Nu arunca cojile de banană: Ele au 10 întrebuințări despre care nu ai știut

Toată lumea adoră bananele. Ele sunt relativ ieftine, sunt gustoase, sunt sănătoase și au o mulțime de beneficii plăcute. Dar pe lângă întrebuințarea convențională a lor, bananele au o groază de utilizări despre care nu ai știut. În special cojile lor. Despre 10 asemenea întrebuințări vom discuta în continuare.

1. Redau strălucirea argintului 

Cojile de banane pot fi folosite pentru a lustrui diferite articole din argint. Argintul se înnegrește cu timpul și trebuie lustruit. Pentru a face acest lucru, mărunțește o coajă de banană în blender și amestecă cu apă până obții consistența pastei de dinți. Aplica pasta pe o lavetă cu textură moale și freacă metalul până negreala începe să dispară. Apoi, îndepărtează resturile de banană și lustruiește suprafața cu o cârpă uscată.

2. Oferă o strălucire mată pantofilor

Această metodă e numai bună pentru pantofii din piele naturală și artificială, precum și pentru cizmele de cauciuc. Șterge suprafața netedă cu o cârpă moale pe care ai aplicat în prealabil pasta despre care am vorbit mai devreme sau pur și simplu folosește o coajă de banană proaspătă. Apoi lustruiește pantofii cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă uscată.

3. Albesc dinții 

Nici vorbă de albire cu bicarbonat, sare, cărbune activat, peroxid de hidrogen sau alți agenți abrazivi care atacă smalțul! Tot de ce vei avea nevoie este puțină răbdare și o simplă coajă de banană. Banana se decojeşte, iar dinţii se freacă atent cu partea din interior a cojii timp de 15 minute. Ulterior, spală-ți dinții în mod obișnuit pentru a îndepărta resturile. Repetă procedura în fiecare zi, timp de 2 săptămâni. Mineralele din coajă, precum potasiul, calciul, magneziul, manganul și fosforul, întăresc gingiile și contribuie la albirea dinților.

4. Îndepărtează așchiile

Dacă o așchie de lemn a pătruns adânc sub piele și nu o poți scoate cu acul sau cu penseta, pune pe zona afectată o bucată de coajă de banană și prinde-o cu un plasture timp de 24 de ore. Enzimele din componența bananelor facilitează îndepărtarea așchiilor datorită efectului antiinflamator.

5. Te scapă de negi

Ca să scapi de negi, freacă negii în fiecare dimineață cu partea interioară a unei coji de banană. Iar noaptea, acoperă negii cu un plasture și cu o coajă de banană exact ca în cazul așchiilor. Primele rezultate se fac observate după o săptămână de tratament.

6. Calmează arsurile

Dacă stai mult la soare, riști să o pățești. Femeile care au avut probleme cu tenul știu că banana are un efect de regenerare mai bun decât loțiunile de îngrijire a pielii. Compușii ei au proprietăți antiinflamatoare, calmante, regenerante, care refac bariera hidrolipidică a dermei, hidratează pielea și protejează membranele celulare de efectul reacțiilor oxidative. Coaja de banană calmează iritațiile provocate de soare, zgârieturi, înțepături și arsuri ușoare.

7. Tratează acneea și psoriazis

Mai bine zis, minimizează efectul acestora. Cojile de banană ameliorează mâncărimea, durerea și uscăciunea. Compușii ei hidratează pielea, întăresc membranele celulare ale pielii, au efecte antiseptice și antibacteriene și se descurcă excelent cu acneea.

8. Netezesc ridurile

Pentru netezirea ridurilor, amestecă o lingură de ulei de pește cu o lingură de miere. Aplică pasta pe o coajă de banană și tratează zonele afectate. Masca poate fi aplicată la 3-5 zile și este ideală pentru curățarea pielii de impurități, are efecte antiseptice și antibacteriene, menține tenul hidratat și contribuie la reducerea ridurilor.

9. Cresc fertilitatea solului

Cojile de banane sunt bogate în potasiu, calciu, magneziu, fosfor și alți compuși utili, de care orice plantă are nevoie pentru o dezvoltare normală. Pentru a crește fertilitatea solului, e suficient să arunci cojile de banană în grădină sau să prepari o infuzie cu care să stropești solul.

10. Ajută împotriva afidelor

Pentru a salva culturile horticole și de grădină de acești paraziți insensibili, adaugă un pahar de coji uscate și mărunțite de banană la 10 litri de apă și lasă infuzia să stea timp de 4-5 zile. După care filtrează apa și stropește plantele afectate de dăunători la fiecare 3 zile. Afidele dispar complet după câteva tratamente. Iar plusul e că nu ai nevoie de chimicale.

Citește și: Tot ce NU știai despre uleiul de măsline. Află la ce folosește, în afară de gătit!