Nu are dreptul să facă asta: 4 fraze ale agentului de pază care nu trebuie să te descurajeze!

Toată lumea adoră să facă cumpărături. De regulă, vizita la magazin este o experiență plăcută și relaxantă, chiar și atunci când ai multe locuri goale prin buzunar. O plimbare printre rafturile magazinului este o adevărată desfătare, care îți permite să scapi temporar de grijile cotidiene. Dar deseori această desfătare este redusă la zero de agenții de securitate care se poartă vulgar și își asumă prea multe. Hai să vedem ce poate și ce nu poate face un agent de securitate la adresa ta, atunci când ești la cumpărături.

#1. Arătați ce aveți în geantă!

Agentul de securitate nu are dreptul să te percheziționeze! Nici la intrare, nici la ieșire, nici în magazin, nici măcar dacă există suspiciunea că ai furat ceva. Da, el te poate ruga amabil să arăți ce ai în geantă, dar la fel de amabil îl poți refuza. Doar ofițerii de poliție îți pot percheziționa geanta, în conformitate cu legea și în prezența martorilor.

Așa că dacă ai dat peste un nătărău care o face pe deșteptul, nu ezita să-i amintești de acest lucru. Întreabă-l care e motivul acestei solicitări și dacă nu te lasă în pace, dar nu vrei principial să deschizi geanta, propune-i să cheme poliția. De regulă, când aud de poliție 99 % își amintesc de regulament.

Dacă vrei să mergi pe calea pașnică de soluționare a conflictului și ai deschis geanta, reține că paznicul poate inspecta doar vizual conținutul ei. Nici vorbă de hoinăreală prin buzunare.

#2. În magazinul nostru nu e permisă intrarea cu geantă!

Pe bune? Întreabă-l în ce țară sau pe ce planetă trăiește. Deci practic, te transformă în infractor/infractoare până a intra în magazin. Codul civil nu permite magazinelor să-și inventeze propriile reguli.

Cheamă administrația magazinului și cere să-ți arate regulamentul sau legea în baza căreia a apărut această interdicție. Pentru că nu întotdeauna paznicii se fac vinovați, ei doar își fac meseria. Dacă în continuare nu-ți permit să intri în magazin, cheamă poliția.

Deci nu întotdeauna poți să lași geanta/rucsacul în dulapul de la intrare pentru că poți să ai bani, lucruri, acte sau hârtii valoroase acolo și administrația magazinului nu poartă răspundere pentru securitatea lor. Dar justificările contează mai puțin, atât timp cât nu există nici un temei legal ca agentul de securitate să-ți restricționeze intrarea.

#3. Vă trebui să mergeți cu noi, doamnă/domnule!

În momentul în care ești suspectat că ai furat bunuri, ai trei opțiuni, fie mergi cu ei și le arăți conținutul rucsacului ca să se convingă că nu ai furat nimic (doar inspectare vizuală), fie refuzi să le arăți rucsacul, dar le propui să aruncați împreună o privire pe camerele de luat vederi, fie le spui să cheme poliția sau o chemi de sine-stătător.

Agentul de securitate nu are dreptul să te percheziționeze și nu are dreptul să aplice forța fizică decât pentru a preveni o crimă sau pentru a se auto apăra. Încălcarea este pasibilă de o amendă sau închisoare.

#4. Nu aveți voie să fotografiați sau să filmați în magazin!

Acest lucru intră în contradicție cu constituția. Magazinul o fi el privat, dar e deschis publicului și în interiorul lui se aplică regulile domeniului public. Deci poți să filmezi și produsele și agentul de pază și administratorul dacă vrei.

Citește și: Tocmai te-au tras pe sfoară: 5 trucuri folosite de ospătari ca să cheltui mai mult decât ai planificat!