Negativismul este contagios: înconjoară-te de oameni buni, dacă vrei să fii și tu așa

Atitudinea psihică este contagioasă, mai ales în cadrul unei comunicări de lungă durată. Totul vine de la faptul că în creierul nostru există așa numiții neuroni reflectori, responsabili de empatie, care ne permit să ne punem în locul altei persoane. Deși această capacitate este benefică, ea are și partea negativă: noi reflectăm nu doar binele, dar și răul.

Negativismul naște negativism

Chiar dacă noi nu recunoaștem asta, cercetarea efectuată de Universitatea din Indiana a descoperit că părerile altora ne influențează, inclusiv comportamentul.  În plus, părerile negative au un impact mai mare decât cele pozitive.

În cadrul experimentului, participanții au apreciat diverse produse. Ulterior, aceștia și-au împărtășit reciproc opiniile ( atât pozitive, cât și negative). Cercetătorii au stabilit că recenziile negative le influențau pe celelalte: dacă părerea era rea din start, ea devenea și mai rea pe parcurs, iar dacă era bună, se transforma în una rea.

Tristețea se răspândește ca un virus

Psihologii de la Universitatea Harvard au analizat legătura dintre starea emoțională și relațiile dintre oameni. Ei au acordat atenție nu la exploziile de emoții pe care le avem în timp ce ne împărtășim sentimentele cu alții, ci la influența stării noastre emoționale asupra psihicului celor dragi.

Ei au stabilit că răspândirea emoțiilor are loc asemenea unei infecții virale, iar tristețea se transmite mai ușor ca bucuria. Altfel spus, un prieten vesel ne îmbunătățește starea de bucurie cu 11%, în timp ce tristețea ne-o dublează.

Psihologii au asociat emoțiile negative cu gripa: cu cât mai mulți prieteni infectați avem, cu atât e mai mare probabilitatea să ne îmbolnăvim.

Dispoziția proastă e la fel molipsitoare

Noi observăm imediat dipoziția proastă și agresivitatea, iar creierul reacționează la ele în mod său.  Comunicarea cu o astfel de persoană începem s-o percepem ca o brutalitate și în rezultat căpătăm și noi o dispoziție proastă.

Au demonstrat asta psihologii de la Universitatea din Florida. Participanții au fost puși să comunice cu anumiți parteneri aleși la întâmplare. S-a stabilit că cei care au fost întâmpinați cu brutalitate, s-au comportat așa cu următorul partener. În plus, o astfel de dispoziție se poate menține și pentru o săptămână.

Înconjoară-te de oameni pozitivi

Vrei nu vrei, dispoziția celorlalți te influențează. De aceea, este foarte important să te ferești de oamenii negativi.

Dacă vrei să fii tu o persoană pozitivă, agreabilă și bună cu ceilalți, contactează cât mai des cu astfel de persoane.

Sursa