Metoda KonMari de organizare mi-a schimbat viața: 5 sfaturi care merită preluate neapărat

Urăsc să fac ordine! Sau mai bine spus, uram să fac asta într-atâta încât din primul meu salariu, primit la 19 ani, mi-am cumpărat mașină de spălat vase. Peste un an am apelat la o femeie de serviciu care să mă ajute. Puteam să nu am bani de mâncare, dar să plătesc pe cineva care să-mi facă ordine în casă. Îți imaginezi ce ură nebună aveam?

Aveam și o teorie la acest capitol: munca lui Sisif! Pierzi timpul pe ceva ce se va distruge în câteva clipe. Trebuie să faci curățenie veșnic și veșnic e dezordine. De aceea, întotdeauna am citit despre metode de optimizare a acestui proces anevoios pentru mine și nu în zadar. Acum chiar îmi place să fac ordine!

Marie Kondo este cel mai plătit din lume trainer japonez, care ajută oamenii să-și organizeze eficient spațiul. Metoda ei mi-a schimbat viața. Uite câteva dintre sfaturile ei…

1. Lăsăm doar ceea ce ne este drag

Cel mai frecvent, problema dezodinii pornește de la faptul că avem prea multe lucruri. Majoritatea dintre ele nici nu le folosim. Marie ne îndeamnă să alegem doar pe cele dragi, utile și necesare, iar restul să le dăruim sau să le aruncăm. La fel, ea zice că în casă trebuie să rămână doar ceea ce ne aduce bucurie.

2. Ordonăm pe categorii

Marie recomandă să facem ordine nu pe camere, ci pe categorii. De exemplu, să aduni într-un loc toate produsele cosmetice și să faci ordine în ele. La fel se procedează și cu hainele, vesela sau cărțile.

3. Scapă de cadourile care și-au făcut efectul

Sfatul meu preferat este: nu trebuie să păstrezi cadourile care ți-au provocat cândva emoții pozitive și se asociază cu o persoană dragă, dacă nu sunt funcționale și acum nu te mai bucură ca în prima zi. Mai bine oferă-i-le cuiva, care are mai mare nevoie de ele. Nu te teme că superi pe cei ce ți le-au dăruit.

La fel procedează și cu felicitările sau cărțile pe care n-ai de gând să le recitești. Poți vinde unele lucruri la prețuri simbolice, vei putea cumpăra ceva nou în schimb, care îți va aduce emoții pozitive.

4. Alegem locul de depozitare

Păstrează lucrurile acolo unde e comod să le pui, dar nu de unde e comod să le ei. Pentru că ai suficientă motivație să ei ceva, dar nu ai suficientă motivație să pui ceva la loc. De aceea, trebuie să fie maximal de simplu să pui lucrurile la locul lor.

5. Învățăm să împăturim

Lucrurile trebuie să stea vertical și nu orizontal, așa e mult mai ușor să le găsești. La fel, ele trebuie să fie bine aranjate, așa încât să nu se împrăștie când rămân puține. Nu cumpăra separatoare speciale. Folosește cutii de la încălțăminte!

Această metodă de aranjare, nu necesită periodic să rearanjezi totul. De obicei, așa cel mai bine se menține ordinea.

Sursa