N-o mai lăsa să fiarbă! Iată cum prepari corect cafeaua ca să-i savurezi gustul adevărat: 7 pași esențiali

O ceașcă de cafea dimineața este pentru mulți dintre noi garanția unei zile productive. Pentru ca băutura să fie perfectă, trebuie să o prepari corect. Gustul ei depinde de cele mai neînsemnate, la prima vedere, detalii, cum ar fi temperatura apei, modul de măcinare a cafelei, viteza de înfierbântare a ibricului ș.a. În Orient, se crede că în timpul preparării, trebuie să avem doar gânduri bune, altfel gândurile proaste vor strica gustul cafelei.

Așadar iată cum prepari corect cafeaua pentru a o descoperi toată savoarea ei.

1. Apa potrivită

Cafeaua trebuie neapărat să fie fiartă în apă curată, iar asta înseamnă cu nu din cea care curge direct de la robinet. Vei avea nevoie de apă îmbuteliată sau filtrată, inclusiv și acasă.

2. La foc mic

Pentru a bea cea mai bună cafea va trebui să te trezești un pic mai devreme. Cafeaua turceacă nu iubește graba. Ibricul trebuie pus la un foc mic sau chiar s-o ții în mână la distanță de foc.

3. Ibricul potrivit

Ibricul ideal pentru cafeaua ideală are un fund larg și o gură de 2 ori mai îngustă. Cu cât este mai larg fundul cu atât mai bine se va înfierbânta băutura. Iar grosimea pereților, de exemplu a unui ibric de cupru, trebuie să fie de cel puțin 1,5 mm.

Contează și volumul vasului. De exemplu, dacă o să-ți faci o porție de 100 ml, ia-ți un ibric de 150 ml, nu mai mare.

4. Sarea

Puțini cunoasc că sarea oferă gust nu doar bucatelor, dar și cafelei. E nevoie doar de câteva firicele de sare, a căror gust n-o să se simtă, dar care o să intensifice savoarea băuturii. Se recomandă sarea obișnuită, fără iod.

Bineînțeles, poți adăuga un vârf de scorțișoară sau piper. De asemenea, poți prăji un pic boabele cu unt, înainte să le macini.

5. Zahărul

Dacă vrei să bei cafeaua cu zahăr și condimente, specialiștii recomandă să amesteci le amesteci pe toate înainte să le pui în apă. Alege zahărul de trestie în locul celui alb.

Preparare

-Pune cafeaua în ibric, adaugă componenetele uscate ( zahăr, condimente) și toarnă jumătate din apa pură, la temperatura camerei.

-Așteaptă un pic, până nu vei ma vedea bule de aer la suprafață.

-Acum toarnă cealaltă cantitate de apă, în care poți dizolva în prealabil componentele lichide (lapte, miere). Ai grijă ca să rămână spațiu în ibric, pentru momentul în care se va ridica spuma.

-Ține ibricul la foc mic, iar peste un minut amestecă, pentru evitarea cocoloașelor. În continuare, nu vei mai amesteca.

-În niciun caz să nu lași cafeaua până începe să clocotească sau să dispară spuma, vei strica băutura, iar gustul adevărat se va pierde. Imediat ce spuma începe să se ridice toarnă cafeaua în ceașcă.

-Așteaptă 2-3 minute ca băutura să închege gustul, iar zațul să coboare la fund. Acum nu-ți rămâne decât s-o savurezi.