Observă oportunitățile: 3 principii de bază pe care le urmează oamenii norocoși

Cunosc destul de mulți oameni al căror noroc e mult mai mare în comparație cu al celor din jur. Într-un cuvânt, ei sunt acei oameni pe care alții îi numesc cu invidie „norocoși”.

Care e secretul lor? S-au născut sub o stea norocoasă, iar noi muritorii de rând trebuie să ne resemnăm cu asta și să fim mai puțin invidioși?

Oare zeii zâmbesc doar celor aleși, iar noi nu putem influența în niciun fel acest lucru?

Oamenii de știință sunt de altă părere.

Richard Wiseman, un cunoscut psiholog, profesor la Universitatea din Hertfordshire, a cercetat mai detaliat fenomenul norocului. În cartea sa cea mai vândută, The Luck Factor, Wiseman explică ce îi face pe unii oameni să fie norocoși, iar pe alții nu.

Oamenii nu devin norocoși cu ajutorul unei baghete magice. Fiecare dintre noi e capabil să atragă mai mult noroc în viața sa.

După câțiva ani de interviuri și experimente efectuate, cu participarea a peste 400 de voluntari, Wiseman a ajuns la o concluzie destul de neașteptată: în opinia sa, noi suntem creatorii propriului noroc. Și a evidențiat principiile de bază ale creării norocului.

Așadar, noi toți, doar dacă dorim, suntem capabili să avem mult mai mult succes și noroc în viață.

Rezultatele cercetărilor sale au demonstrat că norocul nu e o superputere magică sau, să zicem, rezultatul unei șanse oarbe. Și cu atât mai mult, nimeni nu se naște norocos sau ghinionist.

„Deși oamenii norocoși și ghinioniști aproape că niciodată nu își dau seama ce anume le provoacă norocul sau ghinionul, de fapt, cea mai mare parte a norocului depinde direct de propriile gânduri și comportament”, scrie Wiseman.

Studiile sale arată că oamenii norocoși își creează propriul noroc, ghidați de trei principii de bază:

– Ei nu ratează ocazia de a comunica cu cei din jur;

– Ei pot observa oportunitățile disponibile și le pot crea atunci când au această posibilitate;

– Ei au o atitudine filosofică față de problemele vieții, ceea ce le permite să învețe din ele.

Cercetarea sa revoluționară ne arată că fericirea este întotdeauna în mâinile noastre, doar dacă, desigur, suntem gata să acordăm atenție acestor trei principii.

Oamenii norocoși nu ratează ocazia de a vorbi

Acestor oameni nu le este frică să întâlnească oameni noi, pentru că știu: oamenii noi sunt întotdeauna oportunități noi, iar oportunitățile noi sunt bune.

Wiseman își amintește de un participant la acest experiment, care a decis că ar trebui să încalce obiceiul său de a comunica cu aceleași persoane la petreceri, întâlniri etc.

Luând această decizie, el începuse să acționeze în felul următor: înainte de a merge la eveniment, el alegea o anumită culoare și, după aceea, se apropia și comunica doar cu acei oameni, care erau îmbrăcați în haine de culoarea aleasă de el. Comunica chiar și cu cei care îi erau absolut necunoscuți!

Oamenii norocoși, de regulă, sunt extrovertiți și le place să comunice cu ceilalți și să stabilească noi conexiuni. Înconjurați de alți oameni, ei nu își limitează cercul social doar la oamenii pe care îi cunosc. Sunt gata să discute cu oricine.

Oamenii norocoși văd oportunitățile pe care alții nu le observă

Pentru a descoperi această abilitate la oamenii norocoși, Wiseman a realizat un experiment foarte simplu și amuzant. El a rugat participanții să răsfoiască un ziar și să afle câte fotografii au fost tipărite în el. Aceasta a fost o sarcină simplă și plictisitoare, care, la prima vedere, nu a avut nimic de-a face cu norocul.

Grupului de oameni ghinioniști i-a luat aproximativ două minute pentru a afla numărul total de fotografii … cei mai norocoși oameni au reușit în două secunde.

De ce?

„Pentru că pe a doua pagină a ziarului era scris un text: „Nu mai numărați. În acest ziar sunt 43 de fotografii”. Acest mesaj ocupa jumătate de pagină și a fost tipărit cu litere uriașe. Era imposibil să nu-l observi, dar, de regulă, oamenii ghinioniști îl treceau cu vederea, pe când cei norocoși îl observau imediat”, scrie Wiseman.

Și asta nu e tot.

Pentru a face experimentul și mai interesant, cam pe la mijlocului ziarului, a fost scris un alt mesaj, cu litere mari: „Nu mai numărați, spuneți experimentatorului că ați văzut acest mesaj și veți primi 250 de dolari”. Și din nou, nimeni din grupul de oameni ghinioniști nu au observat acest text, pentru că erau prea dornici să numere fotografiile.

Oamenii norocoși practică „gândirea contrafactuală”

Gândirea contrafactuală este gândirea care contravine faptelor. Psihologii folosesc adesea acest termen când vorbesc despre capacitatea noastră de a reprezenta ceea ce s-ar putea întâmpla în locul celor întâmplate.

În cazul oamenilor norocoși, acest termen înseamnă că atunci când apare vreo problemă în viață, ei interpretează în așa mod evenimentul dat, încât ei cred că de fapt sunt norocoși.

Într-unul din experimentele psihologice, Wiseman le-a cerut participanților, să-și imagineze că au fost răniți în timpul unui jaf bancar.

Cum credeți că ar reacționa oamenii norocoși și ghinioniști în așa situație? Iată ce spune cercetătorul:

„Oamenii ghinioniști spuneau că, aflându-se în așa situație, ar crede că au avut un mare ghinion, fiind că se aflau în bancă, în timpul acestui jaf. Oamenii norocoși erau de părere că, odată ce s-ar afla în această situație, ei s-ar considera norocoși, fiindcă au fost doar răniți, pe când putea să se întâmple ceva și mai grav.

După cum a comentat un participant din grupul oamenilor norocoși, „M-aș considera norocos, fiindcă puteam fi ucis. Și, ulterior aș fi putut vinde drepturile pentru povestea mea în ziar și aș câștiga și câțiva bani”.