Mulți români le au în casă: 5 plante toxice de care trebuie să te ferești!

Florile de cameră sunt o adevărată comoară pentru locuința fiecăruia din noi. Ele purifică aerul, îmbogățesc locuința cu oxigen, înfrumusețează interiorul și ne bucură plămânii, ochii și sufletul. Dar pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt de periculoase. Cel puțin o parte din ele. Iată 5 flori pe care nu trebuie să le ții în apartament.

1. Monstera

Monstera poate crește până la dimensiuni impresionante și reprezintă un izvor nesecat de oxigen. Nu e de mirare că poate fi întâlnită nu numai în grădini publice, ci și în casele multora din noi.

Sucul ei poate provoca iritații cutanate și dereglări ale sistemului digestiv, iar frunzele plantei sunt acoperite cu ace minuscule, aproape insesizabile, care atacă membrana, provocând iritații și arsuri. Prin urmare, dacă vrei să păstrezi planta în apartament, folosește mănuși atunci când ai grijă de ea.

2. Dieffenbachia

O altă plantă spectaculoasă, cu frunze mari, cărnoase și strălucitoare. Dar pe cât e de frumoasă, pe atât e de primejdioasă. Dieffenbachia este periculoasă din cauza sevei sale, care se eliberează în momentul în care îi tai frunzele sau rădăcinile. Seva poate provoca arsuri și iritații severe. Mai mult decât atât, dacă un copil sau un animal de companie o va încerca la gust, el riscă să sufere o intoxicație acută.

3. Euphorbia

Familia Euphorbia cuprinde peste 2000 de specii de plante, inclusiv flori care cresc în condiții de casă. Însă pe lângă aspectul exotic, arătos și aparent inofensiv, aceste plante sunt destul de periculoase, deoarece frunzele și tulpina lor conțin un lichid lăptos și toxic (latex), ce se scurge din tăietura oricărei ramuri. Sucul provoacă arsuri și iritații de piele, iar atunci când este ingerat, chiar și intoxicații acute.

4. Clivia

Clivia înflorește o dată sau de două ori pe an. Dar cum înflorește! Această plantă cu inflorescențe portocalii și frunze verzi este foarte ademenitoare și primejdioasă. Seva acesteia conține licorină, un alcaloid cristalin toxic, care poate provoca grețuri și chiar paralizie, dacă este consumat în cantități mari. Prin urmare, o astfel de floare nu are ce căuta în apartamentul tău dacă ai copii mici sau ții animale de companie.

5. Pachypodium Lamerei

Această floare este originară din Africa și amintește de un palmier. Trunchiul ei conține un suc periculos, compus din alcaloizi și toxine. Iar spinii încearcă să te prevină despre acest lucru. Dacă sucul pătrunde pe membrana externă a ochiului, există risc de orbire, iar dacă pătrunde în sânge, toxinele pot provoca un stop cardiac.

Fii atent atunci când alegi plantele cu care vrei să te înconjori. Asemenea oamenilor, acestea pot fi mai periculoase decât par la prima vedere.

Citește și: Florile fericirii: 10 plante care vor aduce banii și norocul în casa ta!