N-o tunde! Veterinarii spun 7 lucruri pe care să nu le faci, îngrijind o pisică

Statisticile arată că pisicile vagaboande trăiesc de 3 ori mai puțin decât pisicile cu un stăpân, ceea ce înseamnă că fără grija omului acestea nu pot trăi. Însă și modul în care sunt îngrijite de om nu întotdeauna este cel mai potrivt, iar uneori și dăunător. Iată câteva sfaturi de la veterinari pentru cei care vor să adopte o pisică sau care vor să-și repare greșelile.

1. Un bol pentru mâncare prea mic

Mustața pisicii nu trebuie să se atingă de marginea bolului și să nu fie foarte adânc, astfel încât pisica să nu aibă capul cu totul băgat în el. Dacă nu-i va fi comod să mânânce, pisica pur și simplu va lua mâncarea și o va pune pe podea.

2. Bolul cu apă la distanță

Pisicile preferă apa rece și curată. Dacă bolul cu apă va fi prea aproape de cel cu mâncare, apa din el se va murdări foarte repede cu resturi de mâncare și puf de pisică. Din această cauză felina nu va mai bea apa de acolo. Oricum ar fi, schimbă apa pisicii cât de des poți.

3. Nu lăsa pisica să doarmă pe calorifer

Pisicile preferă să facă asta, însă poate fi dăunător pentru ele. Dormitul vreme îndelungată pe un calorifer prea fierbinte poate duce la supraîncălzirea organelor interne. Riscul e mai mare în cazul pisicilor chele, cu blană scurtă sau de dimensiuni mari. Ca să eviți această situație, pune o pătură pe calorifer.

4. Tunsul pisicii

Tunsul este un stres pentru pisică. La acest pas se recurge doar în cazuri excepționale, cum ar fi formarea nodurilor în blană sau o intervenție chirurgicală. Pentru ca să reduci cantitatea de puf ce cade, cea mai bună metodă este pieptănatul zilnic.

5. Muți mâncarea de pisici în alt recipient

Ambalajul original al mâncării pentru pisici este creat în așa fel încât mâncarea să nu se usuce și să nu piardă calitățile nutritive. Prin urmare, nu se recomandă să muți mâncarea în altceva. Din același motiv, evită să cumperi mâncare pentru pisici fără ambalaj.

6. Ai luat un animăluț mai mic în casă

Să aduci un papagal, un hamster, pești sau șopârle în casa în care trăiește o pisică nu se recomandă. Specialiștii spun că mai devreme sau mai târziu în pisică se va trezi instinctul de prădător. Prietenia între ei este imposibilă, deși ție ți s-ar părea că există șanse.

7. Închizi ușile în casă

În mod natural, pisicile au nevoie de libertate și de un spațiu deschis. Felina va fi mult mai fericită, dacă ușile în casă vor fi deschise. Apropo, acesta este motivul din care pisicile încearcă să-ți deschidă ușa când ești în camera de baie.