Nu arunca polistirenul! Iată ce poți face cu el

Polistirenul este utilizat la scară largă în construcții, în particular pentru proiecte de izolare termică, dar și ca material pentru ambalaje, caserole și piese auto.

Acest material are câteva proprietăți cheie: izolează termic și electric, este rezistent la apă, oxidează lent, este ușor, dar are rigiditate mare. În afara de asta, polistirenul nu se preia prin sistemul obișnuit de colectare a deșeurilor. Prin urmare, nu te grăbi să-l arunci. Iată ce poți face cu el.

Prepară un adeziv etașant din polistiren

Din polistiren poți obține un etașant și adeziv monocomponent, bun pentru lipirea plăcilor, umplerea golurilor, etanșare, lipire, îmbinări și restul pachetului de utilizări tradiționale. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de un recipient de plastic, câteva bucăți de polistiren folosite la ambalare și puțină acetonă sau (solvent 646).

Toarnă 100 ml de acetonă într-un vas de plastic și înmoaie în lichid o bucată de polistiren. Nu uita să folosești mănuși. Reacția are loc aproape instantaneu. În urma ei se obține o substanță lipicioasă care are exact aceleași proprietăți ca adezivul etașant din magazin.

Prepară un lac pentru lemn din polistiren

Bine, nu vei obține un lac de calitate superioară, dar e numai bun pentru a prelucra o scară, o scândură sau alte mărunțișuri de care ai nevoie la țară. Însă chiar și un astfel de lac va proteja lemnul de mucegai și umiditate. Pentru a prepara lacul vei avea nevoie de un recipient de plastic (minim 5 litri), polistiren cât mai dens, solvent (în mod ideal, xilen) și benzină cu cifra octanică 92 sau 95.

Toarnă în recipient 500 ml de benzina și 100 ml de xilen, apoi adaugă pe rând câteva bucăți de polistiren. Ca și în cazul de mai devreme, polistirenul începe să se topească. Adaugă polistiren și amestecă până obții consistența dorită. Apoi lasă soluția să se răcească și prelucrează lemnul cu amestecul obținut.

Citește și: Nu arunca cojile de banană: Ele au 10 întrebuințări despre care nu ai știut