Metoda 20/10: Respectă această regulă și nu va trebui să mai faci curat!

Cu toți vrem să avem o casă frumoasă. Iar o casă frumoasă înseamnă mai întâi de toate o casă curată. Bazele menajului sunt transmise din generație în generație și nu trebuie ignorate. Dar nici să exagerăm nu e bine. Pentru omul contemporan, super grăbit și ocupat, să dedice o zi întreagă curățeniei este un gest greu de imaginat. De aceea, decât să faci ordine o zi întreagă, e mai simplu să o păstrezi. Cum poți face acest lucru? – Respectând regula 20/10. Iată ce în ce constă aceasta.

În ce constă regula 20/10?

Această regulă spune că alocând curățeniei câte 20 de minute în fiecare zi, nu va trebui să-ți petreci weekend-ul făcând curat. De regulă, 20 de minute sunt suficiente pentru spăla vesela, a șterge praful și a da cu aspiratorul. Iar dacă respecți această regulă în fiecare zi, nu va fi nevoie să mărești timpul alocat. Decât dacă dorești! Dar, atenție. După 20 de minute de lucru trebuie să iei o pauză de 10 minute.

Adevărul e că întotdeauna este mai bine să faci măcar unele lucruri decât să nu faci nimic. Iar cei care urmează regula sunt adesea surprinși de cât de multe reușesc să facă în această perioadă scurtă de timp. Împărțirea unei sarcini mari în subsarcini mici, dar clare, ne ajută să ne concentrăm pe ceea ce putem face, în loc să ne concentrăm pe ceea ce cu siguranță nu putem face. Iată cum poți aplica regula în fiecare zi!

Cum să aplici regula 20/10?

1. Împarte sarcinile mari, în sarcini mai mici. De exemplu, în loc de un obiectiv mare: – Astăzi voi face curat la bucătărie stabilește mai multe obiective mici: – Voi șterge masa și blatul de bucătărie; – Voi da rapid cu aspiratorul; – Voi curăța aragazul de grăsime; etc. 

2. Nu amâna pe mâine ceea ce poți face acum. De exemplu, nu aștepta să se adune o grămadă de rufe murdare în coș, curăță cada imediat după ce ai făcut baie, șterge masa și spală vasele imediat după ce ai mâncat, spală cana de cafea după ce ai băut, șterge praful de pe raft atunci când l-a observat etc.

3. Pune lucrurile la locul lor. Este esențial ca fiecare lucru să aibă locul lui. Dacă nu ai loc pentru un anumit obiect, înseamnă că nu ai nevoie de el. Acest principiu va scurta semnificativ timpul necesar pentru curățenie.

4. Folosește timpul de așteptare în avantajul tău. De exemplu, poți spăla vesela în timp ce fierbe supa, sau poți curăța chiuveta în timp ce se umple cada. Poți șterge blatul în timp ce mâncarea stă la microunde sau poți mătura podeaua în timp ce se răcește cafeaua.

5. În România se obișnuiește să facem curățenie generală o dată pe săptămână, sau mai rar, în funcție de cât de repede se acumulează murdăria. De regulă, curățenia se face în weekend și afectează întreaga casă. Regula 20/10 ne învață să facem invers: să curățăm fiecare cameră pe rând, alocând acestora câte 20 de minute pe zi.