Nu au ce căuta în casa ta: 5 plante de interior periculoase pentru sănătate!

Sunt frumoase, purifică aerul, îmbogățesc casa cu oxigen, îți creează bună dispoziție și poftă de viață, dar cine ar fi crezut că pot fi periculoase? Toată lumea adoră să crească flori arătoase și strălucitoare pe pervaz, fără să știe că o bună parte din ele pot dăuna sănătății.

Pentru că ținem la sănătatea ta și a celor care te înconjoară, am pregătit o listă de plante care pot fi întâlnite în casa fiecăruia din noi și nu sunt nici pe departe la fel de inofensive cum par la prima vedere.

Flori de apartament periculoase

Monstera

Monstera și-a câștigat popularitatea grație frunzelor sale spectaculoase. Planta poate crește până la dimensiuni impresionante și reprezintă un izvor nesecat de oxigen. Nu e de mirare că poate fi întâlnită nu numai în spații publice sau în grădini botanice, ci și în casele prietenilor tăi.

Cu toate că sucul său poate provoca iritații ale pielii și dereglări ale sistemului digestiv, adevăratul pericol al Monsterei se ascunde chiar sub nasul tău. Frunzele plantei sunt acoperite cu ace minuscule, aproape insesizabile. Atunci când intră în contact cu mucoasa, acele atacă membrana, provocând iritații și arsuri. Prin urmare, dacă vrei să păstrezi planta în apartament, cel puțin folosește mănuși atunci când ai grijă de ea.

Dieffenbachia

O altă plantă spectaculoasă, care cucerește prin coroana luxuriantă și frunze mari, cărnoase și strălucitoare. Dar pe cât e de frumoasă, pe atât e de primejdioasă. Dieffenbachia este periculoasă din cauza sevei sale, ce se eliberează în momentul în care îi tai frunzele sau rădăcinile.

Citește și: Susțin sănătatea plămânilor: 5 plante de cameră care produc cel mai mult oxigen!

Seva poate provoca arsuri și iritații severe. Mai mult decât atât, dacă un copil sau un animal de companie o va încerca la gust, aceștia riscă să sufere o intoxicație acută.

Plante toxice de apartament

Euphorbia

Familia Euphorbia cuprinde peste 2000 de specii de plante, inclusiv flori care cresc în apartament. Însă pe lângă aspectul exotic, arătos și aparent inofensiv, aceste plante sunt destul de periculoase, deoarece frunzele și tulpina lor conțin un lichid lăptos și toxic (latex), ce se scurge din tăietura oricărei ramuri. Sucul provoacă arsuri și iritații ale pielii, iar atunci când este ingerat, chiar și intoxicații acute.

Clivia

Clivia înflorește o dată sau de două ori pe an. Dar cum înflorește! Această plantă cu inflorescențe portocalii și frunze de un verde saturat și intens este foarte ademenitoare și primejdioasă. Seva acesteia conține licorină, un alcaloid cristalin toxic, care poate provoca grețuri și chiar paralizie, dacă este consumat în cantități mari. Prin urmare, o astfel de floare nu are ce căuta în apartamentul tău dacă ai copii mici sau ții animale de companie.

Pachypodium Lamerei

Această floare este originară din Africa și amintește de un palmier. Trunchiul său conține un suc periculos, compus din alcaloizi și toxine. Iar spinii încearcă să te prevină despre acest lucru. Dacă sucul pătrunde pe membrana externă a ochiului, există risc de orbire, iar dacă pătrunde în sânge, toxinele pot provoca un stop cardiac.

Fii atentă atunci când alegi plantele cu care vrei să te înconjori. Asemenea oamenilor, acestea pot fi mai periculoase decât par la prima vedere.