Nu arunca frunzele de sfeclă: 11 lucruri sănătoase pe care le aruncăm în zadar

De multe ori ne grăbim să aruncăm cojile de cartofi, de ceapă, de pepene verde sau miezul de ananas. Fără să ne dăm seama că acestea sunt mai utile decât par. De aceea, astăzi vom discuta despre 11 lucruri sănătoase, pe care le aruncăm în zadar.

1. Cojile de cartofi

Dacă îți plac cartofii fierți, nu te grăbi să îi decojești. Coaja de cartofi îmbunătățește digestia, ajută la eliminarea toxinelor și reduce riscul de dezvoltare a celulelor canceroase în tractul gastrointestinal. Potasiul care se conține în coajă este util pentru cei care țin diete, cât și pentru cei care suferă de hipertensiune.

2. Miezul de ananas

De cele mai multe ori, miezul de ananas este aruncat pentru că e dur și nu foarte gustos. Cu toate acestea, anume în miez se conține cea mai mare cantitate de substanțe utile: vitamina C, fibre, zinc, magneziu și fier. Dar, cel mai important, bromelaina, care ajută intestinele să absoarbă alimentele.

3. Frunzele de morcov

Și această parte este de obicei aruncată, cu toate că este la fel de utilă ca morcovul însuși. Frunzele de morcov conțin vitamina A, vitamina K, potasiu, acid folic, mangan, fosfor, magneziu, vitamina E și zinc. Acestea se pot adăuga în salate, sosuri sau chiftele. Important este să fie moi și curate.

4. Partea verde a prazului

Această parte „inutilă” a prazului poate fi adăugată în salate, supe, umpluturi sau pur și simplu în sandviș. Ea conține multă vitamina B9, care dă energie și putere, îmbunătățind starea generală de bine. Iar concentrația de acid folic, care are un efect benefic asupra sistemului imunitar, este chiar mai mare în această parte decât în ​​partea principală a cepei.

5. Coaja de kiwi

Deși coaja “păroasă” de kiwi nu provoacă dorința de a o mânca, aceasta este foarte delicioasă și este bogată în vitamine (în special vitaminele C, B9 si E) și minerale precum calciul, fosforul sau potasiul. Dar este important să o cureți pentru a evita contaminarea încrucișată.

6. Coaja de pepene verde

Cojile de pepene verde conțin proteine, aminoacizi și pectine. Ele stimulează activitatea sistemului digestiv și optimizează metabolismul. Cojile pot fi zdrobite și adăugate în smoothie-uri sau înghețată. De asemenea, din coji de pepene verde se pot face atât murături, cât și dulceață.

7. Coaja de ceapă

Coaja uscată de ceapă conține o substanță utilă, numită quercetina. Aceasta ameliorează hipertensiunea și calmează procesele inflamatorii. Lucru care o face indispensabilă pentru sistemul circulator. Prin urmare, nu te sfii să macini coaja și să o adaugi, după gust, în salate sau supă.

8. Semințele de pepene galben

Sâmburii de pepene galben conţin o masă bogată de grăsimi sănătoase pentru stomac, dar și multe substanțe utile precum: calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, fosfor, vitamina A, vitamina C, potasiu, săruri hidratante, beta-caroten. Ele pot fi consumate în stare proaspătă sau uscată.

9. Coaja de banană

O coajă de banană este aproape jumătate de banană din punct de vedere energetic, precum și aceeași cantitate de fibre, magneziu, potasiu, antioxidanți, vitamine PP, C, B cât fructul propriu-zis. Fructele confiate sau decoctul pot fi preparate din coajă, adăugând scorțișoară după gust.

10. Cojile de portocală

Cojile de portocale sunt bogate în fibre și vitamina C. Acestea mențin sănătatea inimii și a stomacului, previn diabetul, au potențial antiinflamator și anticangerigen. Dacă știi sigur că fructele nu au fost tratate cu pesticide, le poți consuma în cantități moderate chiar și în fiecare zi.

11. Frunzele de sfeclă

Nu te grăbi să arunci frunzele de sfeclă. Acestea conțin o cantitate mare de colină care normalizează funcționarea ficatului, precum și pectină, care distruge agenții patogeni din intestine. Frunzele pot fi adăugate în salate de legume și supe reci. De asemenea, frunzele de sfeclă roșie sunt bune pentru bolile de inimă, dar și pentru vedere.