Nu arunca dopurile de la sticla de vin: 3 probleme ce pot fi rezolvate cu ajutorul lor!

Ce să faci cu cele câteva dopuri de plută care au rămas pe masă după o seară furtunoasă în care vinul a fost la putere? Ce altceva decât să le arunci? La ce poate folosi un dop? La multe – dacă ești un meșter care se respectă.

Eu niciodată nu am fost. Și aruncam dopurile fără să mă gândesc la utilitatea lor. Dar între timp am descoperit câteva întrebuințări ale acestora, care prind bine în gospodărie. Și de acum înainte, nu mai arunc dopurile niciodată.

Întrebuințări dopuri de plută

#1. Un dop de plută poate fi util la repararea unui sertar stricat

Nu-i mare șmecheria, dar pe cât e de simplă, pe atât e de utilă. În special dacă ai o casă la țară sau un mic atelier în care zăbovești din când în când. Că nu o să-ți montezi un astfel de mâner în casă.

La modul practic, trebuie să tai un dop în jumătate și să-l fixezi de front cu ajutorul unui șurub autofiletant. Dopul din exterior, șurubul din interior, în caz că nu ai făcut asta până acum. Pentru fiabilitate, poți adăuga și un pic de adeziv.

#2. Un dop de plută poate fi util la ascuțirea cuțitelor

Această idee mi-a venit întâmplător, tocmai când fixam dopul de sertar, dar s-a dovedit a fi mai eficientă decât m-am așteptat. Vei avea nevoie de un dop și de un șurub. Bagă șurubul în dop, dar nu până la capăt. După ce ai obținut această confecție serioasă, montează șurubul într-o șurubelniță electrică.

Iar ultimul ingredient al acestei rețete este pasta de lustruit. Aplică pasta pe suprafața dopului punând în funcțiune mașina de înșurubat. În acest fel, pasta va fi distribuită uniform și se va îmbiba în material.

Cu ajutorul acestui instrument improvizat poți întreține cuțitele din atelier și cuțitele dure din bucătărie.

#3. Un dop de plută îți poate proteja degetele de arsuri

De câte ori te-ai fript apucând de capacul fierbinte al unei oale metalice? Ei bine, cu acest truc cât se poate de simplu chinurile tale vor fi lăsate uitării. De altfel, pluta este un material destul de durabil, așa că nu va trebui să schimbi dopul în fiecare lună.

Citește și: De ce să arunci prosoapele vechi de bucătărie, când le poți da o nouă viața? 3 minute și prosoapele sunt ca noi!