lași să stea la temperaturi sub 15 ° C. În natură, floarea crește în apropierea cascadelor, de aceea trebuie udată abundent la fiecare 2 zile. Dacă solul din ghiveci se usucă, floarea poate muri.

Umiditatea aerului este, de asemenea, foarte importantă pentru ciperus. Pentru a o menține la un nivel prielnic, planta trebuie pulverizată, iar lângă ea trebuie așezat un recipient cu apă sau un umidificator.

Cissus

Cissus sau vița de apartament este o plantă cățărătoare, nepretențioasă, care se simte bine în semiumbră și lumină difuză. Floarea crește repede, de aia trebuie să-i modelezi forma folosind diverse suporturi în formă de arc sau scară, pentru a obține un tufiș abundent și frumos.

Cissus adoră temperatura normală a camerei și în perioada caldă a anului poate fi scos la balcon. Vara, ai grijă să-l uzi de câteva ori pe săptămână, iar iarna o dată pe lună va fi suficient.