Mușcata: ghid complet de îngrijire a acestei plante

Mușcata este una dintre favorite printre plantele de cameră. Ea nu necesită o îngrijire deosebită, are flori frumoase, colorate și împrăștie un miros îmbietor. În plus, planta este rezistentă și verificată în timp. Este cea mai bună alegere pentru începători!

Descriere

Mușcata se găsește în toată lumea sub forma a circa 400 de specii. În traducere, din limba greacă, denumirea acestei plante înseamnă „cocor”.

Frunzele mușcatei sunt moi, lăsate, de formă rotunjită. Florile sunt mari și bogate. Pot fi de culoare albă, roz, roșie și violetă. Înălțimea plantei este de până la 50 cm, poate trăi fără a fi mutată 8-15 ani. Primele semne de îmbătrânire apar la 6-7 ani. Perioada de înflorire – vara și primăvara, timp de 1-1,5 luni.

Proprietăți benefice

Unele specii de mușcată miroase a nucșoară, ananas, trandafir, mentă, lămâie sau portocală. Funzele roz de geranium deseori sunt folosite în bucătărie, la rețetele de jeleu sau chec.

Uleiul eteric de mușcată poate fi utilizat în calitate de tonic, deodorant sau remediu diuretic. Este bun în caz de cicatrici și pete pe piele. Frunzele de această plantă se folosesc și pentru infuziile de ceai. Florile mărunțite contribuie la oprirea sângerării.

Soiuri

Există mușcată obișnuită sau zonală, curgătoare, parfumată sau regală. Toate pot crește atât în ghiveci, cât și în grădină, la aer liber. Totuși, există mici diferențe nu doar de aspect, dar și de îngrijire. Unele sunt mai rezistente la frig, altele mai puțin. Se mai deosebesc și prin miros, perioadă de înflorire și mediu propice de creștere( afară sau în casă).

Plantarea

Mușcata poate fi pusă în grădină cu condiția că iarna o vei transplanta în ghiveci și o vei aduce în casă. Totuși, cea mai sigură cale este să te comporți cu ea ca și cu o plantă de cameră. Dacă o să-i asiguri necesarul de îngrășăminte și lumină, ea va fi înflorită aproape tot anul. Atunci când o cumperi, asigură-te că planta este sănătoasă, nu are uscăciuni sau dăunători. Pune-o într-un loc unde soarele luminează cel puțin 4-6 ore pe zi.

Îngrijirea

Udă mușcata din abundență, dar ai grijă ca între udări substratul să se usuce bine. Astfel, vei evita putrezirea rădăcinilor. Taie frunzele și crenguțele uscate, așa vei stimula apariția unora noi. În perioada creșterii și înfloririi, adaugă îngrășăminte o dată la două săptămâni. Iarna planta nu necesită hrănire suplimentară.

Mușcata care a stat vara în aer liber se aduce în încăpere toamna târziu, până la începutul primăverii.

Îmbolnăvire

Dacă frunzele se îngălbenesc, cauza poate fi udatul prea rar sau prea des. Totodată, poate fi vorba și de lumină insuficientă.

Dacă rădăcinile putrezesc, fă o pauză mai mare între udări și asigură-te că substratul s-a uscat în totalitate.