Nu arunca cojile de portocală – 15 întrebuințări surprinzătoare ale acestora, la care nu te-ai fi gândit niciodată!

Mirosul îmbietor de portocală este un oaspete binevenit în casa noastră în fiecare iarnă. Familia mea adoră citricele și în aceste câteva luni mai friguroase și mai sărace în vitamine, devorăm kilograme întregi, iar cojile le trimitem cu nepăsare direct la gunoi. Până la urmă, la ce pot fi bune cojile de portocală? Îmi spuneam eu.

Dar curiozitatea a învins ignoranța! Analizând zeci de articole de pe diverse forumuri și platforme, am aflat că aroma pronunțată a cojilor de portocală se datorează limonenului, un compus special din componența uleiurilor sale esențiale. Mai mult decât atât, limonenul e foarte util în grădinărit, având un efect toxic asupra diferitor tipuri de dăunători. Din cauza aromei persistente și intense, aceștia își pierd orientarea în spațiu sau mor.

Și ăsta e doar unul din lucrurile pe care le-am aflat, dar despre cum cojile de portocală pot fi folosite ca nutrienți, odorizante, remediu împotriva țânțarilor sau combustibil pentru foc, vei afla în continuare!

Cojile de portocale – remediu natural contra afidelor

Pentru a salva culturile horticole și de grădină de acești paraziți insensibili, adaugă un pahar de coji uscate și mărunțite de portocală la 10 litri de apă și lasă infuzia să stea timp de 4-5 zile. După care filtrează apa și stropește plantele afectate la fiecare 3 zile. Afidele ar trebui să dispară complet după câteva tratamente.

Cojile de portocale – remediu contra furnicilor

Cojile de portocale se descurcă eficient și cu bunii amici ai afidelor – furnicile. În acest scop, înmoaie o mână de coji uscate în apă, iar peste câteva ore, amestecă conținutul cu ajutorul unui blender și toarnă un pic din amestecul obținut la baza culturilor care nu vrei să fie deranjate de furnici.

Dacă colonia de dăunători s-a instalat chiar în mijlocul grădinii, descoperă vârful furnicarului și împrăștie acest amestec deasupra lui. Ce-i drept, încă nu am testat remediul în propria grădină, dar la vară mă gândesc să încerc.

Coji de portocale – tratament pentru tripși

Infuzia pregătită pentru combaterea afidelor, promite să fie la fel de eficientă contra tizanopterelor, cunoscute popular sub denumirea de tripși. Grădinarii cu experiență afirmă că deja după primul tratament, aceste insecte încep să moară, iar după al treilea, dispar fără urmă. Nu m-am confruntat niciodată cu tripșii, dar îi cred pe grădinari pe cuvânt.

Citește și: Albește dinții și fața: 7 motive să nu arunci niciodată coaja de portocală

Coji de portocale ca să scapi de acarienii de pe plante

Acești păianjeni foarte mici și neobișnuit de dăunători pentru plante, pot fi învinși cu ajutorul unei infuzii din 10 litri de apă, 2 pahare de coji de portocală uscate și mărunțite și 300 de grame de pelin mărunțit, proaspăt cules. Lasă infuzia să stea timp de 4-5 zile, filtrează apa și stropește culturile afectate de acarieni o dată pe săptămână.

Coji de portocală – tratament pentru fluturi albi la varză

Această rețetă am primit-o de la o prietenă, care m-a inspirat, de fapt, să mă informez cu privire la beneficiile cojilor de portocală. Deci, pentru a scăpa de dăunătorii cruciferelor, prepară o infuzie alcătuită din 10 litri de apă, un pahar de coji de portocale uscate și fârâmițate, las-o să stea timp de 3-4 zile și stropește varza pentru a împiedica gărgărițele să depună ouă pe frunze.

Prietena mea efectuează această procedură în fiecare săptămână, pe tot parcursul sezonului și nu găsește nici măcar o singură omidă dăunătoare.

Coji de portocală contra dăunătorilor morcovului (musca morcovului)

Aceeași prietenă mi-a dezvăluit că musca morcovului nu tolerează mirosul de portocală. De aia, pentru a ține dăunătorul cât mai departe de cultură, în fiecare primăvară, ea lasă sub săpătură coji uscate de portocală, care protejează morcovul și reprezintă un îngrășământ natural, în același timp.

Totodată, aceasta m-a atenționat că un rol important îl are și tehnica de udare a culturii. Începând cu luna mai, prietena mea udă morcovii la fiecare 7-10 zile, cu o infuzie din 10 litri de apă și 2-3 mâini de coji uscate de portocale. Deoarece acest dăunător este foarte vivace și poate da până la 3 generații pe sezon, procedura trebuie continuată până la culegerea roadei.

Citește și: Vecina m-a rugat să-i dau cojile de ouă, fără să-mi spună pentru ce. Peste o lună am aflat!

Coji de portocală pentru combaterea viermelui de sârmă

Atunci când nu poți realiza o recoltă decentă de cartofi, morcov sau sfeclă din cauza acestor dăunători nesimțiți, orice metodă e binevenită. Adună iarna cât mai multe coji de portocală și lasă câte o coajă îngropată în sol, chiar lângă cartofi. Viermele de sârmă evită legumele care miros a coji de portocală.

Coji de portocală contra cărăbușilor de mai

Cărăbușul de mai, care atacă rădăcinile delicate ale fragilor de grădină și rădăcinile diferitor puieți, poate fi înfrânt adăugând câteva coji de portocală în sol, atunci când pregătești paturile pentru diferite culturi. Mirosul pronunțat de portocală îl va ține departe pe dăunător.

Coji de portocală contra limacșilor

Ăsta e un caz ceva mai neobișnuit. Mirosul plăcut de portocală nu îi debusolează, ci dimpotrivă îi atrage pe limacși, iar coaja acționează ca o momeală. De aia, pregătește un amestec din apă și coji de portocale. Toarnă soluția în flacoane de plastic cu gâtul tăiat. Îngroapă peturile în pământ, astfel încât marginile lor să fie la nivelul solului, ca limacșii să poată cădea în flacon.

Soluția care îi ademenește trebuie actualizată periodic, din simplu motiv că se adună tot mai mulți limacși acolo. Având un stimul atât de puternic, aceștia uită complet de celelalte culturi.

Citește și: Simplu și ingenios: 10 trucuri pe care le folosesc doar gospodinele adevărate!

Coji de portocală contra pisicilor

În sezonul cald, grădinile se confruntă cu încă un tip de dăunători – pisicile. Acestea nu se sfiază să doarmă chiar deasupra culturilor tale sau să le transforme în toaletă publică. Unii grădinari afirmă că dacă sapi coji de portocale proaspete sau uscate lângă paturi sau printre rânduri, pisicile nu vor mai da buzna acolo.

Apropo, am testat efectul portocalei asupra pisicii mele, stropind-o peste nas cu un pic de suc și toată ziua s-a ținut departe de mine. Dar nu știu ce a supărat-o. Gestul meu nesăbuit sau mirosul. Oricum, rămâne de văzut la vară dacă protecția contra pisicilor chiar funcționează.

Coji de portocală – remediu contra țânțarilor

Iată că am ajuns la insectele care dăunează mai mult oamenilor, decât vegetației. Se pare că mirosul acid de portocală nu e deloc pe placul țânțarilor și dacă te ștergi cu o coajă proaspătă de portocală peste zonele deschise ale corpului, acestea vor rămâne intacte. Cu toate astea, persoanele care suferă de alergii ar trebui să fie atente cu un astfel de remediu.

Îngrășământ din coji de portocale

Cojile de portocale sunt bogate în potasiu, calciu, magneziu, fosfor și alți compuși utili, pe care orice plantă ar fi bucuroasă să-i asimileze după descompunerea lor. Pentru a crește fertilitatea solului, e suficient să arunci coji de portocale pe suprafața acestuia. Deși am întâlnit și opinii diametral opuse. Rămâne de văzut.

Citește și: Piersica era cât cireașa: iată cum arătau legumele și fructele în urmă cu 10 000 de ani

Cojile de portocale – difuzor natural de aromă

Lasă câteva coji de portocale pe rafturile din dulap și alte suprafețe ca să combați mirosul de mucegai și alte mirosuri neplăcute. Metoda chiar funcționează, însă doar atunci când schimbi cojile cu regularitate.

Cojile de portocală – odorizant natural pentru toaleta din curte

Va trebui să pregătești o infuzie din 2 litri de apă, un pahar de coji de portocală, câteva bețișoare de scorțișoară, cuișoare măcinate și vanilie. Soluția se toarnă într-un recipient deschis, care se lasă la podeaua toaletei sau într-un recipient cu spray pulverizator.

Coji de portocale în loc de combustibil

Cea mai neobișnuită întrebuințare a cojilor de portocale pe care am reușit să o găsesc. Adăugând coji uscate de portocale pe foc, poți menține reacția chimică activă, făcând flacăra să se aprindă mai intens. Dar asigură-te că cojile sunt foarte uscate, altfel riști să o pățești, trezindu-te cu un miros înțepător, în loc de aroma fină de portocale.

 

Abia aștept să vină primăvară ca să am posibilitatea să pun în aplicare toate trucurile enumerate mai sus. Tu ce părere ai despre ele și cum folosești cojile de portocală în viața de zi cu zi și în activitățile de grădinărit?

Citește și: De ce n-ai știut până acum? Bananele albastre, cu gust de vanilie. O revelație pentru gustul tău!